Quantcast

Seimo „valstiečiai“ siūlo skirti nemokamus pietus visiems pradinukams

Seime atsirado dar vienas siūlymas skirti nemokamus pietus visiems mokiniams, kurie mokosi mokyklose pagal pradinio ugdymo programą, nevertinant gaunamų pajamų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime nariai Rimantė Šalaševičiūtė, Deividas Labanavičius, Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė ir Aurelijus Veryga  siūlo nemokamai maitinti visus pradinukus, t.y. ir trečiokus, ir ketvirtokus. Jie įregistravo tai numatantį Socialinės paramos mokiniams įstatymo pakeitimo projektą.

Tikimasi, kad nemokamas maitinimas visiems priešmokyklinių ir pradinių klasių vaikams sumažins socialinę bei emocinę atskirtį tarp pradinių klasių moksleivių. Taip pat būtų ugdomi teigiami moksleivių mitybos įpročiai ir užtikrinamas tinkamas moksleivių mitybos režimas. 

„Šiuo metu nemokamus pietus gauna pirmų – antrų klasių pradinukai. Mes siūlome nemokamai maitinti visus pradinukus, t.y. ir trečiokus, ir ketvirtokus. Tokiu būdu ugdysime sveikos mitybos įpročius, valgymo kultūrą bei atsakomybę už nesuvalgytą maistą. Be to, valstybei tai nebus didelė finansinė našta“, – sako Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

Šiuo metu nemokamus pietus gauna pirmų – antrų klasių pradinukai. Mes siūlome nemokamai maitinti visus pradinukus, t.y. ir trečiokus, ir ketvirtokus.

LVŽS frakcijos narių teigimu, pradinių klasių moksleivių skaičius tendencingai mažėjo nuo 150 tūkst. (2009 m.) iki 116 tūkst. (2020 m.). Manoma, kad valstybės biudžeto išlaidos nemokamiems pietums visiems pradinukams ženkliai nepakis. Stebint demografinę padėtį Lietuvoje prognozuojama, kad pradinių klasių moksleivių skaičius artimiausiu metu ir toliau mažės, todėl šios išlaidos nedidės, nepaisant metinės infliacijos.

Šiuo metu trečioje ir ketvirtoje klasėse mokosi 58221 moksleivis. Anot „valstiečių“, skaičiuotinos valstybės biudžeto išlaidos jų nemokamiems pietums užtikrinti, tuo atveju, jei jie ugdymo įstaigas lanko 100 proc., būtų 17,32 mln. Eur.

Anot R. Šalaševičiūtės, nuo 2008 m. pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas mokomi visi vaikai turėjo teisę į nemokamus pietus. Vėliau atėmus šią teisę, tik nuo praėjusių metų buvo etapais pradėtos įgyvendinti nemokamo maitinimo programos. Ir tik nuo šių metų rugsėjo 1 d. nemokamai maitinami priešmokyklinio amžiaus bei pradinių – pirmų ir antrų klasių moksleiviai. Tuo tarpu trečiųjų ir ketvirtųjų pradinių klasių moksleiviams nesuteikta teisė gauti nemokamus pietus.

ELTA jau skelbė, kad Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotojas Linas Kukuraitis ir šios frakcijos narys Tomas Tomilinas įregistravo Socialinės paramos mokiniams įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo nemokamus pietus nevertinant pajamų skirti mokiniams, kurie mokosi pagal pradinio ugdymo programą trečioje klasėje.

Projektas teikiamas siekiant ir toliau mažinti socialinę atskirtį ir mokinių diferenciaciją, kuo ankstesniame amžiuje ugdyti vaikų sveikatai palankias mitybos kompetencijas, paremti šeimas, auginančias jauniausio mokyklinio amžiaus vaikus ir taip sušvelninti dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos kilusias socialines pasekmes bei skatinant pasitikėjimą socialinės apsaugos tęstinumu.

Projekto autorių teigimu, nemokamą maitinimą mokykloje papildomai gautų apie 26 tūkst. mokinių, besimokančių pagal pradinio ugdymo programą trečioje klasėje.

Projekto autorių duomenimis, pritarus siūlomai nuostatai dėl trečioje klasėje besimokančių mokinių nemokamo maitinimo, 2022 metais papildomai reikės apie 4,6 mln. eurų iš valstybės ir savivaldybių biudžetų, nuo 2023 m. papildomai kasmet prireiks apie 10 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Gal p. Karbauskis iš savo milijonų skirs dotaciją pradinukams? Juk vieną kartą jau aprengė tautiniais drabužėliais.

senjoras, anūko senelis

senjoras, anūko senelis portretas
Labai gundančiai skamba: nemokamas maitinimas. Bet kai pažiūri, kaip vaikai valgo mokyklinį maistą- išmėsinėja, iš rakinėja ,pusę palieka. Nepratė vaikai valgyti normalaus maisto, jiems tik bandlės, picos, hamburgeriai ir t.t. tinka. O mokinti vaikus sveikos mitybos valdiškais pinigais per didelė prabanga, ponai "valstiečiai"

Temidė.

Temidė. portretas
O jūs ar skyrėte ta maitinimą ? Ar tik šimtamilijonines paskolas nurašinėjote ir nemanau, kad neturėjote naudos..Tiek metų buvote valdžioje ,o nesugebėjote net vakcinos ar apsaugos priemonių nupirkti medikams. O žinojote jau sausio mėnesį 2020 metais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių