Quantcast

Patvirtintas „Sodros“ biudžetas: didėja pensijos, ligos ir nedarbo išmokos

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį patvirtino 2015 metų „Sodros“ biudžetą, kuris į prieškrizinį lygį grąžina ligos ir nedarbo išmokas, o nuo kitų metų liepos valdžia padidins ir pensijas. Tačiau Seimas atsisakė opozicijos reikalavimu kompensacijas pensininkams išmokėti per vienerius metus.

Seimas antradienį patvirtino 2015 metų „Sodros“ biudžetą, kuris į prieškrizinį lygį grąžina ligos ir nedarbo išmokas, o nuo kitų metų liepos valdžia padidins ir pensijas. Tačiau Seimas atsisakė opozicijos reikalavimu kompensacijas pensininkams išmokėti per vienerius metus.

Už „Sodros“ biudžetą balsavo 74 Seimo nariai, prieš ir susilaikiusių nebuvo. Didžioji dalis opozicijos balsavime nedalyvavo.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas ragindamas parlamentarus palaikyti projektą pabrėžė, kad kitąmet planuojamos didesnės tiek pajamos, tiek išlaidos.

„Grąžiname ligos išmoką į prieškrizinį lygį, nedarbo išmoką į prieškrizinį lygį, nuo vasaros vidurio rasime galimybę padidinti pensijas (...), dar 200 mln. litų kompensuosime“, - tvirtino A.Sysas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys pabrėžė, kad kitų metų „Sodros“ biudžetas yra žingsnis į priekį.

„Sugebėjome atstatyti ir kompensuoti tai, kas praėjusioje kadencijoje (Seimo - BNS) buvo nubraukta (....) Prisiimdami atsakomybę galime pasakyti, kad tai judėjimas į priekį, su tokiu biudžetu galima perspektyviai judėti į priekį“, - teigė V.Gapšys.

Tuo tarpu Liberalų lyderis Eligijus Masiulis tvirtino, kad nors žvelgiant į kitų metų „Sodros“ biudžetą gali atrodyti, kad „šalies ekonomika išgyvena aukso amžių“, realybė gali būti kur kas sudėtingesnė. Anot jo, biudžeto projektas yra parengtas neatsakingai ir neatsižvelgiant į galimą ekonomikos augimo sulėtėjimą, dėl kurio numatytas ligos ir nedarbo išmokų bei pensijų didinimas gali būti „ne pagal kišenę“.

E.Masiulio teigimu, dalį lėšų, kurios kitų metų biudžete numatytos nedarbo išmokų atkūrimui, reikėtų skirti naujoms darbo vietoms sukurti.

„Bent 50 mln. litų reikėjo numatyti skirti darbo paieškai. Dabar darbo biržose laisvų darbo vietų yra, bet jas norinčių užimti žmonių nėra. Reikia galvoti, kaip tas vietas užpildyti, jei norime tvarios viešųjų finansų apskaitos ir „Sodros“ biudžeto pajamų didėjimo“, - sakė E.Masiulis.

Liberalas Kęstutis Glaveckas tai pat tvirtino, kad biudžeto projektas parengtas, „remiantis labiausiai optimistiniu scenarijumi“, visiškai neįvertinant galimų rizikų ir makroekonominės aplinkos, kurioje Lietuva atsidurs, įsivedusi eurą,. K.Glaveckas pabrėžė, kad tarp euro zonos šalių Lietuvoje pensijos ir socialinės išmokos bus „vienos mažiausių“, žmonių perkamoji galia nepadidės, o „kainos turės didelę tendenciją augti“.

Seimas nepritarė konservatorius Rimantas Jonas Dagio siūlymui užtikrinti, kad kitąmet nemažėtų vidutinės pensijos ir vidutinio darbo užmokesčio santykis. Palaikymo nesulaukė ir R.J.Dagio bei konservatoriaus Dainiaus Kreivio siūlymas atsisakyti mažųjų bendrijų narių apmokestinimo.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius dar kartą siūlė priimti sprendimą 2015 metais kompensuoti visas sumažintas pensijas, tam panaudojant arba „Sodros“, arba valstybės biudžeto skolintas lėšas. Dėl to net nebuvo balsuojama, o premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad tai padidintų valstybės skolą ir jos aptarnavimo išlaidas bei sukurtų nepalankią aplinką tvariai ekonomikos plėtrai ilgalaikėje perspektyvoje.

Planuojamos „Sodros“ biudžeto kitų metų pajamos yra 3,24 mlrd. eurų (11,185 mlrd. litų), o išlaidos - 3,395 mlrd. eurų (11,72 mlrd. litų).

Senatvės pensijoms planuojama skirti daugiau kaip 2,441 mlrd. eurų, ligos ir motinystės socialinio draudimo išmokoms – 56,4 mln. eurų, nedarbo socialiniam draudimui – beveik 132 mln. eurų, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniam draudimui – beveik 18,3 mln. eurų. Lėšos pervedamos į pensijų fondus sudarys apie 142,4 mln. eurų.

Didžiausią šio fondo biudžeto pajamų dalį sudarys draudėjų „Sodros“ įmokos - daugiau kaip 2,779 mlrd. eurų ir apdraustųjų įmokos - daugiau kaip 294,4 mln. eurų. Savarankiškai dirbančių asmenų įmokos sudarys apie 93,1 mln. eurų, savanoriškai apsidraudusių - 1,4 mln. eurų.

Prognozuojamas 2015 metais apdraustų asmenų skaičius bus 1,413 mln. žmonių, 2,2 proc. arba 29,9 tūkst. daugiau nei 2014 metais laukiama. Apdraustųjų, draudžiamų visomis socialinio draudimo rūšimis, skaičius padidės 9,5 tūkst. ir sieks 1,28 mln.

Draudžiamosios pajamos, taikomos pensijoms apskaičiuoti, 2015 metais dėl perskaičiavimo į eurus padidės 0,05 euro ir metų pradžioje sieks 431 eurą. Bazinė pensija padidės 0,74 euro ir sieks 105 eurus.

Nuo 2015 metų liepos bazinė pensija ir einamųjų metų draudžiamosios pajamos didės 3 eurais ir bus atitinkamai 108 eurai ir 434 eurai. Pensijų padidinimui nuo liepos bus panaudota 22,7 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

virginija

virginija portretas
darbo stazo turiu 19-ka metu kodel negaunu bazines pensijos mano pensija 96 eurai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių