Quantcast

R. Karbauskis: ši valdžia sužlugdys ir regionus, daroma viskas, kad Lietuva nusiristų į dugną

Trečiadienį posėdžiavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuotas šešėlinis ministrų kabinetas pritarė nutarimui, kuriame ypač neigiamai įvertinti Ingridos Šimonytės Vyriausybės sprendimai, esą bloginsiantys regionų padėtį.

Anot šešėlinio ministro pirmininko Ramūno Karbauskio, valdžios ketinimai atimti iš regionų juose per aplinkosauginius mokesčius surenkamas lėšas, nesudarant jokių papildomų galimybių, savivaldybėms bent jau pasiskolinti tam, kad gautų ES skiriamą finansavimą, ir akivaizdžiai demonstruojama šios valdžios nekompetencija kitose regionų politikos srityse jau dabar žlugdo regionus ir turės didelės neigiamos įtakos žmonių gyvenimo kokybei už didmiesčių ribų.

„Kad ir kurią sritį imtume, visur blogai. Kartais atrodo, kad viskas daroma tarsi specialiai, kad tik Lietuva nusiristų į visišką dugną – iš pagrindų regionai griaunami, atimami iš jų pinigai, regionų savivaldybėms užkraunamos sunkiai pakeliamos atsakomybės, sprendimai nuleidžiami iš aukščiau, nesikalbant su vietos bendruomenėmis ir joms atstovaujančiais seniūnas ar merais. Ligonines siekia uždaryti, mokyklas uždaryti. Konservatoriai net neslepia noro, kad žmonės sau net mero negalėtų išsirinkti, kuris turėtų plačius įgaliojimus ir galėtų atstovauti paprastų žmonių interesams. Tai gal konservatoriams regionų iš viso nereikia, ir jiems atrodo, kad visa Lietuva – tik didmiesčiai? Bent jau toks susidaro įspūdis, matant, kaip jie elgiasi su regionų gyventojais ir kokias etiketes ten gyvenantiems žmonėms kabina“, – sako R. Karbauskis.

Kad ir kurią sritį imtume, visur blogai. Kartais atrodo, kad viskas daroma tarsi specialiai, kad tik Lietuva nusiristų į visišką dugną.

Šešėlinė Vyriausybė pateikė pasiūlymus I. Šimonytės Vyriausybei: bendradarbiaujant su Lietuvos savivaldybių asociacija peržiūrėti EBPO rekomendacijas savivaldos finansiniam savarankiškumui didinti ir teikti atitinkamus įstatymus projektus, užtikrinti savivaldybių galimybę disponuoti nepanaudotomis ir sutaupytomis valstybės lėšomis, skirtomis deleguotoms funkcijoms vykdyti, jų negrąžinant į valstybės biudžetą;  parengti ir teikti Seimui įstatymo projektą, užtikrinantį šimtaprocentinį finansavimą savivaldybėms įgyvendinant valstybės deleguotas funkcijas.

Taip pat peržiūrėti ir Seimui pakartotinai teikti savivaldybių GPM netekčių kompensavimą užtikrinantį įstatymo projektą; plėsti savivaldybių skolinimosi galimybes, ypač tuomet, kai skolinimasis yra neišvengiamas įgyvendinant ES projektus;  įvertinti planuojamos mokestinės reformos poveikį savivaldybių biudžetams ir   atsisakyti aplinkos ministerijos planų perskirstyti valstybės finansavimą, nemažinti savivaldybių biudžetų galimybių gauti pajamas iš aplinkosaugos srityje surenkamų mokesčių.

Šešėlinė Vyriausybė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, ragindama prieš priimant Konstitucijos pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų įteisinimo, parengti ir Seime registruoti Vietos savivaldos įstatymo projektą, kuriame būtų apibrėžtos mero funkcijos, maksimaliai išlaikant tą mero statusą, kuris yra šiuo metu. Tai Seimui suteiktų didesnį aiškumą ir leistų lengviau apsispręsti dėl Konstitucijos pataisų, kurios numato tik mero pareigybę, tačiau jo statuso neapibrėžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Karbauski padaryk tvarka , užtenka snukius užsidegus Lietuvą gramzdinti giliau.Lauk iš seimo Landzbergistus ir visokius Armonitistus,Šimonitistus .Mes už valstiečius ir socdemus !!!

Purmaliai

Purmaliai portretas
Kiek tas brudas dar knis protą !

VYTAS

VYTAS portretas
KUR MUSU VEGELE???!!!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių