Quantcast

Seimo pirmininkė: kviestis VRK atstovus dėl rinkimų Visagine ir Anykščiuose nėra laikas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad kviestis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovus dėl „suveltų“ rinkimų Visagine ir Anykščiuose kol kas nėra laikas.

„Kol dar VRK priima sprendimus dėl, tarkime, poreikio galbūt rengti naujus, pakartotinius rinkimus, tai nėra laikas dabar kviesti VRK atstovus. Manau, pirmiausia turėtų būti pabaigti visi darbai su šiais rinkimais, vėliu padarytos klaidos, jei tokių buvo, bus analizuojamos“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ į merus Visagine kelta Dalia Štraupaitė antradienį pranešė, kad siekia, jog būtų pakartotas antrasis rinkimų turas dėl miesto savivaldybės vadovo posto.

VRK likus mažiau nei pusei paros iki rinkimų antrajame ture pradžios leido kandidatei tęsti kovą po to, kai Apeliacinis teismas neskundžiama nutartimi pakeitė Panevėžio apygardos teismo sprendimą, kuriuo remiantis „Laisvės ir teisingumo“ kandidatei į Visagino meres D. Štraupaitei buvo uždrausta būti renkamai.

Tai, kas vyko Anykščiuose ir Visagine, tai buvo suvelta ta rinkimų eiga ir paini rinkėjams. Mes Seime tikrai svarstysime, ar reikalingi pokyčiai rinkimų kodekse.

 

Panaši situacija buvo susiklosčiusi ir Anykščiuose. VRK gavusi panašų Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą iš antrojo Anykščių rajono mero rinkimų turo buvo pašalinusi „valstiečių“ kandidatą Kęstutį Tubį. Pastarasis šalinimą iš rinkimų taip pat apskundė, po jo kandidatas buvo grąžintas į rinkimus prasidėjus išankstiniam balsavimui. Nepaisant painios situacijos, K. Tubiui pavyko laimėti mero rinkimus Anykščiuose.

„Natūralu, kad kalbant apie tas dvi savivaldybes, kur rinkimų eiga buvo labai komplikuota, turiu galvoje Visaginą ir Anykščius, gali būti visko dar“, – teigė Seimo pirmininkė.

Anot jos, rinkimų eiga Visagine ir Anykščiuose „buvo suvelta“, o paanalizavus situaciją giliau bus aiškinamasi, ar reikalingi pokyčiai rinkimų kodekse.

„Tai, kas vyko Anykščiuose ir Visagine, tai buvo suvelta ta rinkimų eiga ir paini rinkėjams. Klausimas ir VRK, ir tikrai, matyt, ne viena pamoka turėtų būti išmokta iš tų rinkimų eigos. Mes Seime tikrai svarstysime, ar reikalingi pokyčiai rinkimų kodekse, ar reikėtų, tarkime, koreguot esamus įstatymus“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

VRK duomenimis, per pakartotinį balsavimą Anykščių meru tapęs K. Tubis surinko 52 proc. balsų, jo varžovas socialdemokratas Dainius Žiogelis – 46 proc. balsų.

Tokia pat balsų persvara Visagine mero rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Erlandas Galaguz, o D. Štraupaitė pelnė 46 proc. balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių