Quantcast

R. Karbauskis nesureikšmina šešėlinės Vyriausybės darbo nevisa sudėtimi: problemos nėra

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinės Vyriausybės premjeras Ramūnas Karbauskis nesureikšmina, kad pavasario Seimo sesiją jo vadovaujamos partijos neformali Vyriausybė užbaigė nevisa sudėtimi. „Valstiečių“ lyderis tikina, kad šešėlinis Ministrų kabinetas, kurį laiką dirbantis be teisingumo bei žemės ūkio ministrų, toliau sėkmingai tęsia darbą ir greitu metu ministrų kėdės bus užimtos.

„Mes didelės problemos tame nematome, nesame normali Vyriausybė. (...) Jei mes nedirbtume, neformuluotume pasiūlymų, nesugebėtume organizuoti darbo, tai būtų problema, bet dabar taip nėra. Kai ministras turi kabinetą, tai be ministro dirbti negali, o mes kabinetų neturime, sudėtis ne tokia, tai problemos nėra“, – penktadienį Eltai teigė R. Karbauskis.

Kovo viduryje Kęstučiui Mažeikai pasitraukus iš LVŽS frakcijos ir tapus Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariu, jo užimta šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministro kėdė taip ir nebuvo užimta. Visgi R. Karbauskis tikina, kad šiuo metu kandidatūra į pareigas siūloma Klaipėdos rajono merui Broniui Markauskui bei buvusiam Seimo nariui Andriejui Stančikui, kuris, viliasi R. Karbauskis, po vyksiančių Seimo rinkimų sugrįš į parlamentą.

„Dabar laukiame atsakymų iš Markausko ir Stančiko, tai atitinkamai žmonės yra ir apie tai šnekamės. Bet mes nejaučiame to trūkumo vieno ar kito ministro, yra temos ir pagal tas temas dabartiniai ministrai gauna pavedimą paruošti temą ir pristatyti svečius“, – pasakojo „valstiečių“ lyderis.

Kita vertus, R. Karbauskis atkreipia dėmesį, kad šešėlinei Vyriausybei priklauso šiuo metu neformalias užsienio reikalų ministro pareigas einantis Giedrius Surplys, anksčiau užėmęs tikrojo žemės ūkio ministro pareigas.

„Ir dabar, be abejonės, mes nagrinėjame žemės ūkio klausimus, tik klausimai yra pavedami Surpliui, kaip buvusiam ministrui, jis parengia klausimą ir pakviečia svečius“, – pažymėjo politikas.

Taip pat dar gruodžio pradžioje buvusi šešėlinės Vyriausybės teisingumo ministrė Agnė Širinskienė pranešė paliekanti „valstiečių“ partiją, mat, argumentavo politikė, sprendimą lėmė nusivylimas frakcijos ir šešėlinės Vyriausybės darbu bei kolegų pavydas. Tačiau, R. Karbauskio teigimu, šiuo metu taip pat yra diskutuojama dėl kandidatų į šią poziciją.

„Teisingumo ministrės pareigas laikinai eina Ligita Girskienė, bet iš tikrųjų konsultuojamės su advokatų gildija apie tai, kad galbūt jie mums kažką rekomenduos iš savo gretų, bet čia nėra skubos. Formaliai, kai nėra kabinetų, tai darbas nenukenčia“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis viliasi, kad klausimai dėl ministrų, nors ir nėra skubūs, bus išspręsti iki vasaros galo.

„Aš manau, kad pasibaigus vasarai tikrai bus. Dėl žemės ūkio ministro tikrai bus, dėl teisingumo taip pat spręsime, turėjau suplanavęs susitikimą su Vėgėle dėl žmogaus, kuris galėtų padėti“, – nurodė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis ragina ir kitas opozicines jėgas įsteigti šešėlines Vyriausybes: tai galėtų tapti politine tradicija

R. Karbauskis pabrėžia, kad šešėlinės Vyriausybės darbas sėkmingai tęsiasi ir jo negali nepastebėti ir premjerė Ingrida Šimonytė. Todėl, ragina politikas, vertėtų ir kitoms opozicinėms jėgoms apsvarstyti galimybę turėti savo šešėlinį Ministrų kabinetą.

„Posėdžiai vyksta nuolat, praktiškai todėl ir pradėjome rašyti protokoluose numerius, kad nepasimirštų, kiek jų buvo. Šiandien vyko šešioliktas, nežinau, ar tai daug, ar mažai, bet esame atidavę medžiagos. Ir susitikimas su premjere, kuris vyko prieš mėnesį, rodo, kad jiems neišeina mūsų nepastebėti“, – teigė jis.

Mes didelės problemos tame nematome, nesame normali Vyriausybė.

„Iš principo sakau, kad tai galėtų tapti politine tradicija Lietuvoje. Galbūt net šešėlinių Vyriausybių galėtų būti ne viena. Tarkim, partijos, kurios pretenduoja į tam tikrą poziciją Lietuvoje, socialdemokratai, galėtų turėti savo šešėlinį kabinetą, nes tokiu atveju tu auginiesi savo žmones, matai jų kompetenciją, patikrini juos įvairiose situacijose, kaip jie bendrauja su užsienio ekspertais realiai, tai yra gera mokykla“, – pridūrė R. Karbauskis.

Taip pat, atkreipia dėmesį jis, apie šią galimybę vertėtų pasvarstyti ir konservatoriams.

„Visoms partijoms palinkėčiau to, net ir konservatoriams, kurie, tikiuosi, po kitų rinkimų bus opozicija. Aš tikiuosi, kad jie pirmą kartą per savo istoriją turės šešėlinę Vyriausybę, išsiaugins žmones ir nebus tokia gėda, kokia yra dabar“, – komentavo R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis pabrėžia, kad šešėlinė Vyriausybė ir toliau tęs savo pradėtus darbus, mat, jo teigimu, bendravimas su organizacijomis ir vėliau pateikiami siūlymai Vyriausybei nenueina veltui.

„Be abejonių, tęsime ir tai jau mūsų garbės reikalas. Mes šitoje kadencijoje pasiryžome tai daryti ir darysime toliau. Jau dabar man būtų daug lengviau, jei reikėtų siūlyti vieną ar kitą žmogų į tikrąją Vyriausybę. Tas darbas nenueina niekur, bendravimas su organizacijomis, asociacijomis politikoje yra svarbus“, – pabrėžė R. Karbauskis.

ELTA primena, kad LVŽS daugiau nei prieš metus pristatė šešėlinės Vyriausybės sudėtį ir programą. Nepaisant to, kad po 2016 m. laimėtų Seimo rinkimų LVŽS lyderis R. Karbauskis itin svarbių postų Seimo ir Vyriausybės struktūrose neužėmė – neformaliame Ministrų kabinete jis paskirtas šešėliniu premjeru.

Pradėdamas pirmąjį šešėlinės LVŽS Vyriausybės posėdį, R. Karbauskis teigė, kad tokio Ministrų kabineto pagrindinis tikslas bus padėti valdančiajai daugumai išvengti klaidų. „Valstiečių“ lyderis tikino, kad suburtas šešėlinis kabinetas tikrai nesieks trukdyti dabartinių valdančiųjų darbui.

Pasak jo, I. Šimonytės Vyriausybė galėtų net tam tikrais klausimais kreiptis į R. Karbauskio vadovaujamą šešėlinį kabinetą, prašant, pavyzdžiui, konkrečių klausimų ekspertinio įvertinimo.

Nors ankstesnėse Seimo kadencijose, pažymėjo R. Karbauskis, konservatoriai yra buvę suformavę šešėlinius Ministrų kabinetus, dabartinė šešėlinė Vyriausybė – pirmoji šešėlinė Vyriausybė Lietuvoje, kuri dirbs nuolatos, pagal patvirtintą darbo reglamentą ir programą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kada karbauckis sureikšmino

o kada karbauckis sureikšmino portretas
nieko neveikimą ir nedarbą? Pats iš Seimo išsipašolvonino, skverneliai, širinskienės pabėgo iš parcijos, šešėliniai ministeriai tyliai tepė slides....Visas kolxozo garas išėjo lozungų ŠVILPUKUI,--- mes už apačias , mes paprastą žmogą :)))

šis kremliaus trubadūras

šis kremliaus trubadūras portretas
vis pučia putino švilpuką

Taip

Taip portretas
Valstiečiai buvo didžiausia gėda Lietuvos istorijoje
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių