Quantcast

R. Paksas nori susitikti ir su JAV prezidentu D. Trumpu

Penktadienį europarlamentaras Rolandas Paksas, pristatydamas vizito į Baltarusiją tikslus, teigė, kad kreipėsi į JAV ambasadą Briuselyje, nes nori susitikti su prezidentu D. Trumpu.

Pasak R. Pakso, susitikime bus aptarti demilitarizacijos ir karinės įtampos regione klausimai.

Papasakojo apie vizitą į Baltarusiją

R. Paksas, grįžęs iš susitikimo su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, teigia, kad vizitas turėjo du tikslus - tęsti bendravimą su kaimynais dėl regiono demilitarizacijos ir aptarti Astravo atominės elektrinės saugumo klausimus.

Pasak R. Pakso, susitikimas Baltarusijoje buvo vizito į Maskvą tęsinys, kur europarlamentaras bendravo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir esą pasiūlė Kaliningrado demilitarizavimo idėją.

„Gavau iš V. Putino teigiamą atsakymą ir kad jam šita idėja patinka. Ir tą procesą, kurį vadinu Lietuvos ir Kaliningrado demilitarizavimu, reikėtų tęsti“, - teigė R. Paksas.

Politiko teigimu, grįžęs iš susitikimo Maskvoje jis, kaip europarlamentaras, parašė laiškus Vokietijos, Suomijos, Švedijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoms aptarti nusiginklavimo klausimus.

Gavau iš V. Putino teigiamą atsakymą ir kad jam šita idėja patinka. Ir tą procesą, kurį vadinu Lietuvos ir Kaliningrado demilitarizavimu, reikėtų tęsti.

Antrasis tikslas, pasak politiko, - Astravo atominės elektrinės saugumas. Pasak R. Pakso, Baltarusijos vadovas šiems klausimams aptarti skyrė dvigubai daugiau laiko, nei buvo planuota. Europarlamentaro teigimu, buvo kalbama, kad 66 tarptautinės organizacijos, kurios yra susijusios su atominės elektrinės saugumu, jau yra apsilankiusios Baltarusijoje ir neturi pastabų, o tuo metu Lietuva teigia, kad elektrinė nesaugi.

Pasak R. Pakso, bendraudamas su A. Lukašenka jis sulaukė klausimo: „Argi mes esame tokie kvaili, kad statytume nesaugią elektrinę?“

Kaip teigia europarlamentaras, nėra jėgos, kuri sustabdytų Astravo AE projektą, tad pasiūlė Baltarusijos prezidentui įkurti nešališkų, trečiųjų ekspertų komandą, kurių žodis galėtų būti autoritetu tiek Baltarusijos, tiek Lietuvos pusėms.

„Pasiūliau prezidentui (A. Lukašenkai) sukurti tarptautinę ekspertų grupę nuolatiniam atominės jėgainės stebėjimui. Suprantu, kad elektrinė bus pastatyta, kad ji veiks. Dabar mums reikia susėsti drauge. Ne paslaptis, kad tam tikros politinės jėgos Lietuvoje, ir ne tik Lietuvoje, išnaudoja AE statybą politiniams tikslams pasiekti. Nemanau, kad baltarusiai sau statosi nesaugią jėgainę. Asmeniškai aš esu atominės energetikos šalininkas“, - po susitikimo žurnalistams kalbėjo R. Paksas.

Baltarusija kartu su rusų inžinieriais stato AE netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmasis elektrinės energinis blokas, planuojama, pradės veikti šių metų pabaigoje, antrasis - 2020-aisiais.

Gina A. Lukašenką: jis nėra diktatorius

Su Baltarusijos prezidentu ketvirtadienį susitikęs R. Paksas neslepia susižavėjimo Aleksandru Lukašenka ir teigia manąs, kad ne jis turi derinti savo susitikimus su už Lietuvos užsienio politiką atsakingomis institucijomis, tačiau pati Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovybė turi trauktis iš einamų pareigų.

R. Paksas sako, kad savo susitikimo su Baltarusijos vadovu, kuriame aptarė Astravo atominės elektrinės bei anksčiau Vladimirui Putinui pristatytą Kaliningrado srities demilitarizavimo klausimą, su URM nederino, nes, tvirtino jis, ministerijos pozicija kardinaliai prieštarauja tam, ko jis siekia tokiais vizitais.

„Aš neprivalau kaip Europos Parlamento narys nė su kuo derinti, išskyrus savo parlamentines tarnybas, kurios yra informuotos. Aš manau, kad parlamentaras turi būti tose vietose, kuriose jis yra reikalingas (...) Žinau, kad Užsienio reikalų ministerijos pozicija yra kategoriškai priešinga“, - teigė jis.

Į žurnalistų klausimą, ar tokia nesuderinta pozicija nekenks Lietuvai, R. Paksas atsakė teigdamas, kad reikėtų keisti užsienio reikalų ministrą.

Aš tikrai nepritariu tai karinių vanagų politikai, kurią įgyvendina dabartinis politinis isteblišmentas. Ar jis bus informuotas mano važiavimu, ar nebus, aš darysiu tą patį.

„Aš manau, kad reikėtų keisti Užsienio reikalų ministerijos vadovus“, - sakė europarlamentaras.

Jis buvo kategoriškas ir atsakydamas į klausimą, ar juo tiesiog nesinaudoja Rusijos režimas.

„Tai yra nesąmonė, niekas manimi nesinaudoja“, - tikino R. Paksas ir abejojo, ar apskritai toks klausimas yra logiškas.

R. Paksas 2018 m. pabaigoje negailėjęs pagyrų Kremliaus vadovui V. Putinui, pagiriamaisiais žodžiais apipylė ir paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamą A. Lukašenką. Pasak jo, Baltarusijos prezidentas nėra diktatorius, esą jį taip vadina tik žurnalistai.

A. Lukašenkai europarlamentaras dedikavo iš esmės tuos pačius komplimentus, kaip V. Putinui. Gruodį žavėjęsis tai, kad, pasak jo, V. Putinas yra labai gerai informuotas ir sugeba pagauti mintį iš pusės sakinio, A. Lukašenkai taip pat priskyrė išskirtinį operavimą informacija.

„Man susidarė įspūdis, kad žmogus praktiškai viską žino apie savo valstybę - nuo smulkaus dalyko iki grandiozinio ir, kas man labiausiai patiko, Kaliningrado demilitarizavimo idėja (...) jam labai patiko. Jis taip pat sako, kad pastebi karinės psichozės akcentus Europos ir ne tik Europos politikoje ir reikia imtis kitokių veiksmų - ne vien tik ginkluotis iki dantų“, - sakė europarlamentaras.

Sunervino žurnalisto klausimas

Apie ambiciją pasimatyti su D. Trumpu buvęs prezidentas prasitarė po žurnalisto klausimo: „Kaip reikia suprasti, kam jūs atstovaujate? Jums su Užsienio reikalų ministerija pozicijos derinti nereikia, važiuojate kaip Europos Parlamento narys į regionus, kurių atžvilgiu Lietuva turi suformavusi aiškią politiką. Kam jūs kalbate, jeigu mūsų šalies pozicija iš esmės kertasi su tuo, ką jūs siūlote? Kaip reikia suprasti šitą kontekstą?„

„Ar jūs nuoširdžiai tikit, ką jūs klausiat?“ - replikavo europarlamentaras.

„Kaip tik moku iš visos širdies“, - atsakė žurnalistas.

„Nuoširdžiai iš visos širdies atsakysiu - atstovauju savo šeimai, vaikams, anūkams, savo tautai. Ir tikrai nepritariu tai karinių vanagų politikai, kuria įgyvendina dabartinis politinis „establišmentas“. Ar bus informuotas, ar nebus - aš darysiu tą patį. Ar nuoširdžiai atsakiau?“ - teigė R. Paksas.

Paskelbus spaudos konferencijos pabaigą, politikas, nueidamas nuo stalo, kiek nervingu balsu žurnalistui pasakė: „Man labai įdomu bus, kokį klausimą jūs užduosite, kai aš susitiksiu su D. Trumpu“.

ELTA primena, kad ketvirtadienį R. Paksas susitiko su Baltarusijos prezidentu, kuris, pasak jo, tikino, kad Baltarusija nori taikių ir draugiškų santykių su Lietuva. Tuo metu pats R. Paksas teigė, neva Lietuvai nepavyksta draugiškai sugyventi su kaimyninėmis valstybėmis, o tai esą reikia keisti.

R. Paksas taip pat tikino, esą Astravo AE statybos tema Lietuvoje yra smarkiai politizuota, o Lietuva turėtų sėsti prie derybų stalo ir su Baltarusija kurti tarptautinę ekspertų grupę, stebėsiančią Baltarusijos AE veikimą.

Baltarusija kartu su rusų inžinieriais stato AE netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmasis elektrinės energinis blokas, planuojama, pradės veikti šių metų pabaigoje, antrasis - 2020-aisiais.

Gruodžio pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje R. Paksas teigė, kad buvo susitikęs su V. Putinu, kuriam pasiūlė Kaliningrado demilitarizavimo idėją. Politikas teigė, kad su Rusija galima, reikia, naudinga ir išmintinga kalbėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir kaip tas Neilgas sureaguos tą tamPaksėlį su tualetinio popieriaus ritinėliu išvydęs?..

Romka

Romka portretas
Paksius,-senas kondonas ,is Lietuvos pas rusus

Algis

Algis portretas
Tegul pasiuncia Paksaite su Trumpu susitikt.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių