Quantcast

S. Cichanouskaja: Baltarusijoje reikia naujų rinkimų, valdžia turi išgirsti tautą

Baltarusijoje būtina surengti naujus prezidento rinkimus, valdžia privalo išgirsti savo tautą, o kitos valstybės negali kištis į jos reikalus, sako Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja.

„Rinkimai turi būti surengti iš naujo. Laisvi, sąžiningi ir skaidrūs. To reikalauja baltarusių tauta, ji turi būti išgirsta“, – penktadienį Vilniuje per spaudos konferenciją sakė ji.

Spaudos konferenciją organizavo naujienų agentūra BNS.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad nauji rinkimai yra pagrindinis jos ir opozicijos tikslas.

Ji vylėsi, kad prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas išgirs savo žmones.

„Labai viliuosi ir tikiu, kad vadovybė išgirs savo tautą. Kadangi mums visuomet buvo sakoma, jog prezidentas myli savo šalį ir savo tautą, o tai, ką jis dabar mato, jam aiškiai leidžia suprasti, jog žmonės nori permainų. Labai tikiuosi, kas sveikas protas nugalės ir tauta bus išgirsta, bus pradėtas dialogas ir įvyks nauji, skaidrūs rinkimai“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Labai tikiuosi, kas sveikas protas nugalės ir tauta bus išgirsta, bus pradėtas dialogas ir įvyks nauji, skaidrūs rinkimai.

Ji taip pat akcentavo, kad užsienio valstybės – nei Rusija, nei kitos – negali kištis į jos šalies reikalus.

„Aš noriu padėkoti visoms šalims, kurios remia baltarusių siekį ginti savo teises, tačiau noriu pakartoti – aš raginu visas šalis gerbti mūsų tautos suverenitetą“, – atsakydama į žurnalistų klausimą apie sankcijas Baltarusijos režimui per spaudos konferenciją sakė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat virtino, kad Baltarusijoje turi liautis smurtas, o politiniai kaliniai privalo būti paleisti į laisvę.

Pasak S. Cichanouskajos, dabar jos šalyje žmonės mušami vien dėl to, kad jie išsako savo nuomonę, juos uždaro už grotų vien dėl to, kad jie dalyvauja taikiose demonstracijose.

Kandidatės teigimu, Baltarusijos žmonės nebenori daugiau gyventi baimėje ir mele.

„Mūsų bendras tikslas paprastas – nenorime daugiau gyventi baimėje ir mele. Norime to, į ką teisę turi kiekvienas žmogus pasaulyje – teisę gyventi, nebūti sumuštiems gatvėje, teisę nepatekti į kalėjimą be teismo ir teisę teisę į demokratinius, skaidrius rinkimus“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja teigė labai norinti grįžti į tėvynę, tačiau nepasakė, kada rengiasi tai padaryti.

„Aš be galo myliu savo tėvynę, labai noriu ten sugrįžti. Būtinai grįšiu tuomet, kai jausiuosi saugi“, – sakė ji.

Baltarusijos opozicijos kandidatė sakė nenorinti kalbėti apie grasinimus, kurių sulaukė ji ir jos šeima, tačiau pabrėžė, jog išsigandęs dabar jaučiasi kiekvienas Baltarusijos žmogus.

„Manau, kad kiekvienas žmogus mūsų šalyje jaučia baimę ir yra išsigandęs, bet perlipti per savo baimes ir judėti pirmyn yra mūsų misija“, – teigė ji.

S. Cichanouskaja tvirtino nenorinti prisiminti tos nakties, kai buvo priversta palikti Baltarusiją.

Ji pasakojo politikės kelią pasirinkusi ne savo valia. Anot jos, prezidento rinkimuose turėjo dalyvauti jos sutuoktinis, bet negalėjo, todėl ji ėmėsi šių pareigų.

Ji atsisakė svarstyti, ar dalyvautų naujuose prezidento rinkimuose.

S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko praėjusios savaitės pradžioje po prezidento rinkimų Baltarusijoje.

Lietuvoje moteris kurį laiką buvo saviizoliacijoje, vėliau jai atliktas koronaviruso testas, jis buvo neigiamas.

Būdama Vilniuje S. Cichanouskaja kreipėsi į Europos šalių vadovus ragindama nepripažinti balsavimo rezultatų Baltarusijoje ir pažadėjo, kad jos inicijuota Koordinacinė taryba nedelsdama paskelbs naujus rinkimus su stebėtojais iš užsienio.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai lojali centrinė rinkimų komisija paskelbė, esą jis laimėjo rinkimus surinkęs per 80 proc. balsų, o S. Cichanouskaja tegavo apie 10 procentų.

Opozicija ir Vakarų valstybės tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti. Šalyje kilo masiniai protestai, streikai. Per keletą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valink iš čia

Valink iš čia portretas
Valink iš čia į savo bulbašiją ir nepasakok mums jog esi prezidentė, nes juokas ima.

Duokit cihujovskajai tablečių

Duokit cihujovskajai tablečių portretas
Ir surengsime naujus tarp galaktinius rinkimus.

Sanciai

Sanciai portretas
Aciu Jurijui Subotinui uz Tiesa
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių