Quantcast

Seimas sutinka, kad 2020 m. Laisvės premija būtų skirta Baltarusijos opozicijai

Seimas po svarstymo pritarė  nutarimo projektui, kuriuo siūloma 2020 metų Laisvės premiją skirti Baltarusijos demokratinei opozicijai.

Antradienį už tai numatantį dokumentą balsavo 127 Seimo nariai, susilaikė 5 parlamentarai. Tam, kad nutarimas būtų priimtas galutinai, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad šiemet Baltarusijos opozicija buvo labai matoma ir simboliška, kad Lietuvos Seimas svarsto 2020 metų Laisvės premiją skirti Baltarusijos opozicijai.

„Akivaizdu, kad Baltarusijos opozicija šiemet buvo labai matoma, mes tikrai ją stipriai palaikėme ir Lietuva aktyviai dalyvavo išreikšdama palaikymą Baltarusijos opozicijai. Manau, simboliška, kad mes svarstome būtent tokį sprendimą. Kad yra kitų vertų kandidatų – neabejotina. Manau, kad jų visada bus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Diskusijoje dalyvavusio Seimo nario Raimundo Lopatos nuomone, šiame nutarime galėtų būti išvardyta didžioji dalis Baltarusijos disidentų, su kuriais mes petys į petį kovojome už demokratiją mūsų kaimyninėje valstybėje, ir tai būtų iš tikrųjų deramas jų įvertinimas.

Šiuo metu Baltarusijos laisvės lyderis ir simbolis yra būtent S. Cichanouskaja ir, manau, įteikdami šią Laisvės premiją būtent jai, kaip simboliui visų žmonių, kurie šiuo metu kovoja už laisvę, pasielgsime tikrai teisingai.

Seimo narys Žygimantas Pavilionis pabrėžė, kad mūsų užduotis yra padėti baltarusių laisvės kovotojams susitelkti, nes yra labai daug jėgų, kurios juos nori padalyti, skaldyti, silpninti. „Šiuo metu Baltarusijos laisvės lyderis ir simbolis yra būtent Sviatlana Cichanouskaja ir, manau, įteikdami šią Laisvės premiją būtent jai, kaip simboliui visų žmonių, kurie šiuo metu kovoja už laisvę, pasielgsime tikrai teisingai“, – akcentavo parlamentaras.

Seimo narys Andrius Vyšniauskas įsitikinęs, kad įteikdami Laisvės premiją Baltarusijos opozicijai mes įteikiame padėką ir stiprybės palinkėjimą visoms demokratinėms jėgoms, kurios vis dar kovoja dėl savo laisvės postsovietiniame regione.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
hm...

Anonimas

Anonimas portretas
IDI DOMOJ SUČKA....

Anonimas

Anonimas portretas
Vyt ją namo . Nejuokinkit svieto.....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių