Quantcast

Seimas padidino kontrabandos vertę, už kurią grės griežčiausia atsakomybė

Seimas ketvirtadienį priėmė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kuriomis, be kita ko, beveik keturis kartus didinama kontrabandos vertė, už kurią bus taikoma griežčiausia bausmė.

Už Teisingumo ministerijos (TM) parengtas Baudžiamojo kodekso pataisas balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo du, iš viso balsavime registravosi 71 parlamentaras  lygiai tiek, kiek reikia kvorumui. Pataisos turėtų įsigalioti nuo birželio.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska tvirtino, kad pataisos visų pirma reikalingos subalansuoti kodekse numatytas sankcijas, suderinti esančius prieštaravimus.

„Per 20 metų mes nesugebėjome priimti BK specialiosios dalies tokia apimtimi, kad būtų proporcinga, peržiūrėti tas dalis, kurios tarpusavyje nederėjo arba buvo neracionalios dėl sankcijų prasmės“, – sakė ministrė.

Ji taip pat atmetė opozicijos kritiką dėl kontrabandos dalies, pažymėdama, kad riba, nuo kada už tokią veiką taikoma atsakomybė, nesikeičia, tik pakeičiamos nusikaltimo sunkumą nustatančios ribos.

„Aš galiu užtikrinti, kad šis pakeitimas atitinka visų lūkesčius, ir ne, kontrabandos dalis, nuo kada taikoma atsakomybė, nėra keičiama, tik yra graduojama“, – kalbėjo E. Dobrowolska.

Opozicijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad dėl šių pakeitimų kontrabandininkai „turės didesnę garantiją negauti aštuonerių metų įkalinimo bausmės“, nes griežčiausiai baudžiamos kontrabandos vertė kyla nuo 12,5 tūkst. iki 45 tūkst. eurų.

Per 20 metų mes nesugebėjome priimti BK specialiosios dalies tokia apimtimi, kad būtų proporcinga, peržiūrėti tas dalis, kurios tarpusavyje nederėjo arba buvo neracionalios dėl sankcijų prasmės.

„Panašiai yra ir su kitomis veikomis, kurios nėra panašios į  vištos vagystę, o apima ekonominius nusikaltimus prieš valstybę, pvz., muitinės apgaulė, neteisėtas disponavimas akcizinėmis prekėmis, nusikalstamas bankrotas“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Teisingumo ministrė E. Dobrowolska yra pripažinusi, kad priėmus šias pataisas keliolika už stambaus mastą kontrabandą nuteistų asmenų galės prašyti sušvelninti jiems bausmę.

Minėtomis Baudžiamojo kodekso pataisomis pakeistas nusikaltimų sunkumo lygis, į kurį atsižvelgiant skiriamos skirtingos bausmės.

Iki šiol švelniausia bausmė – bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų – galėjo būti skiriama už 150–250 minimalaus gyvenimo lygio (MGL), tai yra už 7,5 tūkst.–12,5 tūkst. eurų, vertės kontrabandą.

Dabar jos viršutinė vertė pakelta iki 400 MGL, tad švelniausia bausmė galės būti skiriama už 7,5 tūkst.–20 tūkst. eurų vertės kontrabandą.

Taip pat labiau diferencijuojama atsakomybė: už 400–900 MGL (20–45 tūkst. eurų) vertės kontrabandą bus skiriama bauda arba laisvės atėmimas iki šešerių metų, o už viršijančią 900 MGL liks galioti laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pagal šiuo metu galiojantį Baudžiamąjį kodeksą, tie, kas gabeno stambesnę kontrabandą, tai yra virš 250 MGL, baudžiami bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Atitinkamai atsakomybė keičiama ir už sukčiavimą, turto pasisavinimą, muitinei nedeklaruotus daiktus, neteisėtą prekių ar produkcijos neišvežimą iš Lietuvos ir kt.

Dalis opozicijos atstovų kritikavo pataisas, teigdami, kad bausmės per daug švelninamos. Teisingumo ministrė savo ruožtu tvirtino, kad dabar kodekse nustatyti MGL dydžiai neatitinka realybės, pastarąjį kartą jie keisti beveik prieš du dešimtmečius. Anot jos, tai daryti siūlė ir teisėsaugos institucijos, ir nepriklausomi teisininkai.

Projektu griežtinama atsakomybė už nusikalstamą bankrotą – iki septynerių metų nelaisvės bus galima bausti tuos, kas sąmoningai blogai valdydami įmonę nulėmė jos bankrotą ir dėl to padarė labai didelę turtinę žalą kreditoriams.

Baudžiamąją atsakomybę už mokesčių vengimą, deklaracijos, ataskaitos ar kito dokumento nepateikimą numatyta taikyti, kai slepiama suma viršija nebe 100, o 400 MGL, tai yra nebe 5 tūkst., o 20 tūkst. eurų. Tarp papildomų bausmių už šią veiką numatyta skirti laisvės apribojimą ir areštą.

Taip pat Baudžiamasis kodeksas papildytas atskirais straipsniais dėl atsakomybės už šaunamųjų ginklų, sprogmenų, strateginių prekių, branduolinių ar radioaktyviųjų medžiagų arba kitų jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių kontrabandą.

Atskiru straipsnių nustatyta atsakomybė už narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą. Už nedidelio kiekio neteisėtą narkotinių medžiagų gabenimą, siuntimą neturint tikslo jų parduoti būtų baudžiama bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, o už didesnio – iki ketverių metų.

Platintojams jau būtų galima skirti tik laisvės atėmimą nuo dvejų iki dešimties metų, už didelio kiekio kvaišalų kontrabandą grėstų nuo ketverių iki 12 metų, už labai didelio kiekio – nuo dešimties iki 18 metų kalėjimo.

Jeigu asmuo, turėjęs narkotikų savo reikmėms, įkliūtų ir pats kreiptųsi dėl medicinos pagalbos ar savanoriškai atiduotų kvaišalus, jis būtų atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės dėl kontrabandos.

Taip pat numatyta baudžiamosios atsakomybės nebetaikyti už naminukės virimui naudojamų aparatų turėjimą, gamybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sovietiniai laikais tokius ,,,ministrus ,,, saudydavo

sovietiniai laikais  tokius ,,,ministrus ,,, saudydavo portretas
arba ysudydavo 25 metus sibiro lageriu su turto konfiskacija...

Joooo...

Joooo... portretas
Kontrabandininkai , narkodileriai , šamarliako gamintojai konservatoriams, liberalams ir spalviams geriausi " draugai " ? Matyt todėl taip skleidžiamos jų " vertybės " ir norima palengvinti atsakomybę ? Pati blogiausia seimo dauguma ir Šimonytės vyriausybė .

Fui ...tai dabar su liberių palengvinimu

Fui ...tai dabar su liberių palengvinimu  portretas
kontrabandininkai jau be baimės galės varinėti ? Ir čia tie , kurie prieš rinkimus rėkė apie " baisią " kontrabandą ir kaip reikią ją užkardyti ? __Opozicijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad dėl šių pakeitimų kontrabandininkai „turės didesnę garantiją negauti aštuonerių metų įkalinimo bausmės“, nes griežčiausiai baudžiamos kontrabandos vertė KYLA nuo 12,5 tūkst. iki 45 tūkst. eurų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių