Quantcast

S. Skvernelis: pareigūnai pasiruošę ginti valstybę nekonvenciniame kare (interviu)

  • Teksto dydis:

- Kaip vyksta Žydrūno Ilgausko Lietuvos pilietybės naikinimo procedūros - gal jas ketinama stabdyti?

- Procedūros tebevyksta, jos nėra baigtos. Šiandien teisinė bazė yra tokia, kad mes privalome laikytis įstatymo „nuasmenintai“.

- Ar daug tokių atvejų, kai Lietuvos pilietybė atimama dėl kitos šalies pilietybės įgijimo?

- Šiandien pasirašiau įsakymą dėl Lietuvos pilietybės netekimo, kuriame buvo gal 15 pavardžių. Tai buvo susiję su kitos pilietybės įgijimu.

- Kaip manote, kokios spragos ministerijoje lėmė galbūt nusikalstamą ministerijos darbuotojų veiklą, dėl kurios šiuo metu teisėsauga atlieka tyrimą? Ar turite sprendimų, kaip tam užkirsti kelią ateityje?

- Per tas kelias darbo dienas matau, kad iš esmės aktyvios politikos korupcijos prevencijos srityje, matyt, ir nebuvo, nebuvo tam skirta resursų, sudaryta korupcijos prevencijos grupė yra daugiau formali. Yra klausimų, ar mechanizmas, susijęs su viešaisiais pirkimais, tikrai turėtų būti toks.

Kitas momentas, ką galima būtų išnaudoti ir dėl ko ketinu priimti sprendimus - ministerija yra pakankamai unikali, nes jai tiesiogiai pavaldūs padaliniai ir įstaigos, turinčios kriminalinės žvalgybos subjekto teises. Kalbant apie šiuos resursus, mes juos panaudosime pirmiausia prevencijai. (...) Kalbėjome ir su Specialiųjų tyrimų tarnybos, ir su prokuratūros atitinkamų departamentų vadovais, kad teisinė bazė tai leidžia. Ir kriminalinės žvalgybos subjektai, esantys prie ministerijos, privalės ir vykdyti prevenciją, ir, aišku, tirti korupcines veiklas, susijusias su ministerija ir įstaigas prie ministerijos. Tikrai nebus kuriamas padalinys, tiesiog bus numatyti resursai Policijos departamente, VSAT, FNTT, kurie bus orientuoti į šias veiklas, kurios vyksta ministerijoje.

- Nemažai diskusijų kilo dėl skubaus naujojo policijos vadovo skyrimo aplinkybių - gal galite jas pakomentuoti? Ko tikitės iš policijos vadovo?

- Galbūt daugelis žmonių nežino, kodėl reikėjo greitai paskirti generalinį komisarą: pagal galiojantį Policijos įstatymą, generaliniam komisarui pasitraukus savo noru, jis laikinai eina pareigas, kol bus paskirtas naujas komisaras. Tad aš negalėjau prisiekti kaip ministras, kol nebuvo naujo generalinio komisaro. Dėl to, manau, sprendimas buvo valstybei racionalus, kad lygiagrečiai buvo vykdomi abu procesai.

Tikrai buvo trys kandidatūros - Renato Požėlos, Lino Pernavo ir Donato Malaškevičiaus. Vyriausybėje išlindo ta viena pavardė (Renato Požėlos) dėl to, kad nėra numatytų procedūrų, kad būtų iškart trys pateiktos (...). Tiesiog buvo daugiau techninė klaida to paviešinimo. Bet tos kandidatūros buvo pateiktos premjerui, prezidentei, ieškota pliusų ir minusų. Kaip minėjau - kiekvienas iš trijų galėjo vadovauti. Noriu panaikinti spekuliacijas, kad tai nusprendė vienas ar kitas valstybės vadovas: apsvarsčius kandidatūras, paskirtas, bet ne prisiekęs ministras pasirinko, kad norėtų darbuotis su Linu Pernavu.

Netiesa, kad tą pačią dieną jie sužinojo. Kadangi aš greit tapau ministru, nuo to pat momento buvo pasakyta kandidatams, kurie, mano manymu, galėtų užimti policijos vadovo postą, kad jie ruoštų savo programą, matymą, strategiją.

Taip pat kažkur praslydo, kad kažkas kažkur skundėsi, kad man valstybės vadovė tris kartus per dieną paskambino. Tokias kvailystes reikia atmesti (...). Būdavo numatyti susitikimai su prezidente, kai būdavo tradicinis ataskaitos pateikimas ir Policijos diena. Per metus būdavo gal trys skambučiai, bet globaliais, valstybei svarbiais klausimais.

Kalbant apie naująjį policijos vadovą - L.Pernavas yra tikrai kompetetingas, su geromis žmogiškomis savybėmis. Manau, jis baigs tuos darbus, susijusius su reforma, kadangi mes juos darėme kartu. Galbūt jis turi ir platesnį matymą naujovių. Aš tikrai padėsiu kaip ministras jam tuos siekius įgyvendinti, bet tikrai nesikišiu, nelįsiu į kasdienių policijos klausimų sprendimą.

- Seimas įteisino savanorius ugniagesius. Kokia šio sprendimo reikšmė?

- Tai labai puikus dalykas, kuris buvo kelerius metų beviltiškai užstrigęs. Tos savivaldybių komandos šiuo metu yra nevisiškai pajėgios atlikti pirminius gaisrų gesinimo ir gelbėjimo darbus. Savanorystė puikiai funkcionuoja senose Europos Sąjungos valstybėse, Vokietijoje, toje pačioje Lenkijoje. Savanoriai ugniagesiai Lenkijoje net atlieka pirminius darbus eismo įvykiuose, turi specialią techniką, aprangą, yra apmokyti. Savanoriškumo pagrindu žmonės yra apsisprendę gelbėti savo artimą. Mūsų įstatymo priėmimas, kuris įsigalios 2016 metais, yra vienas strateginių Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento uždavinių, kad šis atsiradimas savanorių ugniagesių instituto būtų sėkmingai įgyvendintas. Ten numatytos geros socialinės garantijos, draudimai, mokymai. Tai būtų didelė paspirtis tiek valstybinei, tiek savivaldybių ugniagesiams.

- Ačiū už pokalbį.


Šiame straipsnyje: Saulius SkvernelisministrasVRM

NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
tegu jis ir gina,bet jei karas aš pats jį ir nudėsiu už jo darbus

apie priemones, kurių prašo p. Skvernelis

apie priemones, kurių prašo p. Skvernelis portretas
Tai ar sunku ragatkių prisidrožt? Ir apskritai - juk niekas net nežada pulti. Bet atsargai drožite, žinoma.

net neskaitysiu

net neskaitysiu portretas
Vėl iš tuščio į kiaurą ir "makaronų" kabinimas.Būtų nepaprastai gerai,jei taip būtų,bet policija visais savo veiksmais kol kas tik griauna visuomenės pasitikėjimą tiek institucija,tiek valstybe apskritai.Ir vienas tokio griovimo simbolių-tas pats Skvernelis.Neaišku,kas ten buvo,ar nebuvo,su korupcija ir interesų konfliktu,bet buvęs ministras Barakauskas,panašu,jog jau buvo užčiuopęs VRM supuvusias šaknis-pačią esmę,bet susilaukė pamazgų pilimo ir sistemos keršto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių