Quantcast

Seime – konfliktas: opozicijos atstovai nušalinti nuo pirmininkavimo posėdžiams, dirba kitoje salėje

Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos svarstymas Seime įžiebė konfliktą tarp valdančiųjų ir opozicijos.

Valdantiesiems trečiadienį surengus nenumatytą posėdį, kad būtų baigtas balsavimas dėl interpeliacijos, ketvirtadienį atsakomąjį žingsnį planuoja opozicija – ryte susirinkę opozicinių frakcijų seniūnai nutarė posėdžiauti atskirai.

Išklausę Graikijos prezidentės kalbą plenarinėje posėdžių salėje opozicijos atstovai pareiškė, kad su jais nesiskaitoma ir paliko salę.

„Tęsti posėdžio tokioje aplinkoje tikrai negalime, organizuojame pasitarimą Kovo 11-sosios salėje, tęsėme darbą ten“, – pranešė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Taip nušalinti opozicijos atstovai, Seimo vicepirmininkai, nuo Seimo plenarinių posėdžių pirmininkavimo visą birželio mėnesį.

Jis teigė, kad nesiskaitymas su opozicijos teisėmis prasidėjo trečiadienį sušaukus nenumatytą posėdį ir pritarus žemės ūkio ministro atsakymams į interpeliaciją.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas prieš plenarinį posėdį žurnalistus informavo, kad visi opozicijos atstovai, kurie paprastai popiet pirmininkaudavo Seimo posėdžiams, nuo šių pareigų nušalinti.

„Taip nušalinti opozicijos atstovai, Seimo vicepirmininkai, nuo Seimo plenarinių posėdžių pirmininkavimo visą birželio mėnesį“, – pirmininkavimo grafiką žurnalistams rodė socialdemokratas.

Anot jo, tai padaryta be jokio paaiškinimo.

„Tiesiog atsiuntė ir viskas“, – sakė jis.

„Tai reiškia, kad opozicijos atstovai Seimo posėdžiuose nereikalingi“, – pridūrė J. Sabatauskas.

Tokį valdančiųjų sprendimą jis pavadino demaršu prieš opoziciją.

Plenarinio posėdžio pradžioje konservatorių lyderis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viešai kreipėsi į Seimo vadovybę, kad ištaisytų klaidą ir grąžintų opozicijos atstovus pirmininkauti posėdžiams.

Pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma paaiškino, kad taip pasielgta, nes trečiadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen buvo informuota, jog opozicija ketvirtadienį boikotuos Seimo darbą.

„Suprantama, kad boikotuojantys vicepirmininkai pirmininkauti posėdžiui nebūtų galėję“, – teigė jis.

J. Razma pažadėjo ištaisyti „nesusipratimą“, jei opozicijos atstovai vis dėlto nutartų likti dirbti plenarinių posėdžių salėje.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo vadovė: klausimas dėl pirmininkavimo – nesunkiai išsprendžiamas

Klausimas dėl pirmininkavimo Seimo posėdžiams – nesunkiai išsprendžiamas, sako parlamento pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Tiesiog natūralu, kad turiu pasirengti tokiai galimybei, kad kolegos ir toliau boikotuos posėdžius, o kažkas juos turi vesti.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas J. Sabatauskas prieš plenarinį posėdį žurnalistus informavo, kad visi opozicijos atstovai, kurie paprastai popiet pirmininkaudavo Seimo posėdžiams, nuo šių pareigų nušalinti.

„Apie pirmininkavimą posėdžiams – klausimas yra naujas, bet jis lengvai išsprendžiamas. Tiesiog natūralu, kad turiu pasirengti tokiai galimybei, kad kolegos ir toliau boikotuos posėdžius, o kažkas juos turi vesti“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Valdantiesiems trečiadienį surengus nenumatytą posėdį, kad būtų baigtas balsavimas dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui, ketvirtadienį opozicijos atstovai nusprendė nedalyvauti plenarinio Seimo posėdžio darbe.

Seimo pirmininkė teigė, kad toks sprendimas dėl pirmininkavimo priimtas po pokalbio su frakcijų seniūnais, kurie užsiminė apie atsakomuosius veiksmus.

Ji pabrėžė, kad „problemos čia nėra“ ir opozicija galės pirmininkauti posėdžiams, jei „jie ir toliau darbuosis konstruktyviai“.

Svarsto reikalavimus valdantiesiems

Nuo pirmininkavimo nušalinus opoziciją jos atstovai ketvirtadienį paliko Seimo plenarinį posėdį ir susirinko posėdžiauti istorinėje Kovo 11-osios salėje.

Alternatyviai vykstančiam posėdžiui pirmininkaujantis Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis sakė, kad darbotvarkėje numatyta aptarti veiksmų planą ir reikalavimus daugumai.

„Mes tikrai palaikom rezoliuciją, kurią dabar svarsto parlamentas dėl paramos Ukrainai, bet, deja, tokia situacija susidarė, kad parlamente dauguma bando pastatyti opoziciją į vietą, ačiū opozicijai, kad susitelkėm ir padarėm, ką turėjom padaryti. Darbotvarkė iš principo – pasitarsim, kokius klausimus keliam ir kokį terminą turim“, – sakė J. Jarutis.

Opozicijos atstovams paliekant Seimo salę Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis sakė, kad nuo pirmininkavimo nušalinę opozicijos atstovus valdantieji „galutinai sutrypė demokratijos likučius“.

Pozicija galutinai bando ištrinti opoziciją iš politinio žemėlapio ir galutinai bando Seimą padaryti vaikų darželiu.

„Paskutinis lašas šiandien buvo, kai opozicijos atstovai buvo išbraukti iš pirmininkavimo grafiko birželio mėnesį, nepaisant jokių demokratinėse tradicijose nusistovėjusių normų, kad parlamento darbe dalyvauja tiek pozicijos, tiek opozicijos atstovai. Pozicija galutinai bando ištrinti opoziciją iš politinio žemėlapio ir galutinai bando Seimą padaryti vaikų darželiu“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Opozicijos atstovai tarp siūlomų reikalavimų vardijo žemės ūkio ministro K. Navicko atstatydinimą, visuomenę skaidančių projektų stabdymą, tarp jų įvardindami socialinės sąjungos įteisinimą, nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui suteikimą. Tai pat įvardintas siūlymas alternatyvų posėdį palikti išsirinkus opozicijos lyderį.

Opozicijai posėdžiaujant, šurmulys kilo į salę atėjus dviem konservatoriams Mykolui Majauskui ir Laurynui Kasčiūnui.

Opozicija nusprendė sudaryti darbo grupę, kuri iki ketvirtadienio 14 val. parengs rezoliucijos projektą su reikalavimais valdantiesiems, ir tuomet kvies valdančiųjų atstovus juos išklausyti. Iki to laiko opozicijos posėdyje padaryta pertrauka.


Šiame straipsnyje: Seimasopozicijakonfliktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Nesulauksim priešlaikiniu rinkimu kaip ėdatės tarp saves kad ir tas kažkoks Vaidas BUKIME VIENINGI Kada užsičiaups tas visko žinovas visu temu aiškintojas bukagalvis pastovei ka apjuodyti jis ir karo strategas ir grudu vežėjas ir gyditojas o finale eillinis PLETKININKAS jus tik tykėkit ka jis sako visi buki klausot Sabatausko o ne jo Iš kur tu žinai ko mes klausom bet tik ne taves pletkininke Gaila kad Ragalskis turi pasinaudoti jo eterio Labai įdomu jo klausyti bet kaip isijungia tas žinovas tai išjungiu kanala

Reikalaujame priešlaikinių

Reikalaujame priešlaikinių portretas
Seimo rinkimų!

to koktu

to koktu portretas
pidero sovietike, būtent tarybiniai komunistai, vadovaujanti jėga, buvo kaltinami kad pažeidžia žmogaus teises tėvų nusikaltimus permesdami vaikams. Tą patį darai ir tu, žydšaudžio palikuoni. Ir dar vaidini pirdajotą, tobiš patriotą.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių