Quantcast

S. Skvernelis – apie ginčą Seime: pratrūko susikaupęs pūlinys

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda stojo į opozicijos pusę. Pasak jo, šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai dabar reikalinga vienybė. Prezidento manymu, Seimą suskaldė valdančiosios daugumos noras buldozeriu priimti įstatymus. Prezidentas kviečia Seimo vadovybę skubiai ieškoti sprendimų, neskaldant nei parlamento, nei visuomenės. Konservatorių frakcijos seniūnė stebisi tokiais prezidentūros pareiškimais ir apgailestauja, kad Prezidentas, pasak jos, turi selektyvią klausą. Apie tai pokalbis su partijos „Vardan Lietuvos“ lyderiu Sauliumi Skverneliu.

– Kodėl nepavyko susitarti su valdančiaisiais net ir po išėjimo iš Seimo salės?

– Prieš dvejus metus prasidėjusi linija tai nuslopdavo, tai pakildavo. Krito arogancija, opozicijos niekinimas tęsiasi. Galite paklausyti reportažus, komentarus. Prezidentas irgi įžeidinėjamas dėl selektyvios klausos, nors jis tikrai santūriai ir kantriai laukė, kol vertinimą atliko. Opozicijos negirdėjimas, negerbimas, žeminimas savo galiomis rodo, kad perspektyvą numatyti labai sudėtinga. Opozicija šiandien yra vieninga, dirba ir darbą tęsia Seime. Antradienį turėsime savo specialią darbotvarkę, konsultuosime dėl įstatymo, padėties valstybėje, priimsime sprendimus, kurie mūsų galioje. Bet, atrodo, kad valdantieji nesupranta. Jie galvoja, kad tai tik Kęstučio Navicko klausimas. Siūlo mums valią arba eiti, arba neiti. Mes turime priemonių, bet šiandien situacija tokia, kad Seimo posėdžiai nevyksta sklandžiai.

– Ko jūs pasieksite, posėdžiaudami visiškai kitoje salėje? Kokius galite priimti sprendimus?

– Galėsime žmonėms siūlyti politinę darbotvarkę ir visuomenėje aktualias temas, kad girdėtų, kokių yra alternatyvų. Valdantieji, kadangi arogantiškai demonstruoja, kad turi daugumą, kurią puikiai matėte. Netgi jų posėdis pasibaigė anksčiau nei mūsų. Jie negali priimti jokių sprendimų, šiandien vos patvirtino darbotvarkę. Su tokiu požiūriu, jei nereikalinga opozicija, tegul skaldančius sprendimus priima patys. Kai reikalinga opozicijos parama, tada mes jau reikalingi nacionaliniams susitarimams pasirašyti, įvairiausiems siūlymams. Bet kai manipuliuojama darbotvarke, daromi naktiniai Seimo posėdžiai iš anksto nepranešus, siekiant aritmetiškai išgelbėti susikompromitavusį ministrą ir opozicijos, ir daugumos akyse. Pratrūko susikaupęs pūlinys. Tegul valdantieji savo darbotvarkę įgyvendina vieni, jei gali be opozicijos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kodėl negali be opozicijos? Ar Seime įmanomas tik valdančiųjų darbas?

– Valdančioji dauguma formali yra 73 ar 74 asmenys, bet tvirtinant darbotvarkę jie turėjo 62 balsus prieš 60. Opozicijoje yra 67 Seimo nariai. Dauguma labai trapi. Reikia ieškoti kompromiso, dirbti ir tartis su Seimo nariais. Nesvarbu, kad jie opozicijoje, bet atstovauja didelei daliai rinkėjų. Jei mes nereikalingi, mūsų balsas negirdimas, mūsų įstatymų projektai geriausiu atveju po didžiulių pastangų praeina nereikšmingi, o kiti atmetami. Siūloma darbotvarkė, kuri neaktuali šiandien visuomenei.

– Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad labai pučiate šį klausimą. Dėl interpeliacijos K.Navickui buvo paskelbtas balsavimas ir jūs tiesiog neturėjo balsų.

Gaila, kad Seimo valdantieji ir Seimo pirmininkė nesupranta, kad tai ne K.Navicko klausimas. Tai rimtesnis klausimas.

– Nenumatyti Seimo posėdžiai rengiami tada, kada iš tikrųjų šalyje sudėtinga situacija, reikalingi skubūs sprendimai priimti dėl įstatymo, biudžeto, šalies gynybos, ekstremalios padėties. Bet kai iš vakaro Seimo nariams išsiunčiama žinutė apie naktinį posėdį, kad reikės gelbėti K.Navicką... Bet jie ir nesugebėjo – tik 64 valdančiųjų nariai, net nėra daugumos, kurie palaikė ministrą. Jis neturi net ir daugumos palaikymo. Gaila, kad Seimo valdantieji ir Seimo pirmininkė nesupranta, kad tai ne K.Navicko klausimas. Tai rimtesnis klausimas.

– Ką šis konfliktas duos Lietuvos piliečiams šioje labai sudėtingoje situacijoje?

– Visada bandoma prisidengti sudėtinga situacija. Opozicija vieningai, įvertindama sudėtingą situaciją, priima visu sprendimus – nepaprastąją padėtį palaikėme ir įvedėme. Dabar gėdingas manipuliavimas karu Ukrainoje neatleidžia nuo politinės darbotvarkės, kur turi būti įgyvendinama. Mes matome, kad Seime nėra darbotvarkės. Pažiūrėkite, kada baigiasi Seimo posėdžiai – 15–16 val. Jie neužpildomi ekonominiais, socialiniais klausimais. Nevertinama, kad Lietuvos ekonomika sparčiai rieda nuo kalno į prarają. Jokių klausimų darbotvarkėje neteikiama, prisidengiama pandemija, kartu ir niekas nevyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Skverneli tu tikras pulinys lietuvoje

onute

onute portretas
Konservu neišrinks bet liberastus jau ruošiasi rinkti su tos šaikos chebrite tuoj jum asilam skrebei janutienės lekštučiai paaiškin ka rinkti Matyt taip ir nepabusit

Petras

 Petras portretas
SKVERNAI GAVAI PASIREIKŠTI KAM KAM O TAU TAI TIKRAI TYLĖTI TOKIU AFERU KAIP TU PRIKRĖTEI LIETUVOJE TAI BILOTAITEI TOLI DAR SUTINKU KAD NEMOKA SAVO DARBO BET TU SKVERNE PPAATYLĖK IR KA TU ČIA SUKČIAU KALBI GAL PAPASAKOK KAIP TAUTA APSTUMEI SU IGNYČIU BAISEI BLOGA VALDŽIA NETIKUSI TOSE PAREIGOSE BULOTAITĖ BET TU ŽMOGĖNE AFERISTĖLI NESIKIŠK PRIMELAVAI PRIGIEDOJAI NESAMONIU DABAR IEŠKAI DURNIU SU TUOM POCIUM IR TUTKUM VISI JUS LANDZBERGO SISTEMINIAI O TAS POCIUS TAI TIKRAI BŪTU ĖJES IR ATLIKES SENIO IR NAUSĖDOS ĮSAKIMA SU MALONUMU PATALŽES TAUTIEČIUS BET VETRA NESPĖJO SUKURTI POCIAU BUTUM PLAKES KAIP REIK TAUTA IR NEVAIDINK GERUTI NEJUOKINK TAUTOS
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių