Quantcast

Seimas spręs dėl Ž. Pavilionio likimo komitete: opozicija neslepia turinti įtarimų daugumai

Antradienį Seime ketinama spręsti, ar atleisti opozicijos pasitikėjimo netekusį konservatorių Žygimantą Pavilionį iš užimamų Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų.

Valdančiųjų atstovai tokius ketinimus laiko pasidavimu Kremliaus primestam scenarijui, nes būtent reakcijų į provokaciją, tikina jie, Ž. Pavilionį apgavę Rusijos provokatoriai ir siekė. Todėl valdantieji teigia, kad opozicijos inicijuojamoje nepasitikėjimo procedūroje bei slaptame balsavime dėl tolesnio Ž. Pavilionio likimo užimame poste nedalyvaus.

„Jau esame fiksavę, kad mes palaikymą (Ž. Pavilioniui – ELTA) išreikšime nedalyvaudami balsavime ir nepasiduosime provokatoriams, kurie ir siekia įnešti sumaištį valstybės gyvenime“, – Eltai sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Anot jos, ko gero, visa valančioji dauguma antradienį vyksiančioje procedūroje dėl Ž. Pavilionio likimo nedalyvaus.

Tuo tarpu opozicija ne tik nesureikšmina valdančiųjų lyderių būgštavimų, kad keliant Ž. Pavilionio likimo poste klausimą yra paprasčiausiai pasiduodama provokatoriams, tačiau įtariai atsiliepia ir apie ketinimus nedalyvauti slaptame balsavime. Tokiu būdu, tikina „valstiečių“ frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė, valdantieji bando nuslėpti, kad ir jų gretose esama nepatenkintųjų tuo, kaip parlamento Užsienio reikalų komitete dirba Ž. Pavilionis.

„Keista, kad konservatoriai ir dabartinė valdančioji dauguma gina komiteto pirmininką neleisdami eiti balsuoti. Manau, kad nereikėtų bijoti, jeigu jie yra visi įsitikinę, jog tai yra tinkamas pirmininkas tokiam komitetui. Mes siūlome procedūrą – tai ateikite ir parodykite tą valią. Aš suprantu, kad lengviausia yra uždrausti tai padaryti. Bet ar tai yra demokratija?“, – Eltai sakė A. Norkienė, įtardama, kad ir valdančiųjų gretose nuomonių dėl Ž. Pavilionio yra įvairių.

„Nuomonių valdančiojoje daugumoje yra įvairių, tad tas priimtas sprendimas nedalyvauti balsavime ir rodo, kad ne visi daugumos atstovai palaikytų Žygimantą Pavilionį, kad jis liktų šiame poste“, – teigė „valstietė“.

Galiausia ji teigė, kad ne tik istorija, kai Ž. Pavilionis pateko į Rusijos provokatorių pinkles, yra pretekstas skelbti nepasitikėjimą URK pirmininku.

„Mes jau po Žygimanto Pavilionio kelionės į Sakartvelą kėlėme klausimus. Bet, suprantate, jis tuomet neseniai buvo pradėjęs dirbti kaip komiteto pirmininkas, gal neįvertino savo galių. Tačiau kai išgirdome to pokalbio turinį, net nevertinant pačių aplinkybių, jis kalbėjo ten pakankamai atvirai. Ir tas prezidento, kaip institucijos, menkinimas... Mes labiau akcentuojame jo kalbos turinį, o ne pačią provokaciją“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Ž. Pavilionis kritikos susilaukė po to, kai Rusijos provokatoriai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, išplatino vaizdo įrašą, kuriame apsimetus Kremliaus opozicionieriumi Leonidu Volkovu užsienio politikos temomis buvo pakalbintas Ž. Pavilionis. Sumontuoto įrašo pabaigoje Ž. Pavilionis pašnekovą ragina nekreipti dėmesio į prezidentą Gitaną Nausėdą užsienio politikos klausimais, esą jis tėra tik „simbolinis“. Būtent Ž. Pavilionio teiginiai Lietuvos viešojoje erdvėje susilaukė daugiausiai dėmesio.

Manau, kad nereikėtų bijoti, jeigu jie yra visi įsitikinę, jog tai yra tinkamas pirmininkas tokiam komitetui.

„Tu nekreipk dėmesio (...). Premjerė galvoja kaip aš. Užsienio reikalų ministras galvoja kaip aš, mes esame didžiausia partija, pas mus – parlamentinė respublika, o prezidentas – tik simbolinis“, – opozicionieriumi apsimetusiam provokatoriui iškarpytame pokalbyje apie demokratijos siekį Rusijoje teigė Ž. Pavilionis.

Nors opozicija reikalauja atsistatydinimo, valdantieji Ž. Pavilionį gina Seimo opozicinių frakcijų atstovai pastarąją savaitę įregistravo nepasitikėjimo URK pirmininku projektą. Pasak jų, pasitikėti Ž. Pavilioniu nebeleidžia jo elgesys, kuris, įsitikinusi opozicija, kenkia Seimo vykdomai parlamentinei diplomatijai. Opozicija tvirtina, kad Ž. Pavilionis netinkamai elgėsi vasario mėnesį išvykęs į komandiruotę Sakartvele. Jos teigimu, URK pirmininkas ne tik sužlugdė tarpininkavimo misiją, bet ir savo nediplomatiškais veiksmais sukėlė tarptautinį skandalą.

Visgi, ko gero, pagrindiniu pretekstu skelbti nepasitikėjimą konservatoriumi buvo paviešintas Ž. Pavilionio pokalbis su Rusijos provokatoriais.

Tačiau valdantieji Ž. Pavilionį užstoja tvirtindami, kad negalima veltis į „Kremliui“ dirbančių provokatorių primetamą žaidimą. Skeptiškai valdančiųjų lyderiai vertina ir opozicijos keliamą ultimatumą, kad jei Ž. Pavilionis ir toliau liks vadovauti Seimo komitetui, iš jo pasitrauks du opozicijos nariai – „valstiečių“ frakcijai priklausantys Giedrius Surplys ir Antanas Vinkus. Pasak Gabrieliaus Landsbergio, tokiu veiksmu politikai tik parodo, kad „nemėgsta dirbti“.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad opozicijos atstovų inicijuotoje procedūroje siekiant atstatydinti Ž. Pavilionį apskritai nereikėtų dalyvauti. Pasak jos, opozicijos politikai tokiais savo veiksmais gali sukurti pavojingą precedentą, kadangi pati procedūra buvo inicijuota dėl provokacijos, į kurią tiesiog pakliuvo konservatorius.

Ž. Pavilionis savo klaidą pripažino

Ž. Pavilionis prieš kelias savaites kreipėsi į parlamento narius apgailestaudamas ir iš dalies pripažindamas padarytas klaidas. Į Rusijos provokatorių pinkles įkliuvęs konservatorius pripažino nebuvęs itin atsargus, kai Kremliaus opozicionieriumi L. Volkovu apsimetusiam veikėjui kalbėjo nevienareikšmiškai viešojoje erdvėje sutiktus dalykus apie užsienio politiką bei gyrėsi turimais ryšiais Amerikos Kongrese ar Vokietijos ir Švedijos politikų gretose.

Nors Ž. Pavilionis ir ne kartą pažymėjo, kad viešojoje erdvėje atsidūrusio įrašo nereikėtų rimtai vertinti, kad tai tik Kremliaus specialiųjų tarnybų inicijuota informacinė provokacija, visgi aštrios kritikos Gitanui Nausėdai dažniausiai negailintis konservatorius išreiškė apgailestavimą dėl savo žodžių, esą prezidentas Lietuvoje tik simbolinis.

„Apgailestauju, jei kažką mano žodžiai, net ir suklastoti, įžeidė“, – Seimo nariams teigė URK pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rymantas

Rymantas portretas
Tėvynės Sąjungai labai gerai( svariai) reikėtų pagalvoti apie Žygimanto Poviliono išmetimą iš Komisijos Pirmininko posto, ar savo partijos gretų? Išmesdami, 'dešinieji' save parodytų, kad yra Lietuvos Pilkoji Masė, kurią kažin ar palaiko nusivylusi Lietuva? Gi, Žygimantas Povilionis yra puikus Diplomatas, strategas, turintis globalią Lietuvos gerovės augimo viziją!!! Suprantanti tauta, greitai bus pasiruošusi kelti Žygimantą Povilionį į kandidatus prezidento postui užimti?! Tai tik laiko klausimas, kada jis taps vakarietišku Lietuvos Prezidentu?! Mes tikrai už jį balsuosime, nes jis yra Lietuvos tikras Vedlys...

Jonas

Jonas portretas
Dauguma, nepaviešinti KGB bendradarbiai, aiškiai kenkiantys Lietuvos valstybei, Lukašenką jau pasodino Putinui ant kelių.

Augis

Augis  portretas
Tarptautinis aferistas kuri dengia konservliberastai!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių