Quantcast

S. Skvernelis: drastiškas ES spaudimas ir ultimatumų kalba su Lenkija kelia nerimą

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis, vertindamas Europos Sąjungos ginčą su Lenkija, pabrėžė Lietuvos kaimynės svarbą stiprinant regioninį saugumą bei išreiškė susirūpinimą dėl Europos politikų pasirinktos retorikos Varšuvos atžvilgiu.

„Tai, kas dabar vyksta, tikrai kelia nerimą, ta ultimatumų kalba ir pakankamai drastiškas spaudimas Lenkijos atžvilgiu. Nebandant suprasti elementaraus dalyko, kad Lenkija paveldėjo tam tikrą sovietinę sistemą įvairiose srityse. Daugybė šalių darė įvairias reformas. Lenkai turi teisę daryti reformas, tas reformas vykdyti nepažeidžiant ES sutarties. Jeigu iškyla kažkokių abejonių arba ginčų dėl vieno ar kito sprendimo, vienintelis kelias yra dialogas“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė S. Skvernelis.

Ekspremjeras pabrėžė, kad ES finansinių sankcijų pasitelkimas šiame ginče nebūtų teisingas pasirinkimas, kadangi tai, politiko nuomone, sukeltų dar didesnę priešišką lenkų visuomenės reakciją.

Tai, kas dabar vyksta, tikrai kelia nerimą, ta ultimatumų kalba ir pakankamai drastiškas spaudimas Lenkijos atžvilgiu.

„Man tenka tikrai daug bendrauti su lenkų politikais ir klausti, kodėl jūs taip darote, kokie faktai. Tai argumentų yra ir vienoje ir kitoje pusėje, bet reikia kalbėtis ir ieškoti dialogo, kompromiso. Lenkams pasakyti, kad pritaikysime finansines sankcijas ir bus taip... Na, nebuvo istorijoje, kad lenkų tauta klupotų ant kelių. Tai reikia suvokti ir lenkų mentalitetą“, – tikino parlamentaras, tuo pačiu pridurdamas, kad šiuo metu susiklosčiusi konfliktinė situacija yra pavojinga.

„Paklausius ir lenkų premjero kalbą Europos Parlamente, matyti, kad mes esame pakankamai pavojingoje situacijoje kalbant apie konfrontaciją tarp vienos iš valstybių, kuri labai aiškiai deklaruoja, kaip ji jaučiasi ir ką ji mano apie kompetenciją, kurias valstybės narės delegavo pagal sutartį Europos Sąjungai, Komisijai ir ar nėra viršijami Komisijos įgaliojimai“, – aiškino jis.

Tačiau frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas mano, kad Lietuva šiame Varšuvos ir Briuselio konflikte kol kas pasirinko teisingą kryptį.

„Lietuva elgiasi pakankamai išmintingai, nes tikrai turime Lenkiją kaip labai svarbų, visapusišką strateginį partnerį visomis prasmėmis. Ypač kai mes kalbame apie geopolitinę situaciją, saugumą. Tai turbūt yra pats svarbiausias partneris šitame regione“, – mano S. Skvernelis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Europos Parlamentas pasmerkė Lenkijos mėginimus ginčyti ES teisės viršenybę ir paragino ES Tarybą ir Komisiją skubiai apsaugoti Lenkijos piliečius ir Sąjungą.

Europarlamentarai priimtoje rezoliucijoje (502 balsai už, 153 prieš, 16 susilaikius) pažymi, kad Lenkijos Konstitucinis Tribunolas ne tik stokoja teisinės galios ir nepriklausomumo, bet ir kompetencijos interpretuoti šalies Konstituciją. Po antradienį plenarinėje sesijoje vykusių aistringų diskusijų su Lenkijos premjeru ir Europos Komisijos pirmininke EP nariai labai apgailestauja dėl 2021 m. spalio 7 d. priimto neteisėto „Konstitucinio Teismo“ sprendimo ir laiko jį išpuoliu prieš visą vertybių ir teisės aktų siejamą Europos bendriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iki

Iki portretas
ko daėjo? ES biurokratai sako - patys lenkai nesupranta Lenkijos įstatymų.

ŽINANT SKVERNELIO GLAUDŽIUS SANTYKIUS SU LENKIJA ,

ŽINANT SKVERNELIO GLAUDŽIUS SANTYKIUS SU LENKIJA , portretas
Visiškai suprantam jo susirūpinimą.....

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
milicija "Vardan Lietuvos" geras....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių