Quantcast

Seimo nariai abejoja, ar deklaracija dėl Kinijos taikomų sankcijų – reikalinga

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos (LPPARA) prezidento Rimo Varkulevičiaus prašymas, kad Seimas deklaruotų, jog Kinija Lietuvos verslui taiko sankcijas, kol kas neįtikina nei valdančiųjų, nei opozicijos atstovų.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Matas Maldeikis sutinka, kad Kinija Lietuvos verslui taiko užslėptas sankcijas, bet nėra įsitikinęs, jog dėl to reikalinga Seimo reakcija.

„Aš visiškai sutinku su tuo, kad tai, ką daro Kinija, yra, be abejo, užslėptos sankcijos. Kinija pažeidžia visus savo tarptautinius įsipareigojimus ir ji tą žino, o Lietuva nepažeidžia nieko. Todėl Kinija negali sau leisti atviro, teisinio mūšio su Lietuva, tad taiko užslėptas sankcijas. Su tuo, kad tai yra sankcijos, visiškai sutinku, tačiau nežinau dėl Seimo reakcijos, ar tai būtų reikalinga. Čia jau reikėtų kalbėti su Užsienio reikalų komitetu, jis tai turi spręsti", – Eltai sakė M. Maldeikis.

Vertinti pasiūlymo neskubėjo ir kita valdančiųjų atstovė, Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė. Jos teigimu, reikėtų palaukti konkretaus pasiūlymo bei skirti didesnį dėmesį siekiant sutelkti bendriems veiksmams prieš Kinijos sankcijas partnerius tarptautinėse organizacijose.

„Jeigu atsiras kažkokių konkrečių pasiūlymų, projektų ir diskusijų, tada ir žiūrėsim, dabar turbūt sudėtinga pasakyti, apie tai, ko dar nėra. Akcentas, kaip ir minėjau, iš ekonominės pusės žiūrint, būtų, kad visada laisvės, demokratijos siekis ir palaikymas demokratinių valstybių, čia šiuo atveju apie Taivaną kalbant, yra be galo svarbus, juolab kad mes patys esame tą kelią praėję, bet lygiai taip pat svarbios yra derybos ir bendras veikimas kartu su tomis organizacijomis, kurių narėmis mes esame. Šitą dalį dar galima stiprinti ir Užsienio reikalų ministerijoje, ir kitose atsakingose institucijose", – tikino I. Pakarklytė.

Kritiškai pasiūlymą vertino ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas, kuris teigia nesuprantąs, kuo toks pripažinimas padėtų Lietuvos verslui ir mano, kad panašaus pobūdžio deklaracijos Seime yra beprasmės.

Seimas negali tokio dalyko spręsti ir priimti sprendimą.

„Aš mėginu suprasti, kuo tai padėtų kalbantis ar derantis su Kinija Lietuvos verslui, nes akivaizdu, kad priežastis yra ne tokios rezoliucijos ar tokios deklaracijos trūkumas, o kitos priežastys. Čia, aš manau, matyt, yra kažkokia labai gili mintis arba mėginimas kažkaip suvienodinti visų politikų požiūrį, nes dabar vieni ministrai sako, kad čia nieko nenutiko, kad čia mus tik sustiprina, kad čia „krizelė“. Kiti ministrai sako, kad čia reikia kažką daryti, nes iš tikrųjų ekonomikai nuostoliai jau yra ir dar bus. Su Kinija derantis ar šnekantis, tokių rezoliucijų priėmimas, mano galva, niekaip nepadės. Laikas dabar yra pinigai tiesiogine ir perkeltine prasmėmis, o visokios deklaracijos Seime yra beprasmės", – aiškino G. Paluckas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis pabrėžė, kad tai yra Vyriausybės klausimai, o Seimas tokio dalyko spręsti negali.

„Seimas negali tokio dalyko spręsti ir priimti sprendimą. Yra Vyriausybės klausimai, Vyriausybė mato pozicijas kažkokias, jeigu kažkas yra ir matosi, kad yra priemonės, susijusios su kitos valstybės puolimu, tai yra Užsienio reikalų ministerija, kuri turi oficialius kanalus tai patvirtinti arba paneigti ir to pakanka, tai kuo čia dėtas Seimas? Tikrai niekuo“, – tvirtino S. Skvernelis.

ELTA primena, kad antradienį vykusiame Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas R. Varkulevičius prašė Seimo deklaruoti, kad Kinija Lietuvos verslui taiko sankcijas. Anot jo, norint konfliktą su Pekinu išspręsti kuo mažesniais nuostoliais, būtina imtis drąsių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O Lietuva nepazeide kesindamasi i Kinijos suveriniteta? Sutarti kuri buvo pati pasirasius,kur Taivanas yra laikomas Kinijos dalimi

Tai

Tai portretas
Anukas prikakojo ir pabego.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių