Quantcast

S. Skvernelis: nereikia taikyti sankcijų tiems, kas nesiskiepijo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys, buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako teigiamai vertinąs tai, kad vakcinos įsigyjamos visos ES mastu, tačiau pažymi, kad pirkimo ir skirstymo procesai kol kas yra per lėti. Jis taip pat priduria, kad skatinti žmones skiepytis nuo COVID-19 būtų galima ne taikant draudimus nepasiskiepijusiems, o lengvinant sąlygas pasiskiepijusiems.

„Jei prisimintume, ką reiškia, kai kiekviena ES valstybė daro pirkimus atskirai, grįžkime į kovo mėnesį, kai reikėjo visoms valstybėms kaukių, testų, reagentų. Tuomet prasidėjo, kaip ne kartą minėjau, toks Laukinių vakarų sindromas, kas stipresnis, kas greitesnis „permušti“ kainą, rekvizuoti krovinį, pasiūlyti už reagentą euru daugiau ir t. t. Tad sprendimas, kad būkime solidarios ES valstybės ir pirkime (vakcinas – ELTA) kartu, manau, yra teisingas“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo buvęs premjeras.

Visgi jis pridūrė, kad ES sprendimai dėl vakcinų pirkimo ir platinimo galėtų būti priimami greičiau.

Tuomet prasidėjo, kaip ne kartą minėjau, toks Laukinių vakarų sindromas, kas stipresnis, kas greitesnis „permušti“ kainą, rekvizuoti krovinį.

„Norisi, kad ES, Europos Komisijos (EK) agentūros (...) sprendimai būtų labai aiškiai priimami ir būtų greiti sprendimai, kad nebūtų taip, jog buvusios ES valstybės galėtų demonstruoti, kad priėmėm sprendimą (greičiau – ELTA)“, – tikino jis, pridurdamas, kad perteklinės ES biurokratinės procedūros vakcinų pirkimo ir skirstymo procesus padaro lėtus, o pandemijos atveju tokia prieiga nėra tinkama.

Anot S. Skvernelio, taip pat vertėtų apsvarstyti galimybę leisti privačioms gydymo įstaigoms įsigyti ES kol kas dar nepatvirtintų, tačiau kitose pasaulio valstybėse naudojamų vakcinų.

„Iš esmės sveikatos apsaugos ministro galios leidžia įvežti bet kokį neregistruotą vaistą, vakciną į Lietuvą. Ir jei privačios kompanijos tokį leidimą gautų, galbūt joms pavyktų (...) dalį  (dar neregistruotų – ELTA) vakcinų įsivežti. O tuomet jau paties žmogaus, tiekėjo atsakomybė užtikrinti saugumą, ar pasirinkti tokį vakcinavimo būdą“, – teigė jis kaip pavyzdį pateikdamas Jungtinėje Karalystėje patvirtintą „AstraZeneka“ vakciną.

S. Skvernelis taip pat pažymėjo, kad skatinant visuomenę skiepytis nuo COVID-19, vertėtų mąstyti ne apie draudimus nepasiskiepijusiems, bet apie lengvinančias sąlygas pasiskiepijusiems.

„Pasiskiepijimo atveju palengvinimų (keliaujant – ELTA) tikrai logiška ir bus. Nereikia taikyti sankcijų tiems, kas nesiskiepijo, bet palengvinti, duoti tam tikrą „bonusą“ (pasiskiepijusiems – ELTA). Pereiti nuo draudimų ir ribojimų prie skatinimų, taip pat ir testavimo, ir vakcinavimo atvejais tai reikia daryti“, – tikino S. Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

100%

100%  portretas
karantine turi sėdėt tik sergantys ! o ne visa Lietuva

Zmoniu

Zmoniu portretas
Abejones kelia tai, kad vakcinu gamintojai neprisiima jokios atsakomybes. Todel kiekvienas zmogus ir sprendzia pats, skiepytis, ar ne. Reikia priversti juos prisiimti atsakomybe, kad pablogejus sveikatai po skiepo, galima butu kreiptis i teisma des zalos atlyginimo. Jeigu vakcinu gamintojai negarantuoja savo produktu kokybes, tai skiepijimas per prievarta butu labai sunkus nusikaltimas. Skvernelio teiginiai teisingi, jokios prievartos, o skatinimas gerais pavyzdziais.

kaip visi privalo

kaip visi privalo portretas
laikytis KET, visiems priimtinų žmonių bendrabūvio nuostatų, taip ir su sveikatos saugumo užtikrinimu... Techniškai netvarkingas automobilis negali dalyvauti eisme, nes kelia pavojų kitiems. Neadekvatus žmogus izoliuojamas. Neskiepytas platina virusą kitiems...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių