Quantcast

Seimas svarstys naują išmokų sportininkams tvarką

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė pataisoms, kurios keistų išmokų sportininkams tvarką. Toliau jas svarstys Seimas.

Teikiamos pataisos siūlo diferencijuoti sportininkams mokamų rentų dydžius, tobulinti sportininko valstybės stipendijos institutą, taip pat numatyti, kad premijos už konkrečius laimėjimus skiriamos sportininkams ir jų treneriams (bet ne kitiems sportininkų rinkinės nariams – masažuotojams, vadybininkams, mokslininkams, rinktinės vadovams).

„Vadovaujamės europine patirtimi, daugelyje valstybių (premijos) mokamos tik sportininkams arba sportininkams ir treneriams, o kai kuriose valstybėse – iš valstybės premijų negauna nei sportininkai, nei treneriai. (...) Taip pat būtų sukuriama kitų naudų – tiek komandinių, tiek individualių sporto šakų sportininkai turėtų gauti vienodas premijas, skirtingai nei šiuo metu“, – praėjusią savaitę BNS sakė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vainys.

Jis pažymėjo, kad masažuotojai, vadybininkai ir kiti rinktinės nariai, kuriems nebebūtų skiriamos premijos, turėtų už darbą tiesiog gauti algą.

Valstybės premijų dydžius už nustatytų Vyriausybė. Pažymima, kad premija būtų skiriama už laimėjimus tik tokiuose sporto renginiuose, kurie kelia susidomėjimą visuomenei ir turi pripažinimą tarp sportininkų. Pavyzdžiui, valstybės premijų siūloma nemokėti Pasaulio čempionatų 4–6 vietų laimėtojams, sporto šakų, neįtrauktų į paraolimpinių ir kurčiųjų žaidynių programas, pasaulio ir Europos čempionatų 1–3 vietų laimėtojams.

Šiuo metu sportininkų renta yra fiksuota (siekia 1,5 vidutinio darbo užmokesčio dydžio). Pataisomis siūloma jos dydį diferencijuoti – kuo svarbesnėse sporto varžybose pasiektas laimėjimas, tuos ji būtų didesnė. Rentą, kaip ir šiuo metu, sportininkai galėtų gauti tik baigę karjerą. Skirtingai nei dabar galiojančiame įstatyme, sportininkas turėtų teisę gauti rentą, neatsižvelgiant, ar jis turi draudžiamųjų pajamų.

Valstybės stipendijas, pagal siūlomas pataisas, galėtų gauti jaunimas (dabar jaunimui net ir iškovojus svarius laimėjimus ši išmoka neskiriama). Stipendija galėtų būti skiriama iki karjeros pabaigos arba laikotarpiui nuo 1 iki 4 metų, priklausomai nuo pasiekimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių