Quantcast

Seimo vadovė: keičiant pensijų kaupimo sistemą reikia suteikti daugiau savarankiškumo

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu kilus diskusijų dėl automatinio gyventojų įtraukimo į antros pakopos pensijų fondus ir galimos sistemos pertvarkos, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilyte-Nielsen sutinka, jog pensijų kaupimo modelio pokyčiai yra reikalingi.

Pasak jos, koreguojant pensijų kaupimo sistemą žmonėms reikia suteikti daugiau savarankiškumo.

„Mano įsitikinimu, pokyčiai reikalingi. Viena vertus, nereikia griauti visos sistemos, bet kita vertus reikia atliepti žmonių lūkestį turėti daugiau savarankiškumo ir daugiau sprendimo galios“, – sekmadienį LRT laidai „Savaitė“ sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Mano manymu, reikėtų sulaukti ir tokio labiau galbūt kompleksinio pasiūlymo iš (Socialinės apsaugos ir darbo – BNS) ministerijos pusės, iš Vyriausybės pusės ir tuomet Seimas apsispręs. Bet, kad šis klausimas bus Seimo pavasario darbotvarkėje jau akivaizdu“, – pridūrė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlymus dėl pensijų kaupimo sistemos korekcijų ketina pristatyti pirmadienį.

Visuomenėje kilus diskusijoms dėl automatinio įtraukimo į antrąją pensijų sistemos pakopą, Lietuvos bankas siūlo sistemą ne reformuoti, o ją tobulinti – susieti pensijų išmokų ribas su būsimos pensijos dydžiu, indeksuoti anuitetus jų fondui uždirbus pelno bei suteikti daugiau lankstumo.

Premjerė Ingrida Šimonytė sausį interviu BNS pranešė apie galimus svarstymus keisti tvarką, o socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė BNS yra sakiusi, kad pakeitimai bus nedideli – vienas siūlymų būtų rečiau žmones informuoti apie privalomą įtraukimą – du kartus vietoj trijų.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių. Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet į pensijų kaupimą bus įtraukta apie 64,8 tūkst. žmonių. Pernai kaupti nusprendė per 60 tūkst. asmenų. 

Antrosios pakopos pensijų fondai Lietuvoje pradėjo veikti 2004-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija  portretas
Tik naikint. Nieko gero is to kaupimo.

Aš portretas
Esu pensininkė dar noriu dirbt ir dėl ko negaliu atsisakyt kaupimo,būtų atlyginimas didesnis,dalinio mokėjimo man irgi nereikia ,nes tie pinigai nieko neišspręs,noriu atsiimti visą sukauptą sumą

Tik Laisvas pasirinkimas

Tik  Laisvas pasirinkimas  portretas
Panaikinkit antros pakopos Vergija
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių