Quantcast

Seimas atmetė siūlymą, kad LRT nebegalėtų vertinti Etikos komisija

Seimas trečiadienį atmetė įstatymo pataisas, kad Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) galimų pažeidimų ateityje nebegalėtų vertinti Visuomenės informavimo etikos komisija.

Už tai, kad projektui būtų pritarta po svarstymo, balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 28 ir susilaikė 53 parlamentarai. Projektas buvo grąžintas atgal į Seimo Kultūros komitetą.

Nuostatą, kad galimų nacionalinio transliuotojo pažeidimų nebegalėtų vertinti Visuomenės informavimo etikos komisija, į įstatymo projektą praėjusią savaitę LRT prašymu įrašė Kultūros komitetas. Šias pataisas trečiadienį tvirčiausiai palaikė konservatoriai.

Per diskusijas dėl projekto kalbėję parlamentarai pasisakė, kad prieštaringų vertinimų sulaukusią nuostatą iki priėmimo reikia taisyti.

„Projektas netikėtai tapo labai plačiai svarstomas, nors iš esmės tai biurokratinis europinės direktyvos perkėlimas į mūsų įstatyminę bazę. Prieš savaitę LRT pasinaudodama savo teise užregistravo pataisą, apie kurią mes visi diskutuojam, kad LRT būtų išimta iš Visuomenės informavimo etikos komisijos priežiūros lauko“, – sakė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis.

„Argumentas buvo labai paprastas, nes nuo sausio pirmos įsigalioja nauja LRT įstatymo redakcija, atsiranda nauja etikos kontrolieriaus pareigybė, turbūt logiška, kad vienas objektas negali būti kontroliuojamas dviejų subjektų. Bet aš matau, kad šiandien kilęs ažiotažas daugiau pagrindo suteikia kelti šurmulį ir nepasitikėjimą, tai turbūt teks priėmimo stadijoje daryti korekcijas“, – pažymėjo V. Juozapaitis.

Argumentas buvo labai paprastas, nes nuo sausio pirmos įsigalioja nauja LRT įstatymo redakcija, atsiranda nauja etikos kontrolieriaus pareigybė.

Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimai skirti į nacionalinę teisę perkelti Europos Sąjungos Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos nuostatas, tačiau Kultūros komitetas į jį per svarstymą įrašė LRT inicijuotą siūlymą dėl išlygos, kad LRT nevertintų Visuomenės informavimo etikos komisija.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad „lieka nerimas dėl išskirtinių visuomeninio transliuotojo sąlygų“, ir reikia „priėmimo stadijoj sutvarkyti, kad visiems būtų užtikrintos lygios sąlygos“.

Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Robertas Šarknickas ragino pritarti projektui po svarstymo, o priėmimo stadijoje koreguoti išklausius visas puses.

„Manyčiau, kad mes randam bendrą sutarimą, leiskim svarstymui praeiti, o iki priėmimo stadijos mes rasim konsensusą, susikviesime ekspertus, LRT atstovus, ir ieškosim to bendro sutarimo“, – sakė R. Šarknickas.

LRT teigia, kad Etikos komisijos tikrinimo reikėtų atsisakyti, nes bus steigiamas atskiras LRT etikos kontrolierius, o Etikos komisijoje dirba komercinės žiniasklaidos deleguoti atstovai. Kritikai sako, kad LRT nėra pagrindo išskirti kitų žiniasklaidos priemonių atžvilgiu, o pataisos gali sudaryti sąlygas LRT nepaisyti visuomenės informavimo etikos standartų ir visuomeninės priežiūros.


Šiame straipsnyje: SeimasLRTetikos komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

LRT-- yra landsbergizmo KLIKOS k g e b i s t ų vagys,

LRT-- yra landsbergizmo KLIKOS k g e b i s t ų  vagys, portretas
kurie siekė , kad galėtų VOGTI n e k o n t r o l i u o j a m i !-- šį kartą LRT ŽURNALISTINIAMS vagims NEPAVYKO į t e i s i n t i nebaudžiamumą.

Neziniukas

Neziniukas portretas
Kas ta LRT, pasaulio bamba? Ar arabai valdo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių