Quantcast

Seimo Etikos komisija ėmėsi tirti skundą dėl B. Matelio pasisakymų apie teisėjų klanus

Teisėjų taryba ketvirtadienį pranešė, jog Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą pagal jų kreipimąsi dėl parlamentaro konservatoriaus Bronislovo Matelio pasisakymų.

Teisėjų taryba reagavo į politiko teiginius apie Teisėjų etikos ir drausmės komisijos sprendimą ir Lietuvos teismų sistemą. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašoma įvertinti parlamentaro pozicijos atitiktį Valstybės politikų elgesio kodeksui.  

Kovo 23 dieną B. Matelis LRT radijo laidoje, kritikuodamas nepakankamus skaidrumo standartus teisėjams, be kitų dalykų, kalbėjo apie teisėjų klanus.

„Kai svarstome teisėjų kandidatūras į tam tikrus postus, kalbame apie tai, kuriam klanui tas teisėjas priklauso. Teismų sistema lieka uždara, klaninė sistema, vienas kitą nusimazgoja ir kaltų kaip ir nebelieka. Gaila, kad su teismų reforma niekur toli nenuėjome“, – tuomet kalbėjo parlamentaras.

Kreipimesi Teisėjų taryba nurodė, kad B. Matelis viešojoje erdvėje išsakytais teiginiais peržengia dalykiškos ir etikos kritikos ribas, viešai skatina nepasitikėjimą teismų sistema bei ją sudarančiais teismais, kaip vieninteliu teisingumą  Lietuvoje vykdančiu subjektu, diskredituoja teismų sistemos ir ją sudarančių teismų, kaip valstybės valdžios, autoritetą, pasitikėjimą teismais, kuris yra kertinis teisinės demokratinės valstybės pamatas ir privalo būti gerbiamas bei stiprinamas.

„Teisėjų tarybos nuomone, netoleruotinos situacijos, kai aukšto rango valstybės politikas, tiesiogiai nagrinėjantis korupcijos prevencijos viešajame sektoriuje klausimus, taigi ir formuojantis visuomenės nuomonę šiais klausimais, darantis tiesioginę įtaką formuojant įstatymų leidžiamosios valdžios poziciją svarbiais korupcijos prevencijos ir su tuo susijusiais klausimais, rodo nepagarbą teismų sistemai“, – teigiama tarybos pranešime.

Teisėjų taryba pažymėjo, kad B. Matelio pareiškimai nėra suderinami su atsakingo politiko, ypač užimančio Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas, elgesiu.

Su B. Mateliu BNS kol kas susisiekti nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iš arti

iš arti portretas
stebėjau kaip dirba LR teismai - siaubas... kyšiai... tarifai nustatyti kiek kam duoti ir pats procesas tebūna iš anksto surežisuotas spektaklis pagal užsakymą to, kas daugiau susimokėjo ir žinojo, kiek ir kam duoti bei kada ir tiesiog taip yra... kas pasakys, kad menkinu kieno tai autoritetą? Oi, tai yra nuomonės pareiškimas. Pradžiai vertėtų nagrinėti nuo mažiausių grandžių, kaip dar policijos komisariatuose nagrinėjamos iš anksto surežisuotos bylos, tarkim, pradėti galima nuo vienodų ir pasikartojančių bylų, kur figuruoja nepilnamečiai: nepilnamečiai kai kurie bendradarbiauja su policininkais ir pagal vieną nusikalsramą modelį įtraukia vis kitus nepilnamečius, po to vyksta kyšių iš tėvų surinkimas, bylos užbaigimas tam tikroj stadijoj - ir visi patenkinti, viskam vadovauja prokurorai, jie savo dalį gauna per tarpininkus... čia tik vaikų bylos, o kur bylos su milijardinėm sumom... su žmogžudystėm... oi, ten tarifai kiti, bet schemos tos pačios - dalinasi chebrytė resursais//

Ką gi

Ką gi portretas
kas galėtų paneigti, kad B.Matelis "galimai teisus" (pagal teisėsaugos terminus)....

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
nu va klanas pala prieš teisybę
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių