Quantcast

Seimas pritarė dviejų Apeliacinio teismo teisėjų atleidimui

Parlamentarai pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui iš pareigų atleisti du Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus.

Teisėjas Kęstutis Jucys atleidžiamas savo noru, o Konstantinas Gurinas – pažeminęs teisėjo vardą. Apeliacinio teismo teisėjus atleidžia prezidentas, gavęs Seimo pritarimą.

K. Jucio atleidimui slaptame balsavime ketvirtadienį pritarė 66 Seimo nariai, du buvo „prieš“ ir 12 parlamentarų susilaikė.

Už tai, kad būtų pritarta K. Gurino atleidimui, balsavo 65 Seimo nariai, du buvo prieš ir 11 susilaikė.

Šių teisėjų pavardės minimos vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje.

BNS žiniomis, K. Juciui tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas. Tuo metu K. Gurinui pateikti įtarimai korupcija.

K. Gurinas parlamentą informavo, kad nesinaudos teise dalyvauti jo atleidimo klausimo svarstyme. Savo rašte Seimui teisėjas taip pat atkreipė dėmesį, kad jo įgaliojimai baigėsi šių metų rugpjūtį, sulaukus pensinio amžiaus.

Vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti iš viso aštuoniems teisėjams. Prezidentas Gitanas Nausėda siekė juos visus atleisti iš pareigų pažeminus teisėjo vardą, tačiau Teisėjų taryba nepritarė trijų teisėjų atleidimui.

Ši teisėjų savivaldos institucija atsisakė leisti pašalinti iš pareigų Apeliacinio teismo teisėją Viktorą Kažį, Vilniaus apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį ir Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėją Arūną Kaminską. Nuspręsta, kad trūksta duomenų įrodyti teisėjo vardo pažeminimą.

Prezidentas jau yra atleidęs Vilniaus apygardos teismo teisėją Henrichą Jaglinskį ir Kauno administracinio teismo teisėją Gintarą Čekanauską.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Komitetas pritarė, kad būtų atleistas E. Laužikas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ketvirtadienį pritarė G. Nausėdos teikimui iš pareigų atleisti korupcijos byloje įtariamą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Egidijų Laužiką.

„Komitetas pritarė nutarimui atleisti poną Laužiką iš einamų pareigų pažeminus teisėjo vardą“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė TTK pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Ji neatskleidė, ar sprendimas priimtas vienbalsiai.

„Nenorėčiau išduoti uždaro posėdžio rezultato“, – sakė politikė.

Nuo balsavimo nusišalino TTK nariai, buvę advokatai Rimas Andrikis, Irena Haase ir Stasys Šedbaras, nes pažįsta E. Laužiką.

Dėl E. Laužiko atleidimo iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo dar turės balsuoti visas Seimas.

Pats teisėjas su advokatu Mindaugu Dūda ketvirtadienį dalyvavo Seimo komiteto posėdyje. Bendrauti su žurnalistais jis atsisakė, sakydamas, kad vyksta ikiteisminis tyrimas.

E. Laužikas su dar septyniais teisėjais yra įtariamasis baudžiamojoje korupcijos byloje.

Teisėjai įtariami, kad ėmė kyšius už palankius sprendimus tiek administracinėse, tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose. Kyšių sumos galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Naujienų portalas 15min.lt skelbė teisėsaugos įtarimus, kad E. Laužikas už patarimus ir sprendimus Vijūnėlės „dvaro“ byloje gavo 5 tūkst. eurų ir kalakutą.

Pasak portalo, kyšį teisėjas galimai priėmė iš sostinės verslininkės Oksanos Sakalauskienės. Moteris patvirtina ilgametę pažintį su teisėju, bet neigia jį papirkusi.

Teisėsaugos duomenimis, E. Laužikas už neteisėtą atlygį teikė O. Sakalauskienei konsultacijas ir patarimus Druskininkų mero Ričardo Malinausko, taip pat pastato savininkų – Zinos ir Žilvino Povilonių – naudai: patarė surašyti prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones - stabdyti įpareigojimą nugriauti pastatą per pusmetį ir vėliau šį prašymą su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija tenkino.

Iš viso teisėjų korupcijos tyrime įtarimai pateikti 48 asmenims, tarp jų – aštuoniems teisėjams.

Pagal Konstituciją ir įstatymus, apylinkės bei apygardų administracinių teismų teisėjus atleidžia prezidentas, gavęs Teisėjų tarybos pritarimą, o Lietuvos apeliacinio ir Aukščiausiojo teismų teisėjai atleidžiami prezidentui gavus dar ir Seimo pritarimą.

Svarstant prezidento iniciatyvą dėl teisėjų atleidimo, tarp teisininkų kilo diskusija, ar prezidentas galėjo inicijuoti aukščiausiosios grandies teisėjų atleidimą dėl teisėjo vardo pažeminimo, ar jie gali būti pašalinti tik Seime surengus apkaltos procedūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilino

Ilino portretas
Kaip čia suprasti? Teismai kokio lygio? Lauko tualetai?.. Jeigu tokia korupcija, tai gali kilti vieną dieną linčo teismas....

...

... portretas
Jiems dar ir apkaltos reikia! Nes - AIŠKU kad jie sulaužė savo konstitucinę priesaiką!

Emma23

Emma23 portretas
Kviečiu jus į privatų sеkso klubą - www.vplan.com/emma23 Tai geriausia vieta rasti sеksualinį partnerį!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių