Quantcast

R. Žemaitaitis siūlo nutraukti valstybės finansavimą privačioms mokykloms

„Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis registravo Švietimo įstatymo pataisą, kuri nutrauktų valstybės finansavimą privačioms mokykloms, jei jas valdo pelno siekiantys subjektai.

Pagal parlamentaro siūlymą, valstybės finansavimą mokymo išlaidoms galėtų gauti tik viešosios įstaigos teisinę formą pasirinkusios privačios mokyklos.

Šiuo metu vadinamosios „mokinio krepšelio“ lėšos tenka visoms, tiek savivaldybių ar valstybės, tiek privačioms mokykloms, nepriklausomai nuo jų juridinės formos.

„Valstybės biudžeto skiriamos lėšos neturėtų tapti pelno siekiančių privačių juridinių subjektų pelno dalimi“, – pataisą aiškinamajame rašte argumentuoja R. Žemaitaitis.

R. Žemaitaitis nurodo, kad priėmus tokią pataisą bus sutaupyti 2,2 mln. eurų, paskui mokinius keliaujančių į privačias mokyklas.

Idėją nutraukti valstybinį finansavimą privačioms ugdymo įstaigoms anksčiau iškėlė socialdemokratai, pasiūlę tai įrašyti į rengiamą nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rengia pataisas, kad nebūtų finansuojamos privačios mokyklos.

Siūloma įstatymo pataisa turėtų įtakos pelno siekiantiems privatiems juridiniams asmenims – mokykloms, kurių juridinis statusas yra uždaroji akcinė bendrovė, individuali įmonė ir panašiai.

Ministerijos teigimu, tokių bendrojo ugdymo mokyklų iš viso yra 13, jose šių metų rugsėjį buvo registruoti 1308 pagal formaliojo švietimo programas besimokantys mokiniai. 2020 metų biudžeto projekte šiems mokiniams apskaičiuota 2,2 mln. eurų mokymo lėšų.

Privačių mokyklų šalininkai sako, kad mokinio krepšelio lėšos turi tekti visiems vaikams, kokiose mokyklose jie besimokytų, nes jų tėvai moka mokesčius ir dalis jų turi sugrįžti per paslaugas, kaip ir leidžiantiems į valstybines mokyklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zaibas

zaibas portretas
puikus sumanimas

Anonimas

Anonimas portretas
Negąsdinkit Austėjos, dar gaus kokį aparpuolį...

?

?  portretas
O kur nunešamas ,,krepšelis,, tų , kurie neturi mokyklinio amžiaus vaikų ar visai jų neturi ? Gal tokie žmonės ,sumokėję mokesčius ,,,, krepšelį ,, galėtų nunešti odontologui ar kirpėjui ? Aš taip pat už tai , kad arba privatus ima iš valstybės ,,krepšelį ,, tada neima iš tėvų , ar arba neimi iš valstybės , o tavo privatų verslą remia tie tėvai , kurie moka iš savo lėšų už vaikų mokslus . Seniai reikėjo taip padaryti ...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių