Quantcast

S. Skvernelio frakcija siūlo, kad sprendimus dėl COVID-19 priimtų Seimas

Saulius Skvernelis su bendraminčiais iš naujai suburtos Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlo esminius sprendimus dėl COVID-19 situacijos valdymo perduoti parlamentui.

Parlamentarai registravo Civilinės saugos ir Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymų pataisas, kad paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją asmens teisės ir laisvės yra ribojamos atitinkamomis priemonėmis ilgiau nei 6 mėnesius, po šio laikotarpio dėl jų pratęsimo vienam mėnesiui toliau sprendžia Seimas.

Tokias pataisas registravo naujos frakcijos „Vardas Lietuvos“ nariai S. Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Lukas Savickas ir Tomas Tomilinas, pranešė frakcija.

Pasak frakcijos seniūno S. Skvernelio, projekto rengimą paskatino Lietuvoje sparčiai stiprėjantis nepasitikėjimas Vyriausybės sprendimais, ypač galimybių pasu.

Siūlome, kad galimybių pasas ir kiti asmens laisvių apribojimai, trunkantys ilgiau nei mėnuo, būtų atšaukti, jei nepraeis Seimo filtro.

„Siūlome, kad galimybių pasas ir kiti asmens laisvių apribojimai, trunkantys ilgiau nei mėnuo, būtų atšaukti, jei nepraeis Seimo filtro. Lietuvoje jau antrus metus galioja ekstremalioji situacija. Jos pagrindu Vyriausybė įgavo daug ypatingų įgaliojimų, nes įvairiausi asmens laisvės ir ūkinės veiklos apribojimai, nesant nei nepaprastosios padėties, nei karantino režimui, daromi be parlamento dalyvavimo. Tam tikri žmonių suvaržymai ir draudimai kelia abejonių, o Seimas neturi juridinių galių net koreguoti šiuos sprendimus“, – sako S. Skvernelis.

T. Tomilino teigimu, Konstitucija ir konstitucinė doktrina „aiškiai sako, kad esminių žmogaus teisių ir laisvių – judėjimo, būsto ir kitos nuosavybės neliečiamumo, ūkinės veiklos, viešųjų ir administracinių paslaugų teikimo – ribojimai turi būti tvirtinami įstatymu, t. y. Seime“.

„Galima pateisinti, kad gaisro ar globalios pandemijos pradžioje Vyriausybė turi pirmumo teisė veikti ir saugoti gyvybes, tačiau kai pandemijos valdymas tęsiasi taip ilgai, tautos atstovybė negali likti nuošalyje“, – teigia T. Tomilinas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eilinės sapalionės

Eilinės sapalionės portretas
Didesnio absurdo sugalvoti nesugebėjo. Gal ir gydyti užsikrėtusius galėtų Seimas? Ir tokie vėl veržiasi į valdžią.

sis

sis portretas
gzybovskos statytinis garliavos faras tepasilieka savo mastymus sau nes pati tauta issirinks savo atstovus visiems ???? spresti be siu prisiplakeliu nuomones====================

Ceslava

Ceslava portretas
Kam idomi to o zio nuomuone
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių