Quantcast

Seimas pritarė siūlymui įteisinti elektroninį balsavimą užsienyje

Seime penktadienį pritarus siūlymui įteisinti elektroninį balsavimą užsienyje per Seimo rinkimus, įstrigo visas Teisingumo ministerijos projektas dėl balsavimo šalyje esant ekstremaliai situacijai.

Seime per priėmimo stadiją pritarta „socialdarbietės“ Irenos Šiaulienės pasiūlymui Lietuvos diplomatinėse atstovybėse, kur balsavimas vyksta tik paštu, įteisinti elektroninį balsavimą.

Pritarus šiam siūlymui, priėmimui nebesiregistravo reikiamas skaičius parlamentarų  – už įstatymą balsavo 34 Seimo nariai, prieš buvo penki.

Įstatymas liko nepriimtas, nes šiam sprendimui reikia ne mažiau kaip pusės dalyvaujančiųjų, t. y. 71 Seimo nario.

Už pataisas balsuoti kvietęs „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis teigė, kad užsienio lietuviams reikia sudaryti sąlygas balsuoti internetu, nes dėl pandemijos ne visi galės pareikšti savo valią įprastais būdais.

„Socialdarbietis“ rėmėsi ir Vyriausybės išvada kitoms pataisoms – ministrai pritarė internetinio balsavimo įteisinimui, tik pasiūlė visų pirma tokią tvarką išbandyti balsuojant užsienyje Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje.

Tačiau svarstant klausimą teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pažymėjo, kad internetinio balsavimo neįmanoma įdiegti artimiausiems rinkimams spalį į Seimą,

„Yra Vyriausybės teigiama išvada dėl būtent internetinio balsavimo vienoje apygardoje – Pasaulio lietuvių, yra pasaulio lietuvių organizacijų prašymai, pasisakė ir prezidentas savo pranešime. Jei Lietuvoje mes galime ilgai diskutuoti, reikalingas ar nereikalingas tas papildomas balsavimo būdas, įvertinant situaciją kitose valstybėse, kur pandemija nėra įveikta, karantino neatsisakyta, mes neturime teisės atimti iš mūsų tautiečių teisę balsuoti“, – kalbėjo J. Bernatonis.

Yra Vyriausybės teigiama išvada dėl būtent internetinio balsavimo vienoje apygardoje – Pasaulio lietuvių.

Konservatorius Edmundas Pupinis ragino kolegas ištraukti balsavimo korteles ir griauti kvorumą, nes įdiegti elektroninį balsavimą jau šiems rinkimams nebeužteks laiko.

„Ne per mėnesį tokie dalykai daromi, tai ne vienos organizacijos apklausos mechanizmas. Mokslininkai pasisako, kad mažiausiai dvejus metus reikia testuoti tokią sistemą ir tik tada įgyvendinti. (...) Jei mes prisižaisime, tautą čia pralinksminsime smarkiai, kad svarstome aštuonerius metus, o per vieną ar du mėnesius norime paleisti kompiuterinį balsavimą“, - sakė E. Pupinis.

Seimas penktadienį planavo priimti Teisingumo ministerijos inicijuotas pataisas, kurios būtų keitusios rinkimų tvarką šalyje esant ekstremaliai situacijai – būtų buvęs pailgintas balsavimas iš anksto, leidžiama įrengti daugiau balsavimo vietų.

Pagal siūlymą, šalyje paskelbus specialiąją situaciją balsavimas iš anksto būtų galėjęs vykti pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos nuo 8 iki 20 valandos apygardos rinkimų komisijos paskirtoje patalpoje.

Įprastomis sąlygomis išankstinis balsavimas vyksta dvi dienas: trečiadienį ir ketvirtadienį, jis organizuojamas tik savivaldybės pastate.

Taip pat Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu būtų buvę leista balsavimą rinkimų dieną apylinkėse, turinčiose daugiau kaip 3 tūkst. rinkėjų, organizuoti toje apylinkėje papildomai įrengtoje patalpoje.

Teisingumo ministerijos siūlomi pakeitimai balsavimui Seimo rinkimuose būtų galioję visoje šalies teritorijoje arba jos dalyje paskelbus valstybės ar savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją arba ekstremalųjį įvykį, kai laikinai apribojama asmenų judėjimo laisvė arba nustatomos kitos specialios situacijos valdymo sąlygos.

Šiuo metu Lietuvoje galioja vasario pabaigoje dėl koronaviruso pandemijos paskelbta valstybės lygio ekstremali padėtis.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos skaičiavimais, Teisingumo ministerijos siūlymams įgyvendinti būtų reikėję apie 1,9 mln. eurų., dar apie 3 mln. eurų reikės rinkėjų asmeninės apsaugos priemonėms.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vardas

vardas portretas
Valstybes pareiga nupirkti po Windows laptopa visiems pilieciams, kurie naudoja Mac sistema, nes eID nors ir antra karta keista i nauja, ir toliau neveikia su MacOS, nors ir desimtys milijonu ir vel isleista

...

... portretas
JOKIOS balsavimo teisės žiurkėms! (grįšit, atstatysit pilietybę, sumokėsit mokesčius, galėsit ir balsuot).

Taigi

Taigi portretas
Lietuva parduota , įdomu kodėl gyvenantis lietuviai net nemokantys kalbėti lietuvškai balsuos ,kaip bus pasiūlyta nenutuokiantys kas lietuvoje vyksta , o kas važiuos agituoti jau žinoma "šūdo gabalas"
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių