Quantcast

Seimo kontrolierius: migrantų sulaikymo sąlygos prilygo nežmoniškam elgesiui

Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Augustinas Normantas ataskaitoje teigia, kad neteisėtai sieną kirtusių migrantų sulaikymo sąlygos prilygo nežmoniškam elgesiui.

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje kontrolierius teigia, kad buvo tinkamai neužtikrinamos prieglobsčio prašytojų teisės į higieną, oro sąlygas atitinkančius rūbus, apavą, teisę į asmens privatumą ir prilygo draudžiamam nežmoniškam ar žeminančiam žmogaus orumą elgesiui.

Tokios pat išvados Seimo kontrolierius priėjo ir įvertinęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padaliniuose įrengtose užsieniečių laikino apgyvendinimo vietose teisės į tinkamą maitinimą užtikrinimą.

Tokią ataskaitą Seimui kontrolierius pateikė įvertinęs žmogaus teises užsieniečių laikino apgyvendinimo vietose.

Ataskaitoje kontrolierius fiksavo, kad VSAT padaliniuose įrengtose laikinojo apgyvendinimo vietose užsieniečiai palapinėse miegojo ant kareiviškų-turistinių kilimėlių arba sulankstomų karinių gultų miegmaišiuose, buvusių mokyklų, vaikų globos namų patalpose apgyvendintiems užsieniečiams nesuteikta higienos ir valymo priemonių, trūko drabužių, storesnių antklodžių, patalpose trūko karšto ir geriamojo vandens.

Taip pat nurodoma, kad buvusių mokyklų, vaikų globos namų patalpose kambaryje buvo apgyvendinta po 10–30 asmenų, dalis žmonių miegojo koridoriuose.

Taip pat nurodoma, kad VSAT padaliniuose esančiose užsieniečių laikinojo apgyvendinimo vietose dušai ir tualetai, įrengti moduliniuose nameliuose, buvo bendri vyrams ir moterims, kai kurių tualetų užraktai neveikė, dušai atskirti užuolaidomis, todėl neužtikrinamas privatumas, kai kurios moterys jautėsi nesaugios. Taip pat nurodoma, kad įrengtų tualetų ir dušų skaičius buvo neproporcingai mažas apgyvendintų asmenų skaičiui.

Įvertinęs laikinojo apgyvenimo sąlygas palapinėse kontrolierius fiksavo, kad dauguma palapinių praleido lietaus vandenį, jis kaupėsi palapinių viduje, buvo jaučiama drėgmė, lietingomis dienomis čiužiniai, patalynė buvo sudrėkę.

Savo ataskaitoje kontrolierius taip pat pastebėjo, kad ekstremalios situacijos dėl masinio užsieniečių antplūdžio metu sveikatai kenksmingomis sąlygomis dirba ir VSAT pareigūnai, užsieniečių laikinas apgyvendinimas ir jiems reikalingų paslaugų teikimas nebuvo organizuojamas koordinuotai, buvo nepaisyta asmenų lygiateisiškumo principo bei „tuo pažeistos tiek užsieniečių, tiek ir pareigūnų žmogaus teisės“.

Lietuva, Latvija bei Lenkija nuo vasaros susiduria su drastiškai išaugusiu nelegalios migracijos srautu iš Baltarusijos. Į Lietuvą šiais metais atvyko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija, dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ole

Ole portretas
Lietuviai, jei pakviečia į svečius, tai ir svetingai priima: lr pavaišina, ir patalėlį minkštą kloja. Bet čia nekviesti svečiai , o dar ir su reikalavimais lyg tai mes jiems būtume skolingi, kad čia jie teikėsi pasirodyti ir turim juos pasitikti su duona ir druska

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
a čia anys pas mumis ant kurorto atvažiavo, kad anym reikėt gero viesbucio liukso?

Anonimas

Anonimas portretas
Linkiu jums visiems pabūti tose sąlygose ir sėkmingai padvėsti. Šlykstūs fašistų ir žydšaudžių palikuonys, Sibiras jūsų ilgisi.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių