Quantcast

Seimas šešis parlamentarus komandiravo į Taivaną, „valstiečiai“ vykti atsisakė

Tvyrant įtampai tarp Lietuvos ir Kinijos dėl Taivaniečių atstovybės atidarymo Vilniuje, šešių Seimo frakcijų atstovai vyks į Taivaną.

Jie dalyvaus ten rengiamame Atviro parlamento forume.

Seimo valdyba lapkričio 27–gruodžio 6 dienomis komandiravo „darbietį“ Vytautą Gapšį, konservatorių Matą Maldeikį, Laisvės partijos atstovą Marių Matijošaitį, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narius Rūtą Miliūtę, Luką Savicką ir socialdemokratę Dovilę Šakalienę į Taibėjų.

„Kviečiau visas frakcijas, atsisakė tik „valstiečiai“, – BNS sakė Seimo parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės pirmininkas M. Maldeikis.

Tai bus susitikimai parodant, kad demokratinis Taivanas turi draugų šioje pasaulio dalyje parlamentiniame matmenyje.

„Mes vykstame į konferenciją, kuri skirta diskusijai apie demokratijos svarbą, demokratijos paramą viena kitai pasaulyje, tokį parlamentinį renginį, kuriame dalyvaus didelės dalies demokratinio pasaulio atstovai“, – tvirtino parlamentaras.

Pasak jo, taip pat numatyti susitikimai su oficialiais Taivano pareigūnais: prezidente, premjeru, parlamento pirmininku.

„Tai bus susitikimai parodant, kad demokratinis Taivanas turi draugų šioje pasaulio dalyje parlamentiniame matmenyje“, – BNS teigė M. Maldeikis.

Anot jo, šis vizitas nesusijęs su Taivaniečių atstovybės atidarymu Vilniuje ir neturėtų turėti kokios nors įtakos Lietuvos santykiams su Kinija. Parlamentaras pabrėžė, kad Lietuvos parlamentarų delegacija ne kartą lankėsi Taivane.

„Tai nėra pripažinimo ar nepripažinimo žinutė. Tiesiog savo iniciatyva parlamentarai vyksta. (...) tai yra parlamentiniai ryšiai, ne vyriausybiniai“, – pabrėžė politikas.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas, šešėlinis užsienio reikalų ministras Giedrius Surplys BNS sakė, kad frakcijos požiūriu, šis vizitas vyksta netinkamu laiku.

„Mūsų interesas yra turėti gerus santykius su Taivanu ir gerus santykius su Kinija. Tai, kas vyksta, akivaizdžiai neturi tokio tikslo, taip pat ir ši komandiruotė, indoktrinuojanti komandiruotė arba galbūt kai kam atlygis už politinę poziciją. Dėl to mes nutarėme nevykti“, – BNS sakė Seimo narys.

Turime daug darbų Lietuvoje, turime daug svarbesnių klausimų Europoje ir prie Lietuvos sienų.

„Turime daug darbų Lietuvoje, turime daug svarbesnių klausimų Europoje ir prie Lietuvos sienų“, – pridūrė jis.

Kelionės išlaidas padengs kviečiančioji pusė, Seimo kanceliarija sumokės politikų kelionės draudimą ir dienpinigius.

Kinija praėjusią savaitę oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Tokį sprendimą Pekinas priėmė reaguodamas į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą.

Prieš kelis mėnesius Kinija jau atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros šalies.

Lietuvos verslininkai sako, kad kilus diplomatiniam ginčui prekyba su Kinija gerokai apsunko.

Lietuva pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1, pastaraisiais metais stiprino ryšius su kitomis Rytų Azijos šalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatoriai politikuodami su TAIVANIU yra

konservatoriai politikuodami su TAIVANIU yra portretas
buki ir n e m o k š o s-- liaudiškai pasakius ;--tai k i a u l ė s iš k g e b i s t o OŽIO tvarto.

Arvys

Arvys portretas
Plastinės operacijos reikia.pakeliaut už mokesciu mikėtoju pinigais

ne trys, o šeši DONKICHOTAI

ne trys, o šeši DONKICHOTAI portretas
puola KINIJĄ.--O kur b r i g a d o s vadas BROILERIS ?, ko gero , šią k v a i l y s t ę stebi pasislėpęs už STULPO.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių