Quantcast

Laisvės premiją siūloma skirti trims „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbiams

Šių metų Laisvės premiją siūloma skirti „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbiams Gerardai Šuliauskaitei, Bernadetai Mališkaitei ir Jonui Borutai.

Tokį sprendimą pirmadienį priėmė Seimo Laisvės premijų komisija, įvertinusi iš institucijų, visuomeninių organizacijų, akademinės bendruomenės, bendruomenių ir fizinių asmenų gautus teikimus, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

„Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ buvo reikšminga neginkluoto pasipriešinimo prieš Sovietų sąjungos okupaciją kovos dalyvė, liudijusi laisvo žodžio jėgą, įveikusi geležinę uždangą ir gebėjusi perduoti žinią laisvam pasauliui“, – sako Laisvės premijų komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Anot jos, šis Laisvės premijos apdovanojimas yra padėka visiems bažnyčios kronikos bendradarbiams ir priminimas, kad kiekvienas gali prisidėti valstybės kūrime.

„Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ yra reikšmingiausias pogrindinis leidinys, leistas Lietuvoje 1972–1989 metais. Jį leido Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetui artimi kunigai, seserys vienuolės, pasauliečiai katalikai. Nors buvo suimtas ne vienas „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbis, per 17 metų sovietų KGB nesugebėjo likviduoti leidinio, kuris informavo pasaulio visuomenę apie tikinčiųjų padėtį totalitarinės sistemos gniaužtuose.

Seimo įsteigta Laisvės premija skiriama žmonėms, nusipelniusiems laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Taip pat ja įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija įteikiama Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją. Premija siekia 5 tūkst. eurų.

Pirmoji Laisvės premija skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui.

Šį apdovanojimą taip pat yra gavę Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, buvęs Lenkijos disidentas, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras Vytautas Landsbergis, disidentė vienuolė Nijolė Sadūnaitė, septyni buvę partizanai, kovoję prieš sovietų okupaciją: Jonas Čeponis, Jonas Kadžionis, Juozas Jakavonis, Bronislavas Juospaitis, Vytautas Balsys, Jonas Abukauskas, Juozas Mocius, taip pat Atgimimo metraštininkas Albinas Kentra. Pernai premija skirta Baltarusijos demokratinei opozicijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel pamirs ot svarbiausio Kauno /Raides/ spa ustuves virsininko kuris daugiausiai rizikavo spaus dindamas savo soddo rusiuose la pese Kronika tai visa garbe butent jam butu skiriama nes sis zogus daugiausiai rizikavo savo ir seimos likimu tai buvo puikus zmogus ===

oho

oho portretas
išrinkite visą vyriausybę, davė ji mums laisvę nuo darbo, pramogų, medicinos pagalbos, gavom laisvę į išankstinę mirtį ir dar daug, daug laisvių. Ačiū jums!!!

Arvys

Arvys portretas
dar sovietinis profesorius neturi duokit jam
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių