Quantcast

Seimo teisininkai: siūlymas dėl V. Landsbergio statuso gali prieštarauti Konstitucijai

Valdančiųjų siūlymas Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą gali prieštarauti Konstitucijai, konstatuoja Seimo teisininkai.

Įstatymo projektą įvertinęs Seimo kanceliarijos Teisės departamentas antradienį paskelbtoje išvadoje pažymi, kad dėl prezidento kaip valstybės vadovo statuso jau yra pasisakęs Konstitucinis Teismas (KT).

„Konstitucinis Teismas ne kartą pakartojo, kad valstybės vadovo statusą Konstitucijoje nustatytam laikui įgyja tik vienas asmuo, t. y. prezidentas, kurį išrenka Lietuvos piliečiai“, – sakoma išvadoje.

Anot dokumento, KT taip pat yra pabrėžęs, kad pagal Konstituciją įstatymų leidėjui neleidžiama nustatyti tokio teisinio reguliavimo, kuriuo būtų paneigtas individualus prezidento teisinis statusas ir sudarytos teisinės prielaidos kurį nors kitą asmenį prilyginti prezidentui – valstybės vadovui.

Seimo teisininkai cituoja Konstitucinio Teismo 2002 metų birželio 19 dienos nutarimą, kur konstatuota, jog „pagal Konstituciją prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso“.

KT nutarime taip pat įvardijama, kad Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigybė Konstitucijoje numatyta kaip laikina, todėl „akivaizdu, jog 1990–1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtinto prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui.“

„Konstitucijoje Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigybė skiriasi nuo prezidento, kaip valstybės vadovo, instituto. Atsižvelgdami į išdėstytas oficialiosios konstitucinės doktrinos nuostatas manome, kad projektu siūlomas teisinis reguliavimas gali prieštarauti Konstitucijai“, – sakoma teisininkų išvadoje.

Konstitucijoje Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigybė skiriasi nuo prezidento, kaip valstybės vadovo, instituto.

Įstatymo dėl Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininko teisinio statuso projektą registravo trijų valdančiųjų partijų atstovai. Šio projekto pateikimas įtrauktas į paskutinės pavasario sesijos dienos, trečiadienio, darbotvarkę.

Projekte siūloma įtvirtinti, kad „Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas nuo 1990 m. kovo 11 d. buvo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas“.

Seime jau buvo bandoma suteikti valstybės vadovo statusą V. Landsbergiui praėjusią kadenciją, tačiau tuometinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyva nesulaukė buvusių valdančiųjų politinio palaikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kis

Kis portretas
Oziaragiui stogas akurat pavaziaves.Blia jokios tolerancijos,nebutu zydiara.

NEPAMIRŠIM,

NEPAMIRŠIM, portretas
kai šitaip nubalsavo dėl to kvailio ,tai tikrai opozicija nepalaikys jokiu būdu.

antiKGBistas

antiKGBistas portretas
Matyti, kad uzslaptinti KGBistu sarasai gali tureti politini poveiki. Juk juos turint ir gazdinant juos paviesinti gali tapti kuo tik nori. Bet nejau tiek daug galimai santazuojamu politiku dar sedi politikoje?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių