Quantcast

Seimo pirmininkė: svarstymai dėl VRK vadovės atsistatydinimo – per ankstyvi

Svarstymai dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Jolantos Petkevičienės traukimosi yra per ankstyvi, komisija turi baigti rinkimų ciklą, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Tai komisijos pirmininkės asmeninė pozicija (svarstymai trauktis – BNS), aš manau, kad dabar, kol dar yra skundai, svarstymai dėl galimų kai kurių rinkimų naujo pakartotinio organizavimo, matyt, reikėtų leisti VRK tą rinkiminį ciklą užbaigti“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Taip ji komentavo VRK vadovės J. Petkevičienės pasisakymą, kad neatmeta galimybės atsistatydinti dėl nesklandumų per savivaldos rinkimus.

VRK pirmininką skiria Seimas parlamento vadovo teikimu.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat sakė neabejojanti, kad savivaldos rinkimų nesklandumai bus nagrinėjami Seime ir siekiant ateityje užkirsti kelią panašioms situacijoms gali tekti koreguoti rinkimų kodeksą.

„Net neabejoju, kad Seime bus diskusija ne viena, tiek kabant apie padarytas klaidas, kieno tos klaidos padarytos, tiek kalbant, ar yra poreikis koreguoti rinkimų kodeksą, įstatymus, ateityje išvengiant tokių situacijų“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Ji teikė pakeitimų nesiejanti su konkrečiais rinkimais, tačiau pabrėžė, kad apsispręsti dėl pataisų reikėtų jau šiemet, nes 2024-ieji bus įtempti rinkiminiai metai – vyks prezidento, Europos Parlamento, Seimo rinkimai, taip pat planuojamas referendumas dėl dvigubos pilietybės.

Nesu nei nustebusi, nei nenustebusi, natūralu, kad žmonės vertina situaciją, svarsto, bet, kaip sakiau, manau, kad šiandien dar tam nėra metas, kol VRK priima sprendimus dėl rinkimų, kol baigia rinkimų ciklą.

„Nesu nei nustebusi, nei nenustebusi, natūralu, kad žmonės vertina situaciją, svarsto, bet, kaip sakiau, manau, kad šiandien dar tam nėra metas, kol VRK priima sprendimus dėl rinkimų, kol baigia rinkimų ciklą“, – į klausimą, ar VRK vadovės svarstymai apie atsistatydinimą ją nustebino, atsakė Seimo pirmininkė.

Valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, jog sprendimą turi priimti pati VRK pirmininkė, tačiau teigė, jog su rinkimų iššūkiais nebuvo susitvarkyta.

„Aš manau, kad pirmininkė pati apsispręs, ką ji turi daryti. Su iššūkiais, manau, nebuvo susitvarkyta“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Vis dėlto Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas sakė, jog išgirsti galima ir J. Petkevičienės argumentus, kad įvyko dideli įstatymų pakeitimai, nulėmę prastesnį pasirengimą rinkimams, o parlamentui tenka atsakomybė įvertinti, ar nėra reikalingi pataisymai.

„Bet kuriuo atveju, Seimui tenka atsakomybė – ne tik atsakomybės reikalauti, bet ir žiūrėti, ar nereikia kažko taisyti iš įstatymų pusės“, – sakė jis.

„Reikia iš tikrųjų pergalvoti, ramiai pažiūrėti, kad kitiems rinkimams būtų tikrai pasiruošta“, – pridūrė G. Landsbergis.

VRK pirmininkė J. Petkevičienė trečiadienį po susitikimo su opozicine „valstiečių“ frakcija žurnalistams patvirtino neatmetanti galimybės trauktis po kritikos dėl rinkimų organizavimo trūkumų.

Daugiausiai kritikos VRK sulaukė dėl merų rinkimų Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse, kur į antrą turą patekę kandidatai Kęstutis Tubis Anykščiuose ir Dalia Štraupaitė Visagine buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti.

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Tokį sprendimą VRK priėmė po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Taip pat iš rinkimų pašalinta ir po teismų sprendimų į juos grąžinta buvo „Laisvės ir teisingumo“ kandidatė D. Štraupaitė Visagine.

D. Štraupaitės registracija kandidatuoti į meres buvo panaikinta VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Tačiau praėjusį pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose. Dėl to VRK šiai kandidatei leido dalyvauti antrajame mero rinkimų ture.

Mero rinkimus Visagine laimėjo dabartinis savivaldybės vadovas Erlandas Galaguzas, jo konkurentė D. Štraupaitė VRK apskundė rezultatus.

Galutinius rinkimų rezultatus VRK planuoja tvirtinti penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių