Quantcast

R. Karbauskis: draudžiamos informacijos apibrėžimas nebus keičiamas

Kadangi Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) atsisakė savo siūlymo išplėsti žiniasklaidoje draudžiamos informacijos sąrašą, jis nebus keičiamas.

Tai nuspręsta antradienį per Seimo Kultūros komiteto surengtus Visuomenės informavimo įstatymo pataisų klausymus.

„Nekeičiame to straipsnio, kur buvo aprašas, kokios grėsmės“, – po dešimt minučių užtrukusio posėdžio žurnalistams sakė Kultūros komiteto pirmininkas „valstietis“ Ramūnas Karbauskis.

„Komisija, kuri teikė pasiūlymus keisti būtent 19 straipsnį, savo pasiūlymą atsiėmė. Jie ruošė tą projektą. Jeigu siūlymo nėra keisti tą straipsnį, tai nebelieka ir klausimo, dėl kurio mes čia turėtume spręsti“, – pridūrė jis.

Mes palaikėme komisijos iniciatyvą, mūsų jokių nebuvo interesų niekaip suvaržyti visuomenės informavimo priemonių laisvę.

Pagal dabar galiojantį reglamentavimą, draudžiama raginti prievarta pažeisti Lietuvos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, skatinti ar kurstyti teroristinius nusikaltimus, skleisti karo propagandą, kurstyti neapykantą, propaguoti pornografiją, narkotikus, platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.

LRTK buvo pasiūliusi sąrašą papildyti draudžiant skelbti informaciją, kurioje, be kita ko, „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius teigė, kad jeigu ši nuostata būtų priimta, kiltų grėsmė Lietuvos gyventojams laisvai reikšti savo mintis.

„Čia yra klausimas, ar mūsų žmonės gali laisvai pasirinkti, kaip jie vertina valdžios ir valstybės institucijas ir net pačią valstybę, sakyti, kas jiems patinka, kas nepatinka“, – teigė jis antradienį.

Žurnalistų sąjungos vadovo tvirtinimu, dabar galiojančių ribojimų, kokią informaciją draudžiama skleisti, pakanka.

R. Karbauskis antradienį pabrėžė, kad LRTK parengtą įstatymo pataisų projektą registravęs Kultūros komitetas neturėjo kėslų įvesti kokių nors papildomų suvaržymų žiniasklaidai.

„Mes palaikėme komisijos iniciatyvą, mūsų jokių nebuvo interesų niekaip suvaržyti visuomenės informavimo priemonių laisvę“, – tvirtino jis.

Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis teigė, kad konservatoriai atsiims savo siūlymą, kuriuo siekė pataisyti anksčiau siūlytą LRTK variantą dėl draudžiamos informacijos.

LRTK pirmininkas Mantas Martišius tvirtino, kad siūlymą plėsti draudžiamos informacijos sąrašą nutarta atsiimti, siekiant numalšinti visuomenėje kilusią įtampą.

Jis atkreipė dėmesį, kad pagrindinis pataisų siekis – įvesti greitojo reagavimo mechanizmą kilus grėsmei nacionaliniam saugumui – lieka.

Siūloma Visuomenės informavimo įstatymą papildyti nuostata, kad komisija iki 72 valandų galėtų stabdyti televizijos programas be teismo sprendimo, kai siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai.

Jeigu toks transliuotojas būtų registruotas Europos Sąjungoje, apie tai būtų informuota Europos Komisija. Ši savo ruožtu įvertins, ar LRTK sprendimas pagrįstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Draudimus źodžio laisvė Karbauskiui neišdegs,mes esame laisvi ir mes norime tą laisvę turėti.Man niekas neuždraus išsakyti savo mintis ką galvoju,ką pasakau.O tuo labiau žurnalistams,jie informuoja visuomenę,radijas ir TV rodo tai kas vyksta,o mes privalome žinoti apie viską kas dedasi mūsų šalyje ir slėpti tai nusikaltimas.Valdantieji labai drebina savo kinkas,nes jau tiek prisišiukšline,kad vargu ar apsivalys.Jiems ne vieta seime tai melagių,vagių,žmonių sąmoningas naikinimas,vaikų pardavinėjimai, valstybės turtų išpardavimas.O dar ir ta Lietuvėlė Šimonytės dėka užstatyta ir mes visi esame įkaitai.Mūms tokių valstybei nereikia,lauk juos visus.

draudimus parengė KONSERVATORIAI :))))

draudimus parengė KONSERVATORIAI :))))  portretas
LRTK buvo pasiūliusi sąrašą papildyti draudžiant skelbti informaciją, kurioje, be kita ko.....Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujamas komitetas taip pat aptars KONSERVATORIŲ parengtą pataisų variantą...

Romualdas

Romualdas portretas
Atrodo, kad CENZURA igauna pagreiti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių