Quantcast

Rinkimuose – vėl pokyčiai?

Artimiausiu metu gali tekti vėl perbraižyti Lietuvos rinkimų apygardų žemėlapį. Naujausių tyrimų duomenimis, rinkėjų pastebimai sumažėjo kai kuriose Klaipėdos miesto, Kretingos–Palangos bei Kuršo apygardose, tačiau jų skaičius jau dabar per didelis Gargždų vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Permainas diktuoja demografija

Per pastaruosius 20 metų Lietuvos gyventojų skaičius, anot Statistikos departamento, sumažėjo penktadaliu.

Prognozuojama, kad per artimiausius ketverius metus jų turėtų "sutirpti" dar beveik pusšešto procento (iki 2,69 mln. gyventojų).

Teigiama, kad sparčiausiai Vakarų regione žmonių mažės Skuodo, Mažeikių, Kretingos rajonuose.

"Kol kas priežasčių, dėl kurių į Lietuvą turėtų pradėti grįžti emigrantai, nėra. Jei emigracijos tempai išliks tokie kaip pernai ir užpernai, laukia dar didesnis gyventojų praradimas", – pastebėjo su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) bendradarbiaujantis Vilniaus universiteto docentas dr. Rolandas Tučas.

Būtent šie demografiniai pokyčiai esą neatitinka teisingo demokratiško atstovavimo ir turi įtakos rinkimų organizavimui.

"Šiuo metu vyksta aktyvi gyventojų migracija, ir, jei šis žmonių skaičiaus nuokrypis išliks – vienose apygardose daugės rinkėjų, kitose mažės, Vyriausioji rinkimų komisija, kaip ir prieš 2016 m. Seimo rinkimus, vėl turės peržiūrėti visų vienmandačių apygardų ribas ir tai turėtų būti padaryta iki rinkimų likus metams, tai yra 2019-aisiais", – teigė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Rinkimų žemėlapis neišvengiamai bus perbraižytas, jei rinkėjų skaičius apygardose viršytų leistiną nuokrypį, tai yra daugiau nei 10 proc. nuo kitų apygardų rinkėjų skaičiaus vidurkio.

Liūdna ne visiems

Pagal R.Tučo atliktus tyrimus, rinkėjų skaičius, kuris skiriasi nuo šalies vidurkio daugiau nei 10 proc., Vakarų regione šiuo metu yra Gargždų vienmandatėje rinkimų apygardoje (10,07 proc.).

Ir tai vienintelė gera naujiena, liudijanti gyventojų skaičiaus augimą Klaipėdos rajono savivaldybėje.

Štai Kuršo (buv. Mažeikių–Skuodo) rinkimų apygarda pagal rinkėjų skaičiaus vidurkį sumenko 9,4 proc., Kretingos–Palangos apygardoje rinkėjų sumažėjo 9,8 proc.

Anot tyrimų, rinkėjų sumažėjo ir pačiame Klaipėdos mieste – Marių apygardoje 0,7 proc., o Baltijos – net 5,4 proc.

"Vis dėlto pajūrio savivaldybėse situacija yra geresnė nei Šiaurės Lietuvoje – Joniškio, Pasvalio, Biržų rajonuose. Tiesą sakant, Palangoje rinkėjų nemažėja taip drastiškai, labiau gal – Kretingoje. O Gargždų apygarda išsipūtė veikiausiai dėl priemiesčio urbanizacijos. O kad čia bus naikinama kokia rinkimų apygarda, yra mažai tikėtina", – abejojo R.Tučas.

Turėtume būti optimistai?

Mokslininko teigimu, vargu ar Palanga su Kretinga ilgai bus viena rinkimų apygarda, nes Kretingos demografinė situacija yra vidutiniška, Palangoje rinkėjų skaičius esą auga.

Manoma, kad perspektyvoje atsiras savarankiška Palangos rinkimų apygarda, kur vien kurorto gyventojų galbūt ir nepakaks, bet bus prijungti rinkėjai iš Karklės, Kretingalės, šiaurinės Gargždų priemiesčių dalies.

Sparčiai mažėjant Skuodo savivaldybei, galbūt ateityje ji bus sujungta su Kretinga ir taps viena vienmandate rinkimų apygarda.

"Turėtumėte būti optimistiškesni, nes pajūris būtent tas regionas, kuris turi augimo potencialą. Vakarų Lietuvos gyventojai amžiumi jaunesni nei, pavyzdžiui, šiaurės rytų Lietuvoje. Be to, juk Klaipėda – vienintelis miestas-uostas Lietuvoje, neužšąlantis uostas regione. Tai nebus tas miestas, kuris sunyktų. Sunykimo grėsmė kyla Šiauliams, Panevėžiui, Alytui, bet ne Klaipėdai. Net Kauno situacija prastesnė nei uostamiesčio. Klaipėda išliks visada, o gyventojų mažėjimas daugiausia susijęs su jų persikėlimu į priemiesčius", – teigė R.Tučas.

Jau pertvarkė prieš 2 metus

Rinkimų apygardų ribas rekomenduojama keisti kas dvejus ar trejus rinkimus, tai yra kas 8–12 metų.

Pastarąjį kartą VRK naujas rinkimų apygardų ribas patvirtino lygiai prieš dvejus metus. To prireikė dėl tų pačių demografinių priežasčių.

Po pertvarkos tada Klaipėdoje liko Danės, Marių, Baltijos ir Pajūrio apygardos, tik iš pastarosios buvo pašalinta Palanga ir prijungta prie Kretingos apygardos.

Dėl per didelio rinkėjų skaičiaus suskaldyta ir šiek tiek integralesnė tapo Klaipėdos rajono savivaldybė.

Kitaip tariant, prie Klaipėdos miesto prijungti jos priemiesčiai – Karklė, Kalotė, Slengiai.

Kaip ir reikėjo tikėtis, ši rinkimų geografija tapo politikų kuluarinių kovų objektu.

Kai kurios partijos garsiai ištarė Lietuvoje iki tol retai vartotą tarptautinį žodį "džerimanderingas" (angl. gerrymandering). Tai manipuliavimas rinkėjų valia, braižant apygardas ir taip siekiant sutelkti savo rinkėjus, o oponentus išskaidyti.

Apygardų ribas tada perbraižęs tas pats R.Tučas tikino neturėjęs jokių politinių užmačių ir rėmęsis tik skaičiais.

Perbraižymas lėmė laimėtojus?

Vis dėlto, suformavus Kretingos–Palangos vienmandatę rinkimų apygardą, labai nepatenkinti liko kurorto politikai, netekę rinkėjų Pajūrio apygardoje, kurioje ankstesni rinkimai buvo itin palankūs Palangos konservatoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektrėnų žiburiai

Elektrėnų žiburiai portretas
Tučas - studentų gerbiamas VIlniaus univero dėstytojas,buvęs Lietuvos aukščiausios tarybos gynėjas1990 metais.Vienas iš Lietuvos kariuomenės kūrėjų. Aš juo pasitikiu, nes tai pilietiškas ir sąžiningas žmogus. Jei apygardas sudarė Tučas, tai neabejojiu, kad jos sudarytos sąžiningai. Galėtų būti ir LT prezidentu :)

Bandis

Bandis portretas
Nutraukti balsavima pagal partinius sarasus. Nebalsuoti uz koncus, socus ir libus. Jie jau prisisedejo prie lovio. Pasekmes zinome.

KLP

KLP portretas
Klaipėda prieš Kauną neturi jokių vilčių
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių