Quantcast

R. Švedas: teisinėmis priemonėmis stabdyti Astravo AE – vargiai įmanoma

  • Teksto dydis:

Sustabdyti inžinerinio objekto statybą kitoje suverenioje valstybėje teisinėmis priemonėmis yra sunkiai įmanoma, tačiau jei žiūrėtume į tai, kaip į kliūtį eurointegracijai, tuomet tokia galimybė egzistuoja. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ sako ESPOO Konvencijos Vykdomojo Komiteto narys Romas Švedas.

Politinius argumentus siūlo pasitelkti ir premjeras Saulius Skvernelis, kurio teigimu, Baltarusijai siekiant bendradarbiavimo su bet kuria iš ES šalių, turi būti keliamas Astravo atominės elektrinės (AE) klausimas.

Jei Baltarusijoje statomos Astravo AE logika paremta ekonominiais argumentais, jos statybas įmanoma stabdyti ekonominiais argumentais. Tiesa, čia reikėtų ne tik Lietuvos, tačiau visos rinkos, su kuria jungiasi Lietuva, sutarimo, sako „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas.

„Lietuva yra Baltijos šalių Skandinavijos ir dalies Europos rinkos dalis. Toje rinkoje galioja tam tikros taisyklės ir jei susitariama, kad nesaugiai pagaminta elektros energija mums netinka, esant tokiam sutarimui, būtų galima ekonomiškai apriboti tokios elektros patekimą į rinką.

Tai turėtų daryti rinka, vien tik Lietuvai tai padaryti būtų sudėtinga, nes kitas rinkos dalyvis gali nutarti pirkti elektrą. Jei būtų priimtas bendras sutarimas, ekonomiškai riboti elektros patekimą į rinką būtų galima. Tačiau mes nežinome, kuo paremta to projekto idėja“, – kalba D. Misiūnas.

Siūlo pasitelkti politinius argumentus

Energetikos ekspertas R. Švedas sako manantis, kad stabdyti statybas kitoje šalyje teisinėmis priemonėmis galimybių mažai, tačiau galima pasitelkti europinės integracijos argumentus.

„Sustabdyti inžinerinio objekto statybą kitoje suverenioje valstybėje teisinėmis priemonėmis yra sunkiai įmanoma, tačiau jei žiūrėtume į tai kaip į kliūtį eurointegracijai, tuomet tokia galimybė egzistuoja“, – teigia jis.

Politinių argumentų neatmeta ir premjeras S. Skvernelis. Pasak jo, jei Baltarusija nori plėtoti ekonominius santykius su bet kuria ES šalimi, turi būti keliamas Astravo klausimas.

Savo ruožtu politikas Vytautas Landsbergis į politines derybas su Baltarusija žvelgia skeptiškai, tačiau tikina, kad Lietuva Astravo AE klausimu turi laikytis griežtos pozicijos, nes ji yra gyvybiškai svarbi.

„Kalbėti su Aleksandru Lukašenka? Jam neleis šefas, reikia tartis su šefu. Tačiau mes turime turėti griežtą ir aiškią poziciją, nes tai yra mūsų gyvybės klausimas. Klausimas, ar Vilniaus kraštas bus gyvas, ar iš ten bėgs žmonės“, – tikina V. Landsbergis.

Pasak jo, tam, kad Lietuvai būtų pakenkta, net nereikia avarijos Astravo AE, Lietuva bus palaužta moraliai, jei nieko nepavyks padaryti, stabdant Astravo AE projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
Švedai sustabdė mūsų elektrinė ir ką mes
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių