Quantcast

Seimo rinkimai po viruso krizės: rinkimų kampanija bus kitokia?

Koronaviruso pandemijos sukelta krizė ne tik drebina šalies sveikatos apsaugos sektorių ir ekonomiką, bet ir kėsinasi perbraižyti linijas, kurios pastarąjį pusmetį politikų buvo žymimos planuose rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams.

Pastaruoju metu koronaviruso stabdymo klausimas bei dėmesys naujiems užsikrėtimams ar netektims gerokai prigesino politinius debatus ir į paraštes nustūmė iki koronkrizės itin dėmesį traukusius, tačiau taip ir neatsakytus klausimus: ar premjeras ves „valstiečius“ rinkimuose, ką Ingrida Šimonytė darys siekdama sudaužyti „stiklines lubas“ konservatoriams, kokia lemtis laukia nebaigtų tyrimų parlamente, ar Irinai Rozovai vis dar gresia apkalta, ar bus bent jau bandoma, nors  formaliai, kad ir siauresnėje partijų grupelėje, pasirašyti susitarimą dėl švietimo. Iš esmės į stalčių sugulė ir rinkimų strategijos: „valstiečių“ lyderis nutraukė žygį per Lietuvos regionus, konservatoriai bent jau formaliai sustabdė rinkimų kampaniją, iš viešojo kalbėjimo dingo „gerovės valstybės“ raktažodžiai.

Tai, kad rinkimai net prasiautus pandemijai bus kitokie, sutinka ir politinių partijų lyderiai. Rinkimų kampanija, svarsto jie, bus neįprastai trumpa ir vėlyva, o debatai dėl to, kur ir kaip po rinkimų bus organizuojama Lietuva, daugiausiai vyks internetinėje erdvėje.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prognozuoja, kad opozicijai prisitaikyti prie naujų sąlygų bus sunkiau nei valdantiesiems, o socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas teigia esąs įsitikinęs, kad visos partijos taps daugiau mažiau persiorientavusios į kairiąją retoriką, kad sunyks populistinių partijų potencialas, mažiau dėmesio bus skiriama geopolitinių grėsmių akcentams. Politikos senbuvis „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas sako, kad jau kurį laiką ruoštas politinių partijų rinkimų programas koreguos visos politinės jėgos. Jo teigimu, neplanuotai sumenks gamtosaugos, o išaugs Europos vienybės klausimai. Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikina, kad jos partijos gretose jau dabar kalbama apie siekį parengti detalesnį ekonomikos atsigavimo planą Lietuvai.

R. Karbauskis: opozicija pateko į nepatogią padėtį

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis pripažįsta, kad koronaviruso grėsmės sukelta situacija neabejotinai paveiks rinkimų organizavimo logiką. Tačiau, jo manymu, įvyksiantys pokyčiai neturėtų kažkaip neigiamai atsiliepti jo vedamos partijos rezultatams Seimo rinkimuose. R. Karbauskiui išlikti pozityviam, vertinant savo vadovaujamos partijos perspektyvas vyksiančiuose rinkimuose, leidžia, kaip jis pats teigia, palankūs žmonių komentarai feisbuke.

„Žmonės mato, kad valdžia labai stengiasi ir sugeba valdyti situaciją – nepaisant klaidų, kurių niekas neišvengia. Nėra pasaulyje šalies, kurioje nebūtų kokių nors priemonių trūkumo.

Žmonių nuomonė apie valdžios elgesį šioje situacijoje yra gana gera – aš tai matau iš feisbuko atsiliepimų. Juose žmonės net dėkoja valdžiai, kad taip išlaikytai ir solidžiai bei ramiai tvarkosi“, –   pastarąją savaitę Eltai teigė R. Karbauskis.

Opozicija nebežino, kaip į tą procesą įsivelti ir kaip save parodyti. Valdžia tvarkosi pakankamai gerai ir jokių problemų nekyla.

Tuomet R. Karbauskis prognozavo, kad vienas nepopuliariausių politikų šalyje – ministras Aurelijus Veryga neabejotinai šoks į reitingų aukštumas, kartu parodydamas ir tai, kad valdantiesiems artėjant rinkimams nėra ko nerimauti.

„Net neabejoju tuo“, – sakė praėjusios savaitės pabaigoje „valstiečių“ lyderis. Apskritai, jo teigimu, koronaviruso situacija labiau veikia opozicijos, bet ne valdančiųjų politinės veiklos organizavimo procesą. Valdantieji, teigia R. Karbauskis, sprendžia krizinę situaciją, o opozicija nervinasi, nes nebežino, kaip, dėmesiui nukrypus į epidemijos stabdymo detales, save parodyti viešumoje. Opozicija apskritai, jo nuomone, nepaiso valdančiųjų išsakytų raginimų koronaviruso situacijoje nepolitikuoti.

„Opozicija nebežino, kaip į tą procesą įsivelti ir kaip save parodyti. Valdžia tvarkosi pakankamai gerai ir jokių problemų nekyla. Todėl jie ir pasiūlė įvesti nepaprastąją padėtį“, – teigė R. Karbauskis, pridurdamas, kad iš dalies supranta oponentų veiklos paskatas.

„Opozicijai labai sunku nuolatos eteryje matyti Aurelijų Verygą, Saulių Skvernelį..., o  jų nėra. Tačiau šioje vietoje aš, kaip politikas, elgiuosi korektiškai – manęs taip pat (viešojoje erdvėje – ELTA) nėra. Aš kitaip elgtis negaliu, nes dabar ne politinių kovų metas“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečiai“ politinės krypties nekeis

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderio teigimu, rinkimų kampanija bus neįprastai trumpa ir vėlyva. Tačiau, jo manymu, tai mažiausiai paranku opozicijai. Jai, įsitikinęs R. Karbauskis, bus per mažai laiko save parodyti visuomenei.

„Rinkimų kampanija bus labai vėlyva, ji bus trumpa, ir tai yra akivaizdu. Partijoms, kurios įrodinėja, kad gali būti geresnės už tuos, kurie yra valdžioje, yra sunkiau, nes ir politikuoti dabar nelabai išeina. Viskas gaunasi atvirkščiai nei jie norėtų“, – sakė „valstietis“.

Tad, svarsto R. Karbauskis, ko gero, stipriai apkarpytas rinkimų kampanijos laikotarpis mažiausiai palankus bus ne valdantiesiems, bet vėlgi – opozicijai, šiuo metu, pasak jo, neturinčiai kuo pasigirti.

„Valdžia dabar gali parodyti, kad tie treji metai nepraėjo veltui ir per juos padaryti sprendimai pasiteisino. Mums daugiau nieko nereikia“, – teigė jis. Todėl, tęsė R. Karbauskis, didesnių programinių pertvarkymų bent jau „valstiečių“ partijoje prieš rinkimus neturėtų būti.

„Manau, kad nieko nekeisime“, –  tvirtino jis, pabrėždamas, kad politinės inercijos liko tos pačios –   reformuoti valstybei svarbias sistemas.

„O kas pasikeitė? Švietimo problemos yra tokios pačios, jos ir liks tokios pačios. Mes jas spręsime toliau. Visos reformos, kurios reikalingos padaryti arba kurios yra įgyvendinamos ir dar nebaigtos – jos tęsis toliau, gyvenimas nesustos“, – sakė politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatorių CHUNTA visada e l g ė s i ,

konservatorių CHUNTA  visada e l g ė s i ,  portretas
kaip p a r a z i t a i -jiems n e r ū p ė j o ŽMONIŲ gyvenimo GEROVĘ, jiems svarbu, kaip papulti prie LOVIO, -- kad galėtų LOBTI skurde gyvenančių žmonių sąskaita,JIE šitaip e l g ė s i 30 metų----ŽMONĖS ! --kurkime savo gyvenimą be v e l t ė d ž i ų KONSERVATORIŲ.

Romualdas

Romualdas portretas
Dabartinė padėtis ,kovoje su virusu ,kardinaliai gali pakeisti rinkėjų pasirinkimą .Kada baigsis ,o tikiuosi ,kad bus tas virusas suvaldytas ,žmonės ir vertins kas ko vertas. Sako gera draugą pažinsi nelaimėje . Dabar ne laikas tai aptarinėti ,bent rinkėjams.Laikas sustatys viska į vietas ir rezultatai greičiausiai priklausys nuo kovos su virusu ir kiek tai užtruks .Dabar daug kalbančių ir kritikuojančių ,tik pagal darbus galima vertinti ,kaip dauguma kandidatų į seimo narius save pristato,rinkimų metu.Dabar parodykit kas ko vertas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių