Quantcast

Seimo pirmininkė baigiant rudens sesiją: pagrindiniai darbai atlikti

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimui baigiant rudens sesiją sako, kad pagrindiniai darbai atlikti, nors norėtųsi daugiau pažangos žmogaus teisių klausimais.

„Visų pirma yra biudžetas, kuris buvo kokybiškai parengtas ir rimtesnės kritikos nesulaukė, sakyčiau, pagrįstai, tai yra labai svarbus darbas. Jis taip pat buvo priimtas anksčiau ne paprastai, tai sumažino diskusijų temperatūrą, nors buvo ir apsižodžiavimų, ir pasikarščiavimų. Sakyčiau, kad svarbiausi rudens sesijos darbai yra sėkmingai užbaigti“, – žurnalistams sesijos pabaigos išvakarėse sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Tačiau parlamento vadovė apgailestavo, kad žmogaus teisių srityje judama lėčiau, nei norėtųsi.

„Norisi tradiciškai, kad žmogaus teisių lauke eitume į priekį didesniais žingsniais, vis dar pakankamai lėtai judame, bet, kita vertus, ta pažanga, kuri pasiekta, didesnė nei bet kada anksčiau, ir tai man suteikia vilties“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Sakyčiau, kad svarbiausi rudens sesijos darbai yra sėkmingai užbaigti.

Seimas kitų metų biudžetą patvirtino lapkričio 22 dieną, nors įprastai galutinis balsavimas būna gruodį. Kitų metų biudžeto pajamos sieks 15,544 mlrd. eurų, išlaidos – 18,629 mlrd. eurų, deficitas auga iki beveik 3,088 mlrd. eurų. 

Valdantieji pristatydami biudžetą argumentavo, jog jis yra socialiai orientuotas ir padės žmonėms suvaldyti išaugusias išlaidas, nors opozicija piktinosi, kad per mažai didinamos pensijos, neapmokestinamosios pajamos, o energijos kainos kompensuojamos neatsižvelgiant į žmonių pajamas ir suvartojimą.

Kitąmet neapmokestinamasis pajamų dydis didės beveik 16 proc. nuo 540 iki 625 eurų, minimali alga – iki 840 eurų, pensijos augs iki 542–575 eurų, priklausomai nuo darbo stažo, o bazinis pareigūnų atlyginimų dydis – iki 186 eurų.

Elektros ir dujų kainų kompensacijoms gyventojams ir verslui, investicijoms į atsinaujinančią energetiką numatyta iš viso 1,848 mlrd. eurų, žmonių pajamų didinimui – dar 1,58 mlrd. eurų, šalies saugumui – beveik 305 mln. eurų. 

Seimo sesijos darbų programoje buvo įrašyti projektai dėl civilinės sąjungos įteisinimo, tačiau priešinantis opozicijai, o liberaliajam flangui nesurenkant pakankamai balsų, tos pačios lyties asmenų santykius įteisinantis projektas taip ir nebuvo įtrauktas į darbotvarkę svarstymui.

Seimui svarstant pataisas dėl nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo, Seimas šioje stadijoje sutiko už tai numatyti administracinę atsakomybę, tačiau iš Baudžiamojo kodekso kanapių neišbraukė.

Seimas per metus renkasi į dvi eilines sesijas: pavasario sesija trunka kovo 10 – birželio 30 dienomis, rudens sesija – rugsėjo 10 – gruodžio 23 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmoga

Zmoga portretas
Jeigu prasigerusiu strbu palikuonys nekencia valdzios,reiskia valdzia dirba gerai!!!

Nekenčiu KGB

Nekenčiu KGB portretas
ŠLIURĖ, BENT PLAUKUS SUSITVARKYK IR PADORIAI APSIRENK, NES ŠIURPINI LIETUVĄ, JO IR DALGĮ Į RANKAS PATS TAS.

Jai

Jai portretas
reikia juodo apsiausto ir dalgio į rankas!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių