Quantcast

Seimo narys V. Juozapaitis ėmėsi vaidmens „Traviatoje“, bet darbu to nelaiko

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) šią savaitę vyks operos „Traviata“ premjera, artimiausiems mėnesiams suplanuota 13 pasirodymų, o kai kuriuose jų pasirodys ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Politikas teigia, kad kūrybinė veikla Seimo nariui nėra draudžiama, tačiau buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas teigia, kad dar 2004 metais priimtame KT išaiškinime numatyta, jog tokia veikla galėtų būti prilyginta darbui.

Teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja, Meninės veiklos departamento vadovė Jurgita Skiotytės-Norvaišienė BNS informavo, kad parlamentaras už pasirodymus užmokesčio negaus – su juo sudaryta kūrybinės neatlygintinos veiklos sutartis.

Tačiau ji patvirtino, kad parlamentaro pasirodymas operoje nebus vienkartinis. Anot teatro direktoriaus pavaduotojos, Seimo narys turėtų pasirodyti maždaug trečdalyje numatytų „Traviatos“ pasirodymų iš 13.

„Spektaklių, kuriuose dainuos V. Juozapaitis, skaičių kūrybinė komanda nuspręs tik po „Traviatos“ generalinės repeticijos. Kadangi tą patį vaidmenį ruošia trys operos solistai, greičiausiai kiekvienas iš jų pasirodys maždaug trečdalyje numatytų spektaklių“, – teigė J. Skiotytė-Norvaišienė.

Vaikšto ir į repeticijas

V. Juozapaitis, operoje atliksiantis Žoržo Žermono vaidmenį, BNS teigė, kad kūrybinę veiklą Seimo nariui leidžia Konstitucija, o vaidmenį jis turėtų atlikti dviejuose pasirodymuose, tačiau dėl tikslaus pasirodymų skaičiaus nuspręs teatras.

Paklaustas, kiek laiko per savaitę tenka repetuoti, parlamentaras teigė, jog kartais nueina į repeticijas po darbo, repetuoja ir mintyse.

Matote, mano patirtis man leidžia šiek tiek kitaip įeiti į tam tikrus kūrybinius vaidmenis, bet pats kūrybinės veiklos aktas vyksta tą dieną, tą valandą gyvai toje vietoje.

„Čia yra labai skirtingai, repeticijos vyksta kiekvieną dieną galvoje praktikuojant ir kartais ne darbo metu sudalyvaujant repeticijose, pasižiūrint“, – sakė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

„Matote, mano patirtis man leidžia šiek tiek kitaip įeiti į tam tikrus kūrybinius vaidmenis, bet pats kūrybinės veiklos aktas vyksta tą dieną, tą valandą gyvai toje vietoje“, – pridūrė jis.

V. Juozapaitis patikslino, kad į repeticijas eina tada, kai repetuojamos scenos, kuriose atliekamas jo vaidmuo.

„Priklauso, kiek kartų būna tos scenos repetuojamos, kuriose aš esu užimtas. O aš esu užimtas poroje scenų (...) Tą vaidmenį, kurį kursiu ir vaidinsiu, tai yra Žermonas, tai yra tos scenos, kurios spektaklyje numatytos kompozitoriaus, tai ir yra scenos, kuriose būsiu užimtas, bet visas spektaklis, be jokios abejonės, taip pat yra kūrybinio proceso dalis. Čia yra tokia šitos profesijos specifika ir tokios kūrybinės veiklos pobūdžio“, – pasakojo Seimo narys.

Draudžia Konstitucija?

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas BNS teigė, kad remiantis dar 2004 metų liepos 1 dienos KT nutarimu, darbas gali apimti bet kokią veiklą – nesvarbu, ar ji tęstinė, ar už ją atlyginama.

„Darbas verslo, komercijos ar kitose privačiose įstaigose ar įmonėse savo ruožtu apima bet kokią veiklą Lietuvos, užsienio ar tarptautinėje, privačioje įstaigoje, įmonėje ar organizacijoje arba atstovaujant tokiai įmonei, įstaigai ar organizacijai, jeigu ši veikla yra susijusi su darbo atlikimu, pareigų užėmimu, tarnybos ėjimu, kitų funkcijų vykdymu, kitų užduočių atlikimu, vadinamuoju garbės pareigų užėmimu, įskaitant dalyvavimą valdymo organuose, neatsižvelgiant į tai, ar ta veikla yra nuolatinė, laikina ar vienkartinio pobūdžio, taip pat neatsižvelgiant į tai, ar už tą veiklą atlyginama ar nėra atlyginama“, – nutarimą citavo D. Žalimas.

Jo teigimu, taip yra dėl to, kad Konstitucijoje vartojamos sąvokos „pareigos“ ir „darbas“ negali būti aiškinamos pagal kitus teisės aktus.

„Jame išaiškinta, kokios pareigos ir darbas yra nesuderinamos su Seimo nario pareigomis (...) Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad sąvokos pareigos ir darbas yra autonominės konstitucinės sąvokos – jos turi savo turinį ir negali būti aiškinamos remiantis įstatymais“, – sakė konstitucinės teisės ekspertas.

„Jeigu pagal Darbo kodeksą tam tikra veikla nebūtų laikoma darbu, tai nereiškia, kad ji nelaikoma darbu pagal Konstituciją – tą noriu pabrėžti“, – pridūrė jis.

„Sunku kalbėti iš anksto“

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė sakė, kad sudėtinga vertinti situaciją, kai ji dar nėra įvykusi.

„Sunku kalbėti apie faktą iš anksto. Aš esu linkusi palaukti, kol viskas įvyks, ar mes tikrai turime pagrindo nagrinėti“, – BNS teigė opozicinių „valstiečių“ atstovė.

Čia bus įdomu, nes jeigu tai yra periodinė veikla, ji tikrai negalima.

Jos teigimu, Seimo nario veikla galėtų būti negalima, jeigu ji vyktų daugiau nei vieną kartą, būtų tęstinė.

„Čia bus įdomu, nes jeigu tai yra periodinė veikla, ji tikrai negalima“, – svarstė komisijos pirmininkė.

Tuo metu V. Juozapaitis tvirtino, kad jo papildoma veikla atitinka Konstituciją ir tai įrodo ankstesni etikos sargų sprendimai.

„Jeigu sekėte Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius ir praeitoje kadencijoje, ir užpraeitoje, tai šis klausimas ne kartą svarstytas ir konkrečiai mano asmeniui buvo skirta labai daug dėmesio dėl dalyvavimo tarptautiniuose koncertuose, taip pat čia viduje. Visais tais atvejais priimta nutartis, kad tai, ką darau, atitinka Konstituciją, kuri Seimo nariams leidžia užsiimti kūrybine veikla“, – kalbėjo parlamentaras.

Informavo frakcijos vadovę

Valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė BNS teigė, kad kolega apie būsimus pasirodymus ją informavo pirmadienį.

Frakcijos vadovė teigė mananti, kad kolegos veikla neprieštarauja Seimo nario pareigoms.

„Man atrodo, kad tai neprieštarauja Seimo nario veiklai (...) Mes vakar kalbėjomės, bet V. Juozapaitis, kiek matau, dalyvauja įvairiuose tokio pobūdžio renginiuose, turi kūrėjo statusą ir tai, pagal įstatymą, yra leidžiama“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Aš galiu vertinti, ką yra pasakiusios institucijos. Nežinau, gal netiksliai cituoju Konstitucinį Teismą, bet man atrodo, kad ten buvo išaiškinta, jog kūrybinė veikla yra galima – yra žmonės, kurie rašo knygas, yra žmonės, kurie pasirodo scenoje pagal savo kūrybines galias, tai aš pasikliauju tomis institucijomis, kurios davusios išaiškinimus“, – kalbėjo ji.

Anot jos, V. Juozapaitis puikiai atlieka savo pareigas Seime ir problemų derinant pareigas parlamente ir pasirodymus spektakliuose neturėtų kilti.

„Manau, kad Seimo narys yra pakankamai brandus suprasdamas, jog pirmiausia yra atliekamos Seimo nario funkcijos, ką jis puikiai ir daro, o visa kita yra suderinimo dalykas“, – teigė TS-LKD frakcijos seniūnė.

Operą „Traviata“ numatyta rodyti lapkričio 17, 18, 19, 20, gruodžio 3, 4, 7, 29, 30, 31 bei sausio 2, 4 ir 5 dienomis.

Konstitucijoje numatyta, kad Seimo narys negali eiti kitų pareigų nei valstybinėse, nei privačiose įstaigose, organizacijose ar įmonėse. Jis taip pat negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlygį už kūrybinę veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Akivaizdus

Akivaizdus portretas
interesų konfliktas. Vienas nuo kito priklausomi

Eina į seimą visi patriotus vaidina ,bet į vykiai rodo kitką

Eina į seimą visi patriotus vaidina ,bet į vykiai rodo kitką portretas
visi vienodi kurį tik paimsi visų pirštai užlenkti į save. Ir įstatymus tvarko savo ir padėjusių rinkimuose materialiai veikėjų naudai .

Seimo gandonai siaučia

Seimo gandonai siaučia portretas
Matyt seime šis pašlemėkas nepersidirba,kad po darbo dar ruošiasi chaultūrinti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių