Quantcast

Seimas atmetė D. Višinskienės kandidatūrą į LAT teisėjas

Seimas antradienį atmetė prezidento Gitano Nausėdos siūlymą Dalią Višinskienę paskirti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja.

Per slaptą balsavimą už jos kandidatūrą buvo 50 Seimo narių, prieš balsavo 38 politikai, 31 susilaikė.

LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu.

Kita kandidatė – Jūratė Varanauskaitė – sulaukė Seimo narių palaikymo. Už jos kandidatūrą buvo 90 Seimo narių, prieš – 12 parlamentarų, susilaikė 16.

LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu.

Anksčiau pristatydama šias kandidatūras prezidento vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė tvirtino, kad tai profesionalios teisėjos, dėl kurių reputacijos nėra abejonių.

J. Varanauskaitė nuo 2019 metų dirba Lietuvos apeliacinio teismo teisėja, iki tol ji dirbo Vilniaus apygardos teisme, Vilniaus miesto apylinkės teisme, Ukmergės rajono apylinkės teisme. Ji turi ilgesnį nei 20 metų teisinio darbo stažą, iš kurių – 14 metų eina teisėjos pareigas.

D. Višinskienė nuo 2012 metų yra Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėja, prieš tai ji dirbo Rokiškio rajono apylinkės teisme, Vilniaus rajono apylinkės teisme, Vilniaus apygardos teisme, Lietuvos apeliaciniam teisme. D. Višinskienė teisėjos pareigas eina 29 metus.

Apgailestauju, kad Seimas neįvertino itin aukštos kvalifikacijos, plačios erudicijos teisininkės, turinčios įvairiapusės teisėjos patirties.

Per kandidatūrų pateikimo procedūrą parlamentarai teiravosi, kaip D. Višinskienė įsivaizduoja savo darbą Aukščiausiajame Teisme po rezonansinio sprendimo „Atviros Klaipėdos“ byloje, kurį nutarta peržiūrėti.

Ši teisėja buvo viena iš trijų teisėjų, galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinusių naujienų portalą „Atvira Klaipėda“ pažeidus duomenų apsaugos taisykles, nes straipsnyje apie savivaldybės bendrovės viešuosius pirkimus buvo nurodyta pirkimų dalyvės savininko tapatybė ir jo giminystės ryšiai su savivaldybės įmonės darbuotoja.

Dėl šios situacijos žurnalistų bendruomenė išreiškė palaikymą „Atvirai Klaipėdai“, ragindama apginti teisę į informaciją.

Kilus rezonansui, LVAT pirmininkas Gintaras Kryževičius inicijavo bylos peržiūrą, tvirtinęs, kad jo neįtikino kolegų priimto sprendimo argumentai, aptariant iš Konstitucijos, Visuomenės informavimo įstatymo kildinamas vertybes.

LVAT teisėjų kolegija lapkritį priėmė sprendimą, kad byla turi būti nagrinėjama iš naujo.

Prezidento patarėja Jūratė Šovienė yra sakiusi, kad teisėjų karjeros negali lemti jų priimti sprendimai.

„Teisėjas priimdamas sprendimus, neturi bijoti, kokia bus politikų, visuomenės, žurnalistų reakcija. Teisėjas vadovaujasi tik įstatymu“, – teigė ji.

Prezidentas apgailestauja

Prezidentas Gitanas Nausėda apgailestauja, kad Seimas antradienį nepritarė jo pasiūlytos teisėjos Dalios Višinskienės kandidatūrai į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjus.

„Apgailestauju, kad Seimas neįvertino itin aukštos kvalifikacijos, plačios erudicijos teisininkės, turinčios įvairiapusės teisėjos patirties“, – Eltai perduotame komentare teigia prezidentas.

„Tokie, ne profesinės kvalifikacijos kriterijais grįsti sprendimai atgraso rimčiausius kandidatus siekti teisėjo karjeros“ – vėliau Prezidentūros papildytame komentare akcentavo šalies vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai teiseja yra tradicines orentacijos

matomai teiseja yra tradicines orentacijos portretas
stai jeigu butu tatujruota LGBTiste ---tuomet SEIMAS tartu --MALONIAI PRASOM....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių