Quantcast

S. Skvernelis paskelbė: steigia naują frakciją, „valstiečius“ palieka 10 parlamentarų

Dešimt parlamentarų paliko Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją, tarp jų – ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Parlamentarai kartu su keliais politikais iš Seimo narių Mišrios grupės buria naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

„Naujoji frakcija yra kuriama, ji bus registruota iš karto su rudens sesija, ji vadinsis Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, – per spaudos konferenciją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje antradienį pranešė buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

L. Kukuraitis perskaitė naujosios frakcijos sudėtį: Rima Baškienė, Vytautas Bakas, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus, Tomas Tomilinas bei jis pats.

Pasak L. Kukuraičio, frakcija priklausys „konstruktyviai opozicijai“. Naujoji frakcija turės 13 narių, o „valstiečių“ frakcija pasitraukus 10 narių mažėja nuo 32 iki 22 parlamentarų.

S. Skvernelis: nenorime dalyvauti skaldymo politikoje

Praėjusią kadenciją Vyriausybei vadovavęs S. Skvernelis teigė, kad „valstiečių“ frakciją su bendraminčiais paliko nenorėdamas dalyvauti „skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje“.

„Kas šiandien vyksta Lietuvoje, matome pakankamai supriešintą, suskaldytą valstybę, tokia situacija naudinga, deja, nemažai daliai politikų, nes per konfliktą, supriešinimą renkamasi politiniai dividendai. Tiek aš, tiek mano kolegos po ilgų svarstymų nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje, nuo to kenčia ne kas kita kaip Lietuvos valstybė ir jos žmonės“, – sakė ekspremjeras S. Skvernelis.

Tiek aš, tiek mano kolegos po ilgų svarstymų nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje, nuo to kenčia ne kas kita kaip Lietuvos valstybė ir jos žmonės.

„Ši nauja frakcija nėra kažkoks atskilimas ar dirbtinis politinis darinys, tai tiesiog susijungimas su partneriais ir bendraminčiais. Būsime, kaip Linas (Kukuraitis) minėjo, konstruktyvi opozicija dabartinei Vyriausybei“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Klausiamas, ar naują frakciją subūrę politikai prieš rinkimus kurs naują politinę jėgą, S. Skvernelis teigė, kad šis klausimas dar per ankstyvas.

Jis taip pat teigė, kad frakcijos seniūnas bus renkamas rudens sesijos išvakarėse, ir jis rotuosis kas sesiją.

„Kas bus toliau (baigiantis kadencijai), šiandien gerokai anksti kalbėti, aš tikiuosi, kad mes dirbsime kaip vieninga, darni komanda“, – atsakė S. Skvernelis.

R. Baškienė išstoja iš partijos

Ilgametė LVŽS narė, daugelį metų renkama parlamentarė R. Baškienė taip pat pranešė paliekanti „valstiečių“ partiją.

„Tapdama naujosios frakcijos nare aš išstosiu iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos“, – sakė R. Baškienė.

Ji taip pat informavo, kad partiją turėtų palikti ir parlamentarai Z. Streikus ir L. Mogenienė.

„Su savo kolegomis nusprendėme eiti tokiu keliu, kur galime dirbti konstruktyvaus bendravimo kultūroje, vertiname ne priklausomumą partijai, ne lojalumą, o valstybiškai sprendžiamus klausimus“, – kalbėjo Seimo narė.

Su savo kolegomis nusprendėme eiti tokiu keliu, kur galime dirbti konstruktyvaus bendravimo kultūroje, vertiname ne priklausomumą partijai, ne lojalumą, o valstybiškai sprendžiamus klausimus.

R. Baškienė savo pasisakyme dėkojo buvusiems bendražygiams „valstiečiams“, su kuriais 35 metus „kūrėme, stiprinome LVŽS“.

„Aš labai vertinu mūsų nuveiktus darbus, mūsų puoselėtas vertybes, jos man buvo ir bus svarbios visada, tačiau pastarieji metai privertė priimti naujus sprendimus“, – sakė ilgametė „valstiečių“ partijos narė ir buvusi viena jos lyderių.

„Pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, pareigingumas, nešališkumas ir, žinoma, atsakomybė. Mes žvelgiame į ateitį, būsimus darbus, o ne nuolatinį praeities klaidų ieškojimą, ne priešų paiešką, ne etikečių klijavimą. Lietuvoje negalime dabar leisti sau būti neatsakingais“, – principus, kuriais vadovaujantis žada dirbti nauja frakcija, įvardijo R. Baškienė.

Prisistato centro kairiaisiais

Naujoji frakcija save įvardija kaip centro kairės krypties, esminiais nurodo socialinės nelygybės, skurdo mažinimo klausimus.

„Praėjusi Vyriausybė kūrė progresyvią proveržio Lietuvą ir esame komanda, kuri gali ir nori tai tęsti. Ypatingą dėmesį skirsime socialinės nelygybės mažinimo, valstybės valdymo, ekonomikos visiems ir žaliojo kurso klausimams“, – apie naujos frakcijos programą sakė buvusio premjero S. Skvernelio komandoje dirbęs L. Savickas.

„Mūsų komandą sudaro žmonės, kurie savo žiniomis ir darbais praėjusios kadencijos metu kūrė esminį proveržį Lietuvos socialinėje politikoje, ženkliai prisidėjo, kad būtų įvesti ir nuosekliai didinti „vaiko pinigai“, kad būtų sumažinti skurdas ir nelygybė. (...) Ekonomika visiems – tai ekonomika, kuri vystosi ne tik Vilniuje, bet ir visuose miestuose“, – kalbėjo buvęs premjero patarėjas.

2012–2016 metų Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius, pastaruoju metu buvęs Seimo narių Mišrios grupės narys, teigė, jog prisijungdamas prie naujos frakcijos jis grįžta ir į aktyvią politiką.

„Galiu pasakyti, kad nuo šiandien dienos grįžtu į aktyvią politinę veiklą, reikia pripažint, kad buvau šiek tiek ne toks aktyvus, nes neturėjom ir tokios politinės jėgos“, – sakė anksčiau socialdemokratų partijai vadovavęs A. Butkevičius.

Galiu pasakyti, kad nuo šiandien dienos grįžtu į aktyvią politinę veiklą, reikia pripažint, kad buvau šiek tiek ne toks aktyvus, nes neturėjom ir tokios politinės jėgos.

„Valstiečių“ frakcija susitraukė iki 22 Seimo narių

Su buvusiu premjeru S. Skverneliu „valstiečius“ paliko 10 Seimo narių,

Buvęs premjeras rugpjūčio mėnesį po riaušių prie Seimo prakalbo apie abejones dėl ateities „valstiečių“ frakcijoje dėl atsiradusios „bekompromisės skirties“ tarp kai kurių jos narių.

Jis teigė, kad LVŽS būnant valdžioje frakcijoje pavyko „tikrai laikytis orios, solidžios politinės jėgos, turinčios atsakomybę už valdžią“ (krypties), tuo metu jis nebegalintis atsakyti, kas atsitiko, partijai tapus opozicine.

„Valstiečių“ frakciją vasarą po riaušių prie Seimo pranešė paliekantis ir buvęs S. Skvernelio patarėjas L. Savickas, apie abejones dėl ateities frakcijoje prabilo kiti jos nariai.

2016 metais nepartinis S. Skvernelis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvavo Seimo rinkimuose, partijai juos laimėjus iki 2020 metų gruodžio ėjo premjero pareigas. Pernai į parlamentą taip pat kandidatavo su LVŽS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Heteralas

Heteralas portretas
Gnyda tu, Skverneli. Tavo persona dar ne taip seniai taip ir liko rinkimų šiukšliadėžėj. O seime sėdi tik valstiečių partijos deka, kaip ir visi likusieji tos tavo frakcijos "frajeriai". Įjunk savigarbą bent kartą irkeliauk ten kur nukeliavo tavo portretai rinkimų metu. Likusiems, kaip ir Maldeikienei taip pat neturiu ko palinkėti. Pamiršot, kodėl buvot išrinkti? Madinga nūnai Marijos žemėj "savo nuomone" seime turėt...

Puikus pavyzdys

Puikus pavyzdys portretas
Visus politikus galima padalyti į dvi kategorijas: 1) politikai - idealistai, Seime jų mažuma, bet jie dirba šalies labui; 2) politikai - cinikai, Seime jų dauguma ir jiems rūpi tik savi reikalai. Geras pavyzdys Skvernelio persona.

čempionas ,

čempionas , portretas
ponai atsiskireliai juk jus išsiskirete iš savo jungo savo noru sugalvotu fokusu ko truko juk aš išsiskiriau su savo žmona išėjau palikau šeima taip brolau čia tavo bedos, eik kurk iš naujo savo gyvenima užtai kad esi begėdis pabėgi palieki ir žmoniu lukesčius apgaule nuvilei juk išėjai taip dėk visa savo paketa igaljuota ant stalo prezidentui ir dūmk kuo toliau tu jau negali būti seimo nariu be žmoniu sutikimo, juk tavo balsas jau nustojo veikti, ir ne tik tavo bet visu šitu monstru kurie tik lakstyti per partijas ir sugeba ,žiūrint į ta aferista iš vilkodežio ir jis vėl stena vėl kaip šakalas glostosi lenda į būri tokiu pačiu monstru, 13komedijantu kaip 13 kedžiu pagal kino filma sukurta kaip lovi ješkojo, ostapas benderis, su savo kompanija bet gavosi špiga iš to lovio, taip dabar turim nurašyti visus iki vieno ir varyti lauk iš seimo juk prarado velnias savo klišes, von kuo toliau, tokia tvarka turėtu būti ,o ne kelius iki namu asfaltoti, ponui paliepus man panorėjus, gana tu aferu
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių