Quantcast

S. Skvernelis: A. Valinsko pareiškimas sukrėtė ir šokiravo

Premjeras Saulius Skvernelis sako siunčiantis žinią Lietuvos lenkams ir Lenkijai – buvusio Seimo pirmininko, laidų vedėjo Arūno Valinsko pareiškimas apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderį Valdemarą Tomaševskį neatspindi nei Vyriausybės, nei visuomenės požiūrio.

„Aš asmeniškai, mano šeima, Vyriausybė ir, tikiuosi, kiekvienas iš mūsų, aiškiai ir griežtai atsiribojame nuo išsakytų žodžių“, – feisbuke antradienį rašė Vyriausybės vadovas.

„Pasisakome ir pasisakysime prieš bet kokį neapykantos kurstymą bet kokiu pagrindu. Nesvarbu, kas bebūtų tų žodžių autorius“, – teigė jis.

„O mūsų draugams ir bendrapiliečiams lenkams, mūsų strateginei partnerei Lenkijai, noriu dar kartą aiškiai pakartoti: šis pareiškimas visiškai neatspindi nei Vyriausybės, nei mūsų visuomenės požiūrio“, – pridūrė S. Skvernelis.

Jo teigimu, tą geriausiai įrodo konkretūs darbai – partnerystės su Lenkija stiprinimas buvo prioritetinė sritis.

„Išbridome iš šaltojo karo zonos, mūsų santykiai, ko gero, dar niekad nebuvo tokie geri, kokie yra šiandien. Gyvename ir gyvensime kartu, stipriname ir stiprinsime santykius visur, kur tik galime. Tam, kad kitus 1791 metų gegužės 3 dienos Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metus pasitiktume dar stipresni tiek viduje, tiek išorėje“, – teigė premjeras.

Aš asmeniškai, mano šeima, Vyriausybė ir, tikiuosi, kiekvienas iš mūsų, aiškiai ir griežtai atsiribojame nuo išsakytų žodžių.

Pasak Vyriausybės vadovo, A. Valinsko pareiškimas sukrėtė ir šokiravo, o tarptautinėje erdvėje palydimas nuostaba ir klausimais.

„Kodėl tai buvo pasakyta, kaip tiksliai buvo pasakyta, ką tai reiškia? Ką tai sako visų pirma ne tiek apie pareiškimo autorių, kiek apie šiuolaikinę Lietuvą, kurią norime matyti kaip vakarietišką, atvirą visiems ir tolerantišką. Ką pagaliau tai sako apie kiekvieną iš mūsų?“, – rašė S. Skvernelis.

„Šiandien norėčiau dar kartą griežtai pasisakyti prieš bet kokios nesantaikos kurstymą. Bet kokiu – rasės, religijos, tautinės ar kitokios priklausomybės –pagrindu. Negalime intelektu, ironija, sarkazmu ar kitais būdais pridenginėti pagiežos ir neapykantos“, – sakė jis.

Jo teigimu, Lietuvai nereikia „proginės ar selektyvios“ tolerancijos.

„Tokios, kai vieną dieną minime dešimties tūkstančių nekaltų aukų atminimą, kai savo vaikams, šimtams ir tūkstančiams žiūrovų bei sekėjų, sakome, kad totalitarinių režimų, skatinusių neapykantą, nusikaltimai yra siaubingi ir negali būti pamiršti, o jau kitą dieną į eterį išleidžiame frazę apie tai, kad kažką reikėtų šaudyti“, – teigė Vyriausybės vadovas.

„Kiek galime, žiūrėdami į akis kitataučiui, kitaminčiui ar netgi savo kaimynui, po kiekvieno tokio pasisakymo, ieškoti pateisinimų tam, kas neturi pateisinimo? Kas vis išlenda, o kažkam atrodo dar ir juokinga?“, – pridūrė jis.

Prokuratūra pirmadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo po to, kai A. Valinskas interviu delfi.lt komentuodamas rinkimų rezultatus, pareiškė, jog tokius kaip V. Tomaševskis reikėtų šaudyti.

„Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – pareiškė A. Valinskas.

Šios ištraukos viešai prieinamame interviu nebėra, tačiau ją galima rasti perfilmuotą iš interviu internete.

A. Valinskas savo ruožtu teigia, kad jo žodžiai buvo išimti iš konteksto ir jais nebuvo kurstoma neapykanta. Jis tvirtina, kad jie turėtų būti suprasti kaip vaizdingas posakis.

Šiuos A. Valinsko žodžius pasmerkė ir Lenkijos ambasada Lietuvoje.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę tam, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės ar kitų savybių.

Už tai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Valinskui Demencija

Jjj

Jjj portretas
Milicininkas ypač postinis niekada nemokėjo lietuvių kalbos taip kalorado vabalų kol ir jo komentarai yra apgailetini

Arvydas

Arvydas portretas
Valinskas protingas žmogus.Žino ką kalba.Geras Bičas. Žodžiu bijokim žydų,lenkų ,aborigenų.Prieš visus lankstykimes .Varykim ant tautiečių ir tada mus pagirs europa .Čia Valinsko nuomone ( Gerbiu ji)
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių