Quantcast

Šalies vadovai sveikina Islandiją Nepriklausomybės dienos proga: mus sieja neišskiriama draugystė

  • Teksto dydis:

Šalies vadovai ketvirtadienį sveikina Islandiją Nepriklausomybės dienos proga.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Islandijos kolegą Gudni Johannessoną (Gudnį Jouhanesoną) ir Islandijos žmones 77-ųjų šalies nepriklausomybės metinių proga.

Sveikinime šalies vadovas pasidžiaugė artimais dvišaliais Lietuvos ir Islandijos santykiais, paremtais demokratinių vertybių puoselėjimu, istoriniais ir kultūriniais ryšiais.

„Lietuvą ir Islandiją sieja neišskiriama draugystė. Mūsų žmonės visada prisimins, kad Islandija buvo pirmoji valstybė pasaulyje, pripažinusi mūsų ką tik atkurtą nepriklausomybę ir padėjusi mums stiprėti. Jūs išgirdote mus tada, kai mums labiausiai to reikėjo. Šiandien, prisimindami ilgą kelią į nepriklausomybę ir žinodami laisvės kainą, esame pasiryžę padėti kitiems, kurie dar tik siekia demokratinių vertybių ir žmogaus teisių užtikrinimo savo šalyse“, – rašė G. Nausėda.

Šalies vadovas akcentavo sėkmingą Lietuvos ir Islandijos bendradarbiavimą Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje bei padėkojo Islandijai už indėlį į Baltijos šalių saugumo užtikrinimą, dalyvaujant NATO priešakinių pajėgų bataliono misijoje Lietuvoje.

Prezidento teigimu, Lietuva ir Islandija sėkmingai bendradarbiauja NB8 formatu ir yra pasiryžusios stiprinti bendradarbiavimą visose tarpvalstybinių santykių srityse.

Lietuvą ir Islandiją sieja neišskiriama draugystė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu pasveikino Islandijos Altingo pirmininką Steingrimurą Johanną Sigfussoną bei visus šalies gyventojus.

„Vasario 11 dieną minėjome 30 metų, kai Islandijos Respublika žengė drąsų žingsnį – pirmoji pripažino atkurtą nepriklausomą Lietuvos Respubliką. Minėdami šią sukaktį, itin šiltai norime palinkėti Islandijos Respublikos Altingui sėkmės ir konstruktyvaus darbo, o tautai – gerovės“, – teigiama Seimo pirmininkės sveikinime.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad Lietuvą ir Islandiją visada sies ypatingas ryšys, suteikiantis dvišaliams santykiams išskirtinumo.

„Kartu noriu pasidžiaugti regioniniu Šiaurės ir Baltijos valstybių bendradarbiavimu – dėjome visas pastangas, kad COVID-19 pandemijos akivaizdoje išlaikytume intensyvų dialogą nuotoliniu būdu. Esu įsitikinusi, kad antrąjį šių metų pusmetį galėsime atnaujinti gyvą Šiaurės ir Baltijos šalių parlamentų pirmininkų bendradarbiavimą ir tai leis stiprinti regiono balsą aktualiais klausimais platesniu daugiašaliu formatu“, – sakė Lietuvos parlamento vadovė.

Vyriausybės vardu Islandiją pasveikino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Istoriškai mūsų tautos kartu gynė laisvės, demokratijos, suvereniteto ir pagarbos žmogaus teisėms idealus. Geriausias to pavyzdys – istorinis Islandijos sprendimas paremti Lietuvos Nepriklausomybę, kai to labiausiai reikėjo. Mes labai vertiname mūsų tautų draugystę ir sąjungininkų santykius. Esame dėkingi už Islandijos dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų batalione Baltijos šalyse. Tvirtai tikiu, kad mūsų bendros pastangos prisidės prie taikesnės ir saugesnės viso Šiaurės ir Baltijos regiono ateities. Tikiuosi dirbti su Jumis toliau stiprinant mūsų bendradarbiavimą, pagrįstą bendromis vertybėmis ir tvirta draugyste“, – sakoma premjerės sveikinime.

Islandija savo Nepriklausomybės dieną mini birželio 17-ąją.

Islandija yra pirmoji šalis, po 1990-ųjų kovo 11-osios pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę, tai islandai padarė 1991 metų vasario 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių