Quantcast

Seimas, išbandęs nuotolinį darbą, jo nesikrato ir ateityje

Seimas pradėjo svarstyti Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Jurgio Razmos ketvirtadienį pateiktas Statuto pataisas, kuriose numatyta Seimo valdybos, Seniūnų sueigos, komitetų, komisijų nuotolinių posėdžių galimybė ir nesant ekstremalios padėties ar karantino.

Jeigu Seimas pritartų, taip pat būtų numatyta galimybė tiesiogiai organizuojamuose šių Seimo struktūrų posėdžiuose atskiriems Seimo nariams ir kitiems posėdžio dalyviams dalyvauti nuotoliniu būdu, iš anksto apie tai informavus posėdžio organizatorius. Beje, uždari komitetų posėdžiai negalėtų vykti nuotoliniu būdu.

„Manau, kad mes dabar neblogai patikrinom nuotolinio darbo efektyvumą ir tikrai gali būti situacijų, kai bus racionalu komiteto ar Valdybos posėdį surengti nuotoliniu būdu, tarkim vasarą, kai komiteto nariai yra pasklidę visoje Lietuvoje. Tikrai nelabai racionalu dėl trumpo posėdžio jiems vykti tiesioginiam posėdžiavimui į Seimo rūmus“, – sakė J. Razma.

Šiuo metu Seimo statute numatyta, kad nuotoliniai Seimo komitetų, komisijų, valdybos posėdžiai gali vykti tik esant ekstremaliai padėčiai ar karantinui.

Tikrai nelabai racionalu dėl trumpo posėdžio jiems vykti tiesioginiam posėdžiavimui į Seimo rūmus.

Siekiant racionalesnio, prasmingesnio Seimo ir jo struktūrų darbo, J. Razma siūlo keisti ir kai kurias kitas Statuto nuostatas, kurių šiuo metu „iš esmės nesilaikoma, nes jos stokoja loginio pagrindimo“.

Statuto pataisomis J. Razma siūlo atsisakyti Seimo nutarimu tvirtinamų komitetų narių pavaduotojų, o vietoj to numatyti, kad komiteto narys savo pavaduotoją nurodytų asmeniškai, informavęs komiteto pirmininką. Manoma, kad tai leistų lanksčiau išspręsti komitetų narių pavadavimo klausimą.

Seimo narių pareiškimus J. Razma siūlo perkelti iš vakarinio Seimo plenarinio posėdžio pabaigos į rytinio posėdžio pabaigą. Pagal projektą, „kiekvienos dienos rytinio posėdžio paskutinės 10 minučių skiriamos Seimo nariams pareikšti nuomonę dėl svarbių valstybės problemų“.

Konservatorius J. Razma siūlo sudaryti palankesnes sąlygas atskirų Seimo narių projektų įrašymui į plenarinių posėdžių darbotvarkę, atsisakant galimybės trečdaliui Seimo narių blokuoti tokį įrašymą bei neapriboti jų svarstymo trukmės dviem valandomis.

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas J. Razma taip pat siūlo atsisakyti Vyriausybės veiklos ataskaitos pateikimo parlamentui pirmaisiais metais po įvykusių Seimo rinkimų.

„Mes ne vieną kadenciją sakėme, kad tai labai keista procedūra, kai naujoji Vyriausybė atsiskaito už buvusios Vyriausybės veiklą, bet taip buvo parašyta ir tai darydavome“, – sakė J. Razma.

Statuto pataisų projektui po pateikimo pritarė 60, prieš balsavo 7, susilaikė 43 Seimo nariai.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Seimo posėdyje jis bus svarstomas lapkričio 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių