Quantcast

Seimo pirmininkė tikisi, kad konfliktą Seime pavyks išspręsti be prezidento pagalbos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad valdančiųjų ir opozicijos konfliktą Seime pavyks išspręsti be prezidento Gitano Nausėdos pagalbos, kurią jis pasiūlė ketvirtadienį skaitydamas metinį pranešimą Seime.

„Aš jau esu sakiusi, kad prezidento indėlis į dialogo palaikymą su opoziciją, apskritai jo vaidmuo taip pat svarbus, tokios iniciatyvos, be abejo, sveikintinos, tačiau, kaip žinia, dialogo grupė Seime veikia, tikiu, kad mes ir čia vietoje sureguliuosime šitą situaciją“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime po prezidento metinio pranešimo sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ketvirtadienį opozicijos ir valdančiųjų atstovai vėl posėdžiauja atskirai. Išklausę metinį pranešimą ir balsavę dėl plenarinio posėdžio darbotvarkės opozicijos atstovai išėjo dirbti į Kovo 11-osios salę.

Opozicijai antrą savaitę boikotuojant parlamento darbą prezidentas G. Nausėda savo pranešime sakė pasigendantis politinės kultūros, apgailestavo dėl politikų nesusikalbėjimo ir teigė, kad jo kaip šalies vadovo pareiga yra padėti dialogui.

Seimo pirmininkė komentuodama situaciją teigė, jog artimiausiu metu vėl rinksis iš valdančiųjų ir opozicijos atstovų sudaryta dialogo grupė konfliktui spręsti, o prieš tai ji siūlo opozicijai susitikti su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu aptarti jų antiinfliacinio paketo.

Aš jau esu sakiusi, kad prezidento indėlis į dialogo palaikymą su opoziciją, apskritai jo vaidmuo taip pat svarbus.

„Artimiausiomis dienomis, matyt, turėsime dar vieną susitikimą, šiandien siūlysiu kolegoms iš opozicijos, kad turėtų susitikimą su ministru D. Kreiviu ir būtų atsakyta į klausimus dėl konkrečių opozicijos reikalavimų, paketas buvo įvardintas pakankamai platus, jį reikia apsvarstyti, bet tikrai grįšime prie dialogo grupės formato artimiausiomis dienomis“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Nuomonės šiek tiek išsiskiria

Parlamento pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen teigia prezidento metiniame pranešime išgirdusi pritarimą esamai Seimo darbotvarkei. Mat, anot V. Čmilytės-Nielsen, šalies vadovas paminėjo daug sričių, kurioms prioritetą teikia ir Seimas bei Vyriausybė.

„Prezidentas paminėjo daug svarbių sričių, kurioms prioritetą teikia ir Seimas, ir Vyriausybė – tai švietimas ir atsinaujinanti energetika, ir savivalda, ir žemėtvarka, ir sportas. Tai, aš sakyčiau, kad paminėtos tos sritys, kurioms ir yra skiriamas didelis dėmesys dabar ir tame aš matau prezidento pritarimą tai darbotvarkei, kurią turime“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė Seimo pirmininkė.

Reaguodama į šalies vadovo metiniame pranešime išsakytą kritiką, V. Čmilytė-Nielsen teigė vertinanti tai kaip prezidento nuomonę.

„Kritikos būta taip pat, sakyčiau, kad buvo apžvelgta galbūt net ne vienos, o ir ankstesnių kadencijų tam tikros klaidos, ypatingai kalbant apie sporto politiką, taip pat apie kitas sritis. Tai buvo tokia apžvalga, tai vertinu kaip prezidento nuomonę“, – pridūrė ji.

Aš galbūt šios dalies prezidento kalbos vertinimą pasilaikysiu sau. Galbūt šiek tiek išsiskiria nuomonės šioje vietoje.

Vis tik tai, kad prezidentas leido suprasti, jog būtent valdantieji nėra linkę įsiklausyti į oponentų teikiamus siūlymus, Seimo pirmininkė komentuoti atsisakė.

„Aš galbūt šios dalies prezidento kalbos vertinimą pasilaikysiu sau. Galbūt šiek tiek išsiskiria nuomonės šioje vietoje“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seime skaitytame trečiajame metiniame pranešime šalies vadovas, užsiminęs apie galimybę padėti opozicijai bei valdantiesiems surasti dialogą, buvo valdantiesiems. Prezidentas leido suprasti, kad būtent valdantieji nėra linkę įsiklausyti į oponentų teikiamus siūlymus.

Pastarąją savaitę Prezidentūra, komentuodama kilusį konfliktą Seime, sukritikavo valdančiuosius. Kaip tuomet teigė Prezidentūra, „buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą“.

Konfliktas Seime kilo praėjusią savaitę svarstant opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Opozicijos reikalavimu balsavime dėl interpeliacijos buvo padaryta pertrauka, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą, tačiau valdantieji dieną anksčiau sušaukė nenumatytą posėdį.

Per jį buvo pritarta ministro Kęstučio Navicko atsakymams, bet protestuodama opozicija trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Seimo pirmininkei V. Čmilytei-Nielsen opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigia, jog į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Vis dėlto valdantiesiems ir opozicijai randant kompromisus dėl šios siūlomų priemonių gyventojams amortizuoti augančias kainas, opozicija gali grįžti į Seimo posėdžių salę kitą savaitę.

Seimo darbą boikotuoja penkių frakcijų – Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ – bei Mišrios Seimo narių grupės nariai. Iš viso – 67 parlamentarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netikėkite Čmilyte!

Netikėkite Čmilyte! portretas
Ji ne politikė o žaidėja. Todėl jokių kompromisų nesugeba daryti. Ji gali tik laimėti arba pralaimėti!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių