Quantcast

Į Lietuvą patenkančių rusų srautai nedidėja: neįleistieji aiškina, kad nepritaria V. Putinui

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija ir Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Rusijos piliečiai, kurie turi dokumentą, įrodantį lietuviškas giminystės šaknis, gali patekti į Lietuvą. Šį dokumentą turi apie 3 tūkst. asmenų, pasakojama LNK reportaže.

Pagal migracijos departamento pateiktą statistiką, nuo 2012 m. pažymėjimų, įrodančių lietuvišką kilmę, Rusijos Federacijos piliečiams išduota 235.

„Tokių asmenų atvykimo į Lietuvos Respublikos teritoriją dar nefiksavome. Artimiausiu metu jų turbūt bus. Patikrinus dokumentus, šie Rusijos piliečiai bus įleidžiami į Lietuvą“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Pagal valstybės sienos apsaugos duomenis, asmenų, kurie turi šį dokumentą tėra apie 3 tūkst. Daugelis tokių rusų gyvena Kaliningrado srityje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tikrinimo postuose, norint patekti į Lietuvos teritoriją, tokia pati patikros tvarka galioja visiems Rusijos Federacijos piliečiams. Tačiau tie, kurie turi minėtą dokumentą, privalės pateikti jį pasieniečiams. Patikrinus autentiškumą, priimamas sprendimas dėl asmenų įleidimo į Lietuvą.

Tačiau pasieniečiai gali atlikti papildomą vertinimą, mat galimybe gali bandyti pasinaudoti Kremliaus užverbuoti asmenys.

„Pasieniečiai galės užduoti vieną ar kitą klausimą, siekiant išsiaiškinti žmogaus poziciją Rusijos Federacijos agresijos atžvilgiu. Arba bendrą klausimą apie Rusijos vykdomą politiką“, – aiškino R. Liubajevas.

Rekordiškai mažai

Jei srautas taptų itin didelis, jokių laikino apgyvendinimo galimybių siūloma nebus.

„Viskas priklausys nuo to, kokie šių asmenų planai, intencijos. Dar priklauso nuo to, kokį statusą sieks įgyti atvykę Rusijos Federacijos piliečiai, bet galutinai spręs migracijos departamentas“, – pasakojo R. Liubajevas.

Vėlesnių patikrinimų, pravažiavus VSAT postus, nebus.

Kartais žmonės bando aiškinti, įrodyti, kad nepritaria V. Putino vykdomai politikai

„Jei kažkokie papildomi tikrinimai ir vyktų, juos atliktų kitos institucijos, jau Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – aiškino R. Liubajevas.

Pastarąją parą VSAT pranešė rekordiškai mažą skaičių Rusijos piliečių, kurie bandė patekti į Lietuvos teritoriją. Nuo rugsėjo 19 d. prognozuoti mažėjantys srautai, nes pasklido informacija apie Lietuvos sprendimą riboti iš Rusijos atvykstančių piliečių skaičių.

„Apie tai žino nemažai asmenų, žinutė keliauja ir atitinkamai srautai mažėja“, – darė išvadas R. Liubajevas.

Rugsėjo 29 d. į Lietuvą atvyko apie 960 asmenų, o nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvą neįleisti 244 žmonės.

Kol kas nefiksuota aktyvių pasipriešinimo atvejų, kuomet prieštaraujama pasienio pareigūnų sprendimui, tačiau pasitaiko įvairių situacijų.

„Kartais žmonės bando aiškinti, įrodyti, kad nepritaria V. Putino vykdomai politikai“, – dalijosi R. Liubajevas.

Kaimyninėse valstybėse iš Rusijos atvykstančių piliečių srautai didesni. Latvijoje per draudimo laikotarpį neįleista 117 Rusijos piliečių, Estijoje apgręžti 287 Rusijos piliečiai.

Lietuvoje nuo rugsėjo 19 d. atvyko apie 15 tūkst. Rusijos piliečių.

Tiesa, išimties tvarka į Lietuvą gali patekti žmonės, kuriems reikalinga humanitarinė, medicininė pagalba. Tokį sprendimą priima VSAT pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asilų beretės iš tvarto

Asilų beretės iš tvarto portretas
uždraudė žiūrėt Rusijos tv tai niekas nemato kaip žmonės tūkstančiais ten protestuoja prieš karą, kaip jaunimas atvirai sako kad ,,aš neisiu žudyt brolių ukrainiečių"...Yra ir drąsių žurnalistų kurie po pasisakymų gauna kvietimą į policiją,yrar ir influencerių kurių Putinas atsikrato tik tada kai priverčia juos pabėgt iš šalies..O pas mus kaip sovietų laikais - visiems viena tiesa, visi loja pagal partinių diktatą..Vieni yra valdžiagyvių zombiai, kiti - kad perdurni turėt savo nuomonę ir kritinį mastymą

lgbtsnikai

lgbtsnikai  portretas
raunasi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių