Quantcast

S. Skvernelis apie partijos debiutą savivaldos rinkimuose: rezultatai pranoko prognozes

Pirmą kartą savivaldos rinkimuose dalyvavusios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rezultatai pranoko prognozes, tačiau nuvylė pasirodymas didžiuosiuose miestuose, sako partijos lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis.

„Tikrai nesitikėjome galbūt, kad pavyks net 36-iose savivaldybėse turėti savo atstovus tarybose, nors, aišku, turėjome maksimalų siekį, kad visur, kur dalyvaujame, tarybos nariai būtų“, – BNS spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

„Merų rinkimų rezultatai taip pat pranoko ir prognozes: turime šiandien išrinktą tiesiogiai vieną merą, Neringos merą, ir turime šešis realius kandidatus antrame ture, kur tikrai gali pasivaržyti ir nugalėti“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto, pasak S. Skvernelio, demokratus nuvylė rezultatai didžiuosiuose miestuose.

„Kas galbūt šiek tiek nuvylė ir jaučiame tam tikrą nuostabą, reikės tikrai daug, matyt, įdėti darbo analizuojant, kodėl taip įvyko, tai yra didieji miestai: aš pirmiausia kalbu apie Vilnių ir Kauną“, – sakė jis.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ rinkimuose sulaukė 6,64 proc. balsų. Pirmame ture buvo išrinktas šios partijos iškeltas Neringos meras Darius Jasaitis.

Partijos pirmininko duomenimis, pirmą kartą rinkimuose dalyvaujantys „Vardan Lietuvos“ daugiau negu 30 proc. padidino tarybos narių skaičių lyginant su tuo, kuris buvo prieš rinkimus.

Nuvylė didieji miestai

Vis dėlto, pasak S. Skvernelio, demokratus nuvylė rezultatai didžiuosiuose miestuose.

„Kas galbūt šiek tiek nuvylė ir jaučiame tam tikrą nuostabą, reikės tikrai daug, matyt, įdėti darbo analizuojant, kodėl taip įvyko, tai yra didieji miestai: aš pirmiausia kalbu apie Vilnių ir Kauną“, – sakė jis.

Merų rinkimų rezultatai taip pat pranoko ir prognozes: turime šiandien išrinktą tiesiogiai vieną merą, Neringos merą, ir turime šešis realius kandidatus antrame ture.

„Labai nedaug pritrūko, kad turėtume savo frakcijas tuose miestuose, ypatingai Kaune – viena šimtoji procentinio punkto“, – sakė demokratų lyderis.

Kaune partija surinko 3,99 proc. rinkėjų balsų, Vilniuje – 3,76 proc., abiejuose miestuose ji liko pirmoji už brūkšnio.

„Matyt, kad laiko tarpas, metai laiko, per mažai įsilieti į tą politinę bendruomenę, ypatingai Vilniaus mieste, kur konkurencija yra labai didelė. Tai yra visgi dešiniųjų pažiūrų miestai – tiek Vilnius, tiek Kaunas“, – sakė S. Skvernelis.

Jis išreiškė viltį, jog rinkimai po ketverių metų partijai šiuose miestuose jau bus gerokai sėkmingesni.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Kalbėdamas apie Kauną, S. Skvernelis pabrėžė, jog Kauno situacija, pergalę mieste vėl pelnius merui Visvaldui Matijošaičiui ir jo rinkimų komitetui, yra fenomenali, o taryba yra „vienose rankose pilnai“.

„Į tą Kauno fenomeną tai pat buvo sunku įsiterpti, nors mums pritrūko šiandien vienos šimtosios, kad turėtume savo žmones Kaune“, – pastebėjo jis.

Klaipėdoje, pasak demokratų lyderio, partijai taip pat pritrūko nedaug, nepaisant to, jog skyrius yra neseniai sukurtas, į jį susibūrė nauji žmonės.

Dalyvaus prezidento, Seimo, europarlamento rinkimuose

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ rinkimuose sulaukė 6,64 proc. balsų. Pirmame ture buvo išrinktas šios partijos iškeltas Neringos meras Darius Jasaitis.

„Mes turime tikrai tą struktūrą, pagrindą, patikrintą pirmoje kovoje, ir tai yra tikrai labai svarbus pamatas, kalbant apie nacionalinius rinkimus 2024 metais, kurių bus net trys“, – sakė S. Skvernelis.

Partijos lyderis patvirtino, jog demokratai turi ambicijų visuose juose iškelti savo kandidatus.

„Šiandien savivaldos rinkimai parodė, jeigu mes turėjome, žinote, visą laiką: nauja politinė jėga, pažiūrėti, kaip čia seksis, koks palaikymas, kokia struktūra yra, tai šitie rinkimai dar kartą patvirtino, kad taip, 2024 metais mes dalyvausime Europos Parlamento rinkimuose, taip, mes turėsime savo kandidatą į Lietuvos Respublikos prezidento poziciją, taip, mes tikrai dalyvausime Seimo rinkimuose“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vis dėlto parlamentaras teigė, jog pats antrą kartą laimės prezidento rinkimuose nebandys.

Per metus laiko buvo padarytas milžiniškas darbas: nuo partijos įsteigimo, skyrių formavimo ir sudalyvavimo rinkimuose.

Jis pripažino, jog dalį pergalės Neringoje lemia mero, kuris į šias pareigas renkamas nebe pirmą kadenciją ir anksčiau priklausė socialdemokratams, patrauklumas, bet pabrėžė, jog partijai čia pasisekė ir kaip politinei jėgai – pelnė 9 iš 17 mandatų.

Partijos pirmininko duomenimis, pirmą kartą rinkimuose dalyvaujantys „Vardan Lietuvos“ daugiau negu 30 proc. padidino tarybos narių skaičių lyginant su tuo, kuris buvo prieš rinkimus.

„Per metus laiko buvo padarytas milžiniškas darbas: nuo partijos įsteigimo, skyrių formavimo ir sudalyvavimo rinkimuose“, – sakė S. Skvernelis.

Nekėlė sąrašų dirbtinai

Pasak jo, partija turėjo 49 sąrašus, 1372 kandidatus į tarybos narius ir 48 kandidatus į merus.

„Mes tikrai nesivaikėme to, kad kuo mūsų daugiau būtų, dirbtinai. Nes jeigu būtume tą darę, būtume turėję 60-yje savivaldybių (kandidatus). Dabar 11-oje savivaldybių mes to principo laikėmės – geriau bet ko neieškoti, bet tiesiog padaryti pauzę, nors tikrai galėjome turėti kažką tai visose likusiose“, – kalbėjo demokratų lyderis.

Mes tikrai nesivaikėme to, kad kuo mūsų daugiau būtų, dirbtinai.

Jis teigė, jog visi skyriai įsteigti „iš apačios“, o partija nestabdė jų siekio dalyvauti rinkimuose.

Partijos administracijos vadovas Arnoldas Pikžirnis savo ruožtu pabrėžė, jog partija gali „sąžiningai žiūrėti rinkėjams į akis“, nes nekėlė kandidatų, kurie rengtųsi atsisakyti iškovoto mandato dėl nesuderinamų pareigų.

„Tikrai matėme tai kaip žalingą kitų partijų pavyzdį – kelti žmones, kurie yra seniūnai, kurie yra Seimo nariai, į tarybos narius, iš anksto žinant, kad jie, nors ir pritrauks balsų, atsisakys savo mandato“, – kalbėjo jis.

S. Skvernelio teigimu, partija beveik visą iš valstybės gautą dotaciją skyrė apmokėti su rinkimais susijusius mokesčius, tokius kaip dalyvių užstatai, todėl negalėjo skirti didelių lėšų reklamai, kas yra svarbu naujai partijai, siekiančiai prisistatyti rinkėjams.

„Su tokiomis finansinėmis galimybėmis pasiekti tokį rezultatą – manau, kad mes kiekvieną tą mestą eurą, kurį gavome, investavome su labai gera grąža“, – kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie politines jėgas, su kuriomis demokratai nenorėtų dirbti, jų lyderis minėjo požiūrį į karą Ukrainoje: jo teigimu, jų atstovai neturėtų dirbti su politinėmis jėgomis, kurios nepalaiko nuo Rusijos agresijos besiginančios šalies.

„Visa kita yra skyriai: skyriai tikrai vietose turės galimybę derėtis, ieškoti sprendimų“, – sakė jis.

 


      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.
      Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hansas

hansas portretas
suvalkieciu desantas //o tas zirnis buvo labai aktyvus konservatorius istikimas juknevicenes mokinys kaune jaunuju konservatoriu vedliu ve liau viceministru Zodziu suvalkijos bernuzeliai....lipa lipa

lensbergu satelitas

lensbergu satelitas portretas
pardaves ignicio akcijas siuksle. jam tokie pat geri rinkimai kaip kansiervom, prisipazins asilai kad nurasyti. va armoske tai.turi drasos pasisake kad rinkimai suuudas

ogi

ogi portretas
vyksta visu p,,,maratonas ,,,,,,???
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių