Quantcast

Seimo pirmininkė: kol kas saugiau nekalbėti apie rinkimų sistemos pertvarką

Valdantiesiems konservatoriams pareiškus, kad jų partija nebemato poreikio daryti didelių pokyčių Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemose, analogišką poziciją deklaruoja ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Nepaisant vykusių diskusijų ir reikštų abejonių dėl esamos Seimo rinkimų sistemos efektyvumo, kur kas saugiau, tvirtina Liberalų sąjūdžio lyderė, šiuo metu apsieiti be fundamentalių pokyčių.

„Saugiau šiandien kalbėti yra apie tai, kad mes fundamentaliai nekeičiame Seimo rinkimų sistemos“, – Eltai ketvirtadienį teigė ji.

Anot politikės, šiuo metu pakaktų, jei Seimui pavyktų rasti kompromisą sprendimui, leisiančiam toliau išlaikyti tiesiogiai renkamus merus. Konstituciniam Teismui išaiškinus, kad esama tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijai, Seimo politikai nesutaria, kaip reikėtų keisti Pagrindinį šalies įstatymą, įteisinant tiesioginius mero rinkimus.

„Mes turime uždavinį, kurį reikia išspręsti, ir aš manau, jei pavyks sėkmingai jį išspręsti, tai bus didelis šio Seimo politikų pasiekimas“, – teigė politikė.

Mes turime uždavinį, kurį reikia išspręsti, ir aš manau, jei pavyks sėkmingai jį išspręsti, tai bus didelis šio Seimo politikų pasiekimas.

Nepaisant to, kad tiek konservatoriai, tiek jos vedami liberalai mano, jog esminių rinkimų sistemos pokyčių nereikia, dar nereiškia, tikina V. Čmilytė-Nielsen, kad kovą Seimo valdybos sudaryta darbo grupė, turinti pateikti rinkimų įstatymų pakeitimus, leido laiką veltui. Pasak jos, darbo grupėje, į kurią po konservatorių prezidiumo sprendimo nebeinicijuoti didelių pokyčių rinkimų sistemose nusprendė sugrįžti anksčiau pasitraukę „valstiečiai“, tikrai bus įvairių pasiūlymų.

„Net neabejoju, kad bus pateiktas paketas pasiūlymų (...). Iš Liberalų sąjūdžio pusės yra pateiktas sąrašas mažesnių pakeitimų. Ar tai būtų susiję su reguliavimu rinkimų metu, ar su tomis problemomis, kurios kaskart pasimato per rinkimus. Tad tobulinti mūsų sistemą tikrai reikia“, – apibendrino Seimo vadovė.

ELTA primena, kad kovo 17 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 10 d. turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus.

Apie pasitraukimą iš šios grupės, dar prieš pradedant jos darbą, pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tuomet „valstiečiai“ tvirtino, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji.

Tačiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) trečiadienį pranešė siūlantys nekeisti esamų Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo „valstiečiai“. Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga informavo, kad, šios partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasiūlius, „valstiečių“ frakcija grįžta į Seimo darbo grupę dėl rinkimų sistemos tobulinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BIJO

BIJO portretas
TAUTOS....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių