Quantcast

R. Motuzas: Rusijos piliečiui išduota Šengeno viza pagal R. Šidlausko iškvietimą

Rusijos piliečiui Rinatui Nasirovui ir jo sūnui Šengeno viza kovo pabaigoje išduota Lietuvos ambasadoje Maskvoje gavus verslo asociacijos vadovo Rimanto Šidlausko iškvietimą, BNS antradienį teigė ambasadorius Remigijus Motuzas.

Pirmadienį tvirtinęs, kad su R. Šidlausku bendravo labai seniai ir tik verslo reikalais, antradienį R. Motuzas BNS pripažino kalbėjęs su R. Šildausku telefonu kovo pabaigoje.

Teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, įtariant, kad R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, kad R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza. BNS žiniomis, trečiasis įtariamasis šiame tyrime – verslininkas Albinas Bieliauskas, vadovaujantis bendrai Lietuvos ir Rusijos uždarajai akcinei bendrovei „Lentmeta“, anksčiau vadovavęs ir „Hoptrans Projects“ valdybai, buvo jos narys.

„Buvo pono R. Šidlausko iškvietimas ir pagal tą iškvietimą (išduota viza – BNS)“, – sakė R. Motuzas.

Anot diplomato, rašte adresuotame pačiam R. Motuzui, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas nurodęs, kad su R. Nasirovo valdomu „Novyj promyšlenyj bank“ dar 2010 metais asociacija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, Rusijos pilietis atvyksta į Lietuvą plėtoti verslo ryšių.

R. Motuzas prisiminė, kad buvęs diplomatas R. Šidlauskas skambino jam kovo pabaigoje ir teiravosi, ar minėtas jo raštas gautas. 

„Trumpai jis (R. Šidlauskas - BNS) patikslino, ar mes gavome tą raštą. Aš pasakiau, kad nežinau, nes nematau to. Paskui patikslinome. Kadangi jis čia dirbo, pažįsta visus darbuotojus, tai aš sakiau, kad kažkas iš darbuotojų ar žinute, ar elektroniniu paštu jam patvirtintų, kad gauti dokumentai ir tiek“, – sakė R. Motuzas.

Paklaustas, kodėl dar pirmadienį klausiamas neprisiminė šio skambučio ir pokalbio su R. Šidlausku, ambasadorius teigė nesupratęs gerai klausimo.

„Jis (R. Šidlauskas – BNS)  turbūt man retokai ir skambindavo. Jis skambindavo darbuotojams, nes čia jo darbuotojai buvę dar dirba. O taip tai, verslo tikslais kartą du per metus“, - pridūrė ambasadorius.

Kadangi R. Nasirovas jau buvo ne kartą anksčiau gavęs Šengeno vizą, pasak R. Motuzo, įvertinus gautus dokumentus ir aplinkybes, jam išduota viza 2,5 metams, jo sūnui – 3 metams.

„Mes ir negalime teisės aktų prasme paskubinti niekaip. Yra nustatyti terminai, laikai, nes, matot, Šengeno viza yra. Mes turime labai atidžiai išnagrinėti, ar atitinka reikalavimus“, – aiškino R. Motuzas.

Vilniaus apylinkės teismas antradienį leido suimti kyšininkavimu įtariamus Rusijos pilietį R. Nasirovą bei Lietuvos verslo asociacijos vadovą, buvusį diplomatą R. Šidlauską.

R. Nasirovas suimtas dviem savaitėms, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius R. Šidlauskas – dešimčiai dienų, BNS patvirtino teisėjai ir prokurorai.

A. Bieliausko prokurorai suimti neprašė, jam skirtas dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

R. Nasirovo advokatas patvirtino, kad jo ginamasis davė 3 tūkst. eurų R. Šidlauskui, tačiau, pasak jo, tai nebuvo kyšis.

R. Šidlauskas nuo šalies nepriklausomybės atgavimo dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, ėjo įvairias aukštas pareigas, ilgus metus vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Konsuliniam departamentui.

Jis yra dirbęs Lietuvos ambasadoriumi Kanadoje, 2002–2008 metais – ambasadoriumi Rusijoje.

Penktadienį Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai spręs dėl R. Šidlausko nušalinimo nuo pareigų.

R. Nasirovas su seserimi valdo nedidelį banką „Novyj promyšlenyj bank“.

Kaip skelbta Rusijos žiniasklaidoje, Rusijos centrinis bankas šio banko licencijos galiojimą sustabdė 2018-ųjų vasarį dėl pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimų pažeidimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai kad pas mus ir prezidentai rusų 'zadanijas' vykdo; NET ir Seimas nuolankiai Borisovui tarnavo, pasakė anas kad Pakselis politinis lavonas, Seimas (kartu su KT) klusniai tam pritarė.

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Visi keliai veda į Maskvą.

vokelis

vokelis portretas
nieko idomaus ,tik kokia suma vokelyje ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių