Quantcast

Seime – siūlymas uždrausti medžioklėje lankus, durklus ir prožektorius

Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė siūlo uždrausti medžiojant naudoti medžioklinius lankus, durklus ir medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas-žibintas pritaisytas prie šautuvo, išskyrus medžioklę masinių gyvūnų ligų atveju.

Tokias Medžioklės įstatymo pataisas įregistravusi Seimo narė taip pat siūlo nustatyti, kad medžioklėje draudžiami naudoti įrankiai bei priemonės būtų tvirtinami ne vienasmeniškai ministro priimamomis taisyklėmis, bet ir įstatymu.

„Didelį visuomenės nepasitenkinimą sukėlęs naujasis medžioklės taisyklių pakeitimas įteisintų neetišką ir itin žiaurią medžioklę lankais ir durklais, prieštaraujančią racionalios ir etiškos medžioklės reikalavimams. Taip pat naujasis pakeitimas iškėlė dar vieną diskutuotiną klausimą – ar Medžioklės įstatyme numatytas leidimas aplinkos ministrui taisyklėse nustatyti draudžiamus ir leidžiamus naudoti medžioklės įrankius ir būdus nėra ydingas. Įrankių ir priemonių medžioklei nustatymas yra labai svarbus klausimas, nubrėžiantis gaires teisingam, racionaliam ir etiškam elgesiui su medžiojamais gyvūnais. Nors ir tikslinga išsamų leidžiamų ir draudžiamų įrankių ir priemonių sąrašą numatyti taisyklėse, tačiau tokie žiaurūs medžioklės būdai, kaip medžioklė lankais ir durklais ar prožektorių naudojimas išskyrus medžioklę masinių gyvūnų ligų atveju, turėtų būti numatyti įstatymu",- mano parlamentarė V. Vingrienė.

Šiuo metu Aplinkos ministerija tvirtina Medžioklės Lietuvos teritorijoje taisykles, kuriose nustato: medžiojamųjų gyvūnų rūšių sąrašą ir šių gyvūnų medžioklės terminus; draudžiamus ir leidžiamus medžioklės būdus ir jų taikymo terminus, draudžiamus ir leidžiamus naudoti įrankius; medžiojamųjų gyvūnų, kurių medžiojimas yra ribojamas, sąrašą ir kasmetinio jų sumedžiojimo limitų Lietuvoje bei atskiruose medžioklės plotų vienetuose nustatymo tvarką; saugaus elgesio medžioklėje reikalavimus bei kitus medžiojimo reikalavimus.

Galiojančioje taisyklių redakcijoje leidžiama naudoti medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas žibintas pritaisytas prie šautuvo, tik medžiojant šernus tykojant.

2022 m. įsigaliojus aplinkos ministro patvirtintam taisyklių pakeitimui, taip pat būtų leidžiama naudoti durklus bei medžioklinius lankus, o medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas žibintas pritaisytas prie šautuvo, leidžiama naudoti medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras tykojant, su šunimis arba ieškant sužeistų žvėrių.

ELTA jau skelbė, kad reaguojant į visuomenėje nepasitenkinimą sukėlusį Medžioklės taisyklių pakeitimą, kuriuo įteisintas medžioklės įrankis – lankas, Seimo nariai konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Mykolas Majauskas įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas, kuriose pasiūlė uždrausti vykdyti medžioklę etikai prieštaraujančiais būdais ir įrankiais (įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais ir/ar įrankiais).

Jie taip pat pasiūlė įteisinti, kad Aplinkos ministerija turi užtikrinti, jog medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis Medžioklės įstatyme nurodytų „etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų“.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pirmadienį taip pat įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas, kurios neleistų aplinkos ministrui tvirtinti leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašo.

Seimo seniūnų sueiga pritarė, kad Medžioklės įstatymo pataisos būtų pateiktos antradienį Seimo plenariniame posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiekvienas

Kiekvienas portretas
kas balsuoja UŽ kriminalinius iškrypėliškus įstatymus, turėtų būti privalomai patikrinti dėl proto sveikatos ir dar reikia gerai išpurtyti jo biografiją, jo ir jo artimųjų turtus.

Anonimas

Anonimas portretas
Dar negirdėjau kad nors vienas būtų ėjęs su durklu prieš žvėrį...per menki pautai tokiam dalykui. Sėdi aukštai bokšteliuose ir bezda...

sft

sft portretas
senai laikas sita fasizma sustabdyti---megaujamasi gyvybes atemimu...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių