Quantcast

Po tarnybų pateiktos informacijos S. Skvernelis padarė išvadas apie mitingo ir riaušių dalyvius

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sako, kad ketvirtadienį vykusiame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje gauta informacija leidžia daryti išvadą, jog antradienį vykusio protesto, kuris vėliau peraugo į riaušes, atskyrimas į dvi dalis tėra labai sąlyginis.

„Kai tu gauni papildomos informacijos, mes vakar turėjome (posėdį – ELTA) Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, mums tarnybos irgi pateikė informaciją, tai ne vieša informacija. Tai ta skirtis tarp pirmos ir antros mitingo dalies tampa labai sąlyginė. Deja, bet yra toks faktas. Labai sąlyginė“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai priklausantis parlamentaras pažymėjo, kad būtent protesto dalyje dalyvavę asmenys prisidėjo prie to, kad susibūrimas prie Seimo vėliau peraugtų į riaušes.

„Tie žmonės, kurie dalyvavo vadinamojoje pirmoje dalyje, buvo labai aktyvūs organizuodami, kurstydami ir ragindami taip elgtis žmones antroje dalyje“, – tvirtino ekspremjeras.

Visgi „valstietis“ pažymi, kad pačią protesto akciją lėmė ir tai, kad nemaža dalis žmonių šiuo metu vadovaujasi baimėmis dėl vakcinacijos, o valdantieji politikai taip ir nesugebėjo sukurti skiepijimo kampanijos, kurioje šios baimės būtų išsklaidytos.

Tie žmonės, kurie dalyvavo vadinamojoje pirmoje dalyje, buvo labai aktyvūs organizuodami, kurstydami ir ragindami taip elgtis žmones antroje dalyje.

„Pirma mitingo dalis, kuri buvo, tai iš tikrųjų susijusi su tuo, kad nemaža dalis žmonių nesupranta, yra baimės, iki jų nepriėjo tas paveikus įrodymas, kas yra tie skiepai, neatsakyta į visus klausimus, ir žmonės natūraliai baiminasi“, – mano S. Skvernelis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė išsakė poziciją, kad dieną vykęs mitingas ir po to kilusios riaušės yra skirtingi dalykai.

„Reikia atskirti protesto akciją nuo riaušių. Tai du dalykai, kurie iš principo skirtingi. Protesto akcijoje dalyvavo iki 4 tūkst. žmonių, ir jie protestavo taikiai, jie išsakė savo įsitikinimus ir pasibaigus tam skirtam laikui, jie taikiai išsiskirstė, išėjo“, – ketvirtadienį LRT radijui kalbėjo A. Skaisgirytė.

Visgi Prezidentūros užsienio politikos grupės vadovė pažymi, kad po mitingo vakare buvusių įvykių pateisinti negalima.

„Tai, kas vyko po to, jau vakare, riaušės, yra niekaip nepateisinama. Jose dalyvavo turbūt keli šimtai žmonių, jie turės atsakyti pagal įstatymą. Žmonės tikrai turi teisę išsakyti savo nuomonę ir politikams reikia ją išgirsti. Bet, kai nuomonė išsakoma mėtant akmenis, tai jau yra visiškai netoleruotina“, – tuomet tvirtino prezidento patarėja.

Nuo antradienio ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus peraugo į riaušes. Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija. Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti. Policijos pareigūnai susirinkusius mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams. Į įvykio vietą atvyko ir greitosios pagalbos automobiliai.

Visgi protestuojanti minia ir toliau nuo Seimo nesitraukė, skandavo „Gėda“, „Šimonytę lauk!“.

Antradienį į neeilinę Seimo sesiją besirenkančius parlamentarus protestuotojai pasitiko stilizuotomis kartuvėmis su užrašu „Vieta Lietuvos išdavikams“, renginio dalyviai atsigabeno ir imitacinę spygliuotą vielą, apkabinėtą Dovydo žvaigždėmis. Kai kurie renginio dalyviai Dovydo žvaigždes buvo užsikabinę ir ant savo drabužių. Protestuotojai į save dėmesį bandė pritraukti sirenomis bei šūksniais „Seimą lauk“, „Gėda“.

Protestuotojai rankose laikė Lietuvos vėliavas bei plakatus su užrašais: „Riboti ne žmonių teises ir laisves, o valdžios antikonstitucinius sprendimus“, „Susigrąžinkime savo valstybę“, „Šimonytės Vyriausybę lauk“, „Neskiepytų getui ne“.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl riaušių prie Seimo organizavimo. Policijos generalinio komisaro Renato Požėlos teigimu, atsakomybė dėl mitingo metu fiksuotų pažeidimų kils renginio organizatoriams.

Prokuratūra prašė suimti visus 26 riaušėmis prie Seimo įtariamus žmones. Teismas leido suimti 9 iš jų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kai meto akmenis yra netoleruotina,o kai šituos žmones vadina padugnemis jus toleruojate????

Ričardas Kalytis

Ričardas Kalytis portretas
Reikia grįžti prie mitingų tvarkos kuri buvo pradžioje mūsų Atgimimo. Mitingus ruošia žinoma bendruomenė, ji ir yra atsakinga už tvarką ir ideologinius pasisakymus. Ji privalo turėti savus tvarkdarius Jie tada turėjo žalius raiščius. Jie gali paprašyti policijos pagalbos. Po mitingo turi parašyti ataskaitą.

Kitaip nei afganuose

Kitaip nei afganuose portretas
Lietuviškam paleckinių talibanui nepavyko nuverst valdžios :)
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių