Quantcast

Rytų Europos studijų centre atidaryta prezidento V. Adamkaus vardo konferencijų salė

  • Teksto dydis:

Rytų Europos studijų centro (RESC) konferencijų salei ketvirtadienį suteiktas prezidento Valdo Adamkaus vardas.

„Šiemet minime penkiolikos veiklos metų sukaktį ir žengiame kokybinį žingsnį į priekį. V. Adamkus savo veikloje ne tik skiria didelį dėmesį rytų kaimynystei, bet ir kuria Lietuvoje vakarietišką diskusijų kultūrą. Mums garbė, kad prezidentas sutiko suteikti savo vardą, įpareigosiantį ir mus, ir atnaujintos RESC konferencijų salės svečius“, – sakė RESC direktorius Linas Kojala.

Atidarant prezidento V. Adamkaus vardo konferencijų salę ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė džiaugėsi per 15 metų centro vystomomis veiklomis: „Centras įrodė, kad gali būti labai kokybiškos, labai nuoširdžios, labai patikimos analizės centras, kartu puoselėdamas atvirą erdvę žmonėms pasisakyti. Kartais griežtai, kartais taip, kad net sienos suskamba, bet visada dialogo dvasioje“.

Dėkodamas centrui prezidentas V. Adamkus pabrėžė centro reikšmę kuriant ryšį tarp Rytų ir Vakarų: „Turime apie 1000 kilometrų bendros sienos, kuri skiria dvi europines kultūras – Vakarų ir Rytų – kurios yra skirtingos ir šiuo metu tikrai supriešintos viena su kita, todėl bet koks tarpinis informacijos pasikeitimas, ieškojimas kelių, kaip suartinti tas dvi puses yra be galo svarbus. Be mūsų Vyriausybės pastangų, mūsų mokslo pastangų, aš vertinu, kad šitas centras turėtų būti pačiu pagrindiniu mūsų visuomenės balsu sprendžiant dviejų kultūrų suartėjimo ar net išsiskyrimo priežastis“.

Prezidentui antrino ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė, kuri sveikindama naujos salės atidarymo proga kalbėjo apie centro svarbą vystant Lietuvos užsienio politiką, šaliai siekiant imtis lyderystės regione, sujungti Rytų ir Vakarų sostines: „Rytų Europos studijų centrui tenka labai svarbi rolė – viena vertus kurti tas idėjas ir palaikyti ryšį su tų šalių idėjų kalvėmis, bet taip pat ir padėti sprendimų priėmėjams surasti naujų vizijų, net ir mažais žingsneliais“.

Centre taip pat yra „Diplomatijos šefo“ Stasio Lozoraičio vardu pavadinta posėdžių salė ir nedidelė biblioteka, kurioje kaupiami leidiniai Lietuvos užsienio ir saugumo politikos temomis.

RESC įsteigtas Vilniuje 2006 metais Vyriausybės bei Vilniaus universiteto. Analitinis centras vykdo penkias tyrimų programas Rytų partnerystės, Baltarusijos, JAV–Lietuvos santykių, dezinformacijos, Kinijos temomis, taip pat įgyvendina projektus su Europos Sąjunga, NATO ir kitomis organizacijomis. Pensilvanijos universiteto sudaromame kasmetiniame pasaulio analitinių centrų reitinge RESC užima aukščiausią vietą tarp Baltijos šalių centrų užsienio politikos ir tarptautinių santykių kategorijoje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilkmergietis

vilkmergietis portretas
Iš esmės rodanti, kad S.Lozoraitis praktiškai nesiorientavo sparčiai kintančioje situacijoje ir kurį laiką naiviai plaukė Trečiojo Reicho kuriamiems įvykiams iš paskos. Negalėsime nepripažinti, kad dar likusio Vakarų demokratinio pasaulio politika važiavo viena kryptimi, o lietuvių diplomatijos šefo S.Lozoraičio, kaip ir Laikinosios vyriausybės Kaune – visai priešinga kryptimi. Jei suvokiame visą politinės situacijos, tarptautinių santykių vektorių dichtomiškumą, tai ar galime stebėtis tuo, kodėl lietuviams užsienyje taip ir nepavyko sukurti egzilinės vyriausybės Antrojo pasaulinio karo metais arba tuo – kokioje politinėje padėtyje Lietuva atsidūrė jau po karo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių