Quantcast

Referendumas dėl pilietybės įvyko, bet trūksta balsų pakeisti Konstituciją

Seimo inicijuotas referendumas dėl dvigubos pilietybės išplėtimo įvyko – jame balsavo daugiau kaip 50 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių, bet Konstitucijos pataisai priimti trūksta balsų, rodo naujausi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Suskaičiavus balsus beveik visose rinkimų apylinkėse, referendume dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo balsavo per 52 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Už dvigubos pilietybės išplėtimą buvo 73 proc. dalyvavusiųjų, prieš – 26 procentai.

VRK duomenimis, už balsavo daugiau kaip 900 tūkst. rinkėjų.

Tam, kad Konstitucija būtų pakeista, pataisą privalo palaikyti ne mažiau kaip 1 mln. 236 tūkst. 203 rinkėjai, tai yra daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Iki 6 val. dar nebuvo gauta duomenų iš ambasadų, kur rinkėjai balsavo gana aktyviai – Jungtinės Karalystės, Norvegijos, konsulatų Čikagoje, Niujorke ir Toronte, Lemonto, Vokietijos.

Referendume siūlyta išplėsti pilietybės institutą taip, kad Lietuvos pasą galėtų išsaugoti žmonės, gavę „europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Dabar Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias retas išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
samoningai ''aktyviai argumentavo" p.Sinkevicius apie emigrantu vyru pareigas kariuomenei, deja, visai " pamirses" nesaukiamas i karine tarnyba moteris
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių