Quantcast

Siekiantys uždrausti vaikišką šampaną: ši galinga industrija auginasi sau pirkėją

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Asta Kubilienė tikisi, kad vaikiško šampano draudimas Lietuvoje įsigalios jau lapkritį.

Pasak jos, tokiam draudimui neprieštarauja nei Europos Komisija (EK), nei Pasaulio prekybos organizacija (PPO). Tačiau tam nepritaria Vyriausybė bei kai kurie Seimo nariai, teigiantys, kad reikėtų imtis ne draudimų, o vaikų auklėjimo.

Draudimo iniciatorė A. Kubilienė, šią savaitę gavusi Lietuvos standartizacijos departamento informaciją, jog vaikiško šampano draudimui neprieštarauja nei EK, nei PPO, siūlo, kad jis įsigaliotų nuo lapkričio 1 dienos.

Pasak Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dar 2016 metais pasiūliusios parlamentarės, pardavinėdama vaikišką šampaną alkoholio pramonė augina sau pirkėją.

„Tai yra vaikų mokymas švęsti šventes su alkoholiu. Šita galinga industrija auginasi sau pirkėją. Šito neturėtų būti. Ji daro pinigus ateinančių kartų sąskaita“, – BNS sakė A. Kubilienė.

Draudimo kritikams Seimo narė siūlė paskaityti literatūrą, kurioje esą gausu įrodymų, jog vaikai, gerdami vaikišką šampaną, imituoja suaugusiųjų elgesį.

„Seime turime absoliutų palaikymą. Žmonės, auginantys vaikus, tikrai puikiai supranta, kad vaikai imituoja suaugusiųjų elgesį. Kam trūksta šitų žinių, gali paskaityti specialią literatūrą“, – teigė parlamentarė.

Tai yra vaikų mokymas švęsti šventes su alkoholiu.

Tuometinė Ūkio ministerija pernai nepritarė vaikiško šampano draudimui, nes, jos vertinimu, šis siūlymas nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reguliavimo sritį. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovas Egidijus Jurgelionis BNS patvirtino, kad ministerijos pozicija šiuo klausimu nėra pasikeitusi.

Pasak A. Kubilienės, tokia pozicija yra neteisinga, kaip analogiją ji pateikė Tabako kontrolės įstatymą, kur yra panašūs draudimai.

„Visiškai nesutinku, kad tai nėra Alkoholio kontrolės įstatymo objektas. Jeigu paimsime Tabako kontrolės įstatymą, pamatysime, kad ten analogiškos nuostatos yra. Ten kažkaip tas pats klausimas, kad neleidžiama vaikams turėti cigaretes imituojančių daiktų, pakliūva į įstatymo projektą. Logika sako, kad ir alkoholio kontrolės įstatymas gali būti papildytas tomis pačiomis nuostatomis“, – teigė Seimo narė.

A. Anušauskas: draudimais nuimame atsakomybę nuo tėvų

Seimo narys konservatorius A. Anušauskas pritaria Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kad vaikiško šampano draudimas neturėtų patekti į Alkoholio kontrolės įstatymo ribas.

„Čia tikrai manau, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra teisi. Alkoholio kontrolės įstatymas yra skirtas būtent šiam produktui, bet tikrai ne viskam, kas atrodo kaip alkoholis. Žinot, yra šokoladas butelio formos – gal tada ir jį reikia įrašyti į Alkoholio kontrolės įstatymą?“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis teigė nepritariantis draudimui ir mano, kad už neigiamo požiūrio į alkoholį skiepijimą vaikams yra atsakingi jų tėvai.

„Aš manau, kad tai tėvų reikalas ugdyti ir nedemonstruoti gėrimų prie vaiko. Nuo ko tai (draudimas – BNS) atribos? Vaikas vis tiek matys tuos gėrimus, bus vedamas kartu apsipirkti į parduotuvę ir panašiai. Nuo imitacinio žaidimo būtent tėvai ir gali apsaugoti. Esmė nėra nei limonade, nei butelio formoje“, – BNS sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, užmojis uždrausti vaikišką šampaną yra dar vienas perteklinis „valstiečių“ draudimas.

„Manyčiau, kad būtent taip ir yra, nes daugybė yra gyvenime sferų, kur tikrai vaikai ir mato, ir dalyvauja, ir imituoja suaugusiųjų elgesį. Nuo visko, nuo gyvenimo vaiko apsaugoti neįmanoma, bet auklėti yra būtina“, – pabrėžė A. Anušauskas

„Mes draudimais nuimame atsakomybę nuo tų, kurie yra atsakingi už auklėjimą“, – pridūrė jis.

Vyriausybė pernai rugsėjį nepritarė siūlymui riboti vaikišką šampaną ar kitas pakuotes, kurios, pasak įstatymo rengėjų, skatina vaikus vartoti alkoholį. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet teigė, kad jam trūksta argumentų, kurie įrodytų, jog vaikiškas šampanas gali paveikti vaikų elgesio įpročius.

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga laikosi kitos nuomonės – anot jo, vaikiškas šampanas ir panašūs gėrimai formuoja tradiciją, jog šventės švenčiamos vartojant alkoholinius gėrimus.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aš nesuprantu nori kad žmonės nebegertu tai n* jus gaminat ta alhoholi? Patis gaminat parduodat ir poto nervinatės kodėl žmones geria ir poto uždraust norit.... Apsispreskit viena karta geriau maisto produktams kainas mažinkit o ne vien alhoholio ir cigarečiu kainas kelkit...Su tokiais istatimais nera ko stebėtis kad lietuva nyksta...

Anonimas

Anonimas portretas
durniu -laivas

Akivaizdu

Akivaizdu portretas
jog kai galvoje nera smegenų, karjerą kai kurie žmones daro iš kvailysčių, o visiems kitiems belieka visa tai stebėti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių